Sinoć svečano otvoren 70. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine - Zrenjanin 24. put domaćin manifestacije

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac prisustvovao je sinoć svečanom otvaranju 70. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine.
 
Dobrodošlicu je poželeo v.d. direktora NP "Toša Jovanović" Dejan Karlečik koji je izneo interesantan podatak - sinoćnja predstava - Mokinpot hiljadita je predstava ovog festivala.
 
Rekao je da je pandemija uskratila druženje sa publikom, a zrenjaninskoj publici priliku da uživa u svim najboljim predstavama, ali da ipak nije mogla da uskrati volju i želju za stvaranjem.
 
Obraćajući se prisutnima Saša Santovac je rekao da svaki grad teži da ima svog ambasadora kulture, a to su manifestacije koje se u njemu održavaju i koje služe za promociju grada.
 
 
- Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine jeste manifestacija koja je od velikog značaja za Zrenjanin, jer, promoviše kulturu i naš grad, i tera nas na marljivost, da budemo radni i vredni i da Festival protekne onako kako želimo. Grad shvata šta znači kultura i ulaže u kulturu, a to nije slučajno, jer je ova zgrada prva zgrada pozorišta u Srbijii, a to znači i da su naši ppreci imali želju za kulturom i pozorištem - rekao je on i naglasio da su Zrenjaninci ponosni na činjenicu da se ovaj, najstarijiji pozorišni festival u regionu, u njihovom gradu održava 24. put.
 
 
Santovac je ukazao da se 430 miliona dinara iz budžeta grada izdvaja za kulturu ove godine, a isti iznos izdvojen je i prošle godine, te da to jasno pokazuje brigu o kulturi i u ovim teškim vremenima.
-To pokazuje i da prihvatamo odgovornost od onog trenutka kada smo prihvatili da budemo organizatori ovog Festivala i ponosni smo na činjenicu da se on najviše puta održao u Zrenjaninu. To govori o nama, o ljudima, o našem Narodnom pozorištu, o njihovoj energiji i želji za radom. Zahvalan sam što ste prepoznali Zrenjanin kao dobrog domaćina, mi ćemo se truditi da to opravdamo, a ono što mogu da kažem jeste da Zrenjanin ima mnogo toga da podeli i da srpskoj kulturi - rekao je još zamenik Santovac.
 

Čast da jubilarni, 70. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine proglasi otvorenim pripala je Zoranu Đeriću, upravniku Srpskog Narodnog pozorišta.
 
Đerić je, otvarajući Festival, rekao da su u osnovi reči pozorište, kao i u osnovi festivala, svečanost i praznik umetnosti, a kada se ima u vidu da je ovo sedamdeseti festival postoji još jedna reč, a to je jubilarni.
 
On je izrazio nadu da će sadržaj onoga što će ponuditi ovogodišnji Festival profesionačnih pozorišta Vojvodine vratiti radost na lica publike i publiku u pozorišta i da ćemo sledeći festival proslaviti kako to i dolikuje - svečano i radosno.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5980/festival_prvi_dan_santovac.JPG