Pod sloganom “Daj krv. Neka sva srca kucaju” obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi - priznanja za višestruke davaoce

Pod sloganom “Daj krv. Neka sva srca kucaju” i s fokusom na ulogu mladih u obezbeđivanju sigurnih rezervi krvi, danas se obeležava Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Tradicionalno, povodom ovog datuma, organizacija Crvenog krsta u Zrenjaninu organizuje svečano uručenje priznanja višestrukim dobrovoljnim davaocima, kom prethodi i akcija dobrovoljnog davanja krvi. 
 
 
 
Svečanost je održana u Baroknoj sali Gradske kuće, a u ime Grada Zrenjanina prisutnima se obratio zamenik gradonačelnika Saša Santovac, istakavši značaj dobrovoljnog davanja krvi i uputivši zahvalnost svim sugrađanima koji to čine i osećaju potrebu da budu humani.
- Na svaki poziv, bilo Grada Zrenjanina, Crvenog krsta ili Opšte bolnice “Dr Đorđe Joanović”, građani se odazivaju i to pokazuju i današnje brojke, davalaca koji su krv dali 100, 75, 50 ili 35 puta. Od 2004. godine, kada se naš Crveni krst priključio Svetskom danu dobrovoljnih davalaca krvi, svake godine na današnji dan odajemo priznanje našim humanim sugrađanima, koji krv daju ne zbog sebe, već zbog drugih. Teško je za takve ljude i pronaći odgovarajuće reči zahvalnosti, a Grad Zrenjanin će uvek biti tu da pruži podršku i njima, i svim akcijama koje organizuje Crveni krst - rekao je zamenik gradonačelnika. 
 
 
 
Santovac je potom uručio priznanja dobrovoljnim davaocima krvi koji su do sada krv dali 100 i 75 puta. Stotinu puta krv je dao naš sugrađanin Zoran Kostadinović, koji je pozvao i druge Zrenjanince da krenu njegovim putem. Rekao je da je postao davalac krvi sa željom da bude human i pomogne nekom, da je učinio to već sto puta i da će nastaviti dok bude mogao. Osim humanog aspekta, dobrovoljno davanje krvi vidi i kao način za kontrolu sopstvenog zdravlja. Po 75 puta krv su dali Dragan Dimić, Milan Milin, Dragan Vrućinić i Zoran Popović. Priznanja su dobili i davaoci koji su krv dali 50 i 35 puta, a uručila ih je predsednica Crvenog krsta Zrenjanin, dr Sonja Kapeler Puškarić
 
 
 
 
Nagrađeni su i najuspešniji učenici osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada, koji su učestvovali na likovno-literarnom konkursu “Krv život znači”, a dodeljeno je i priznanje “Široko srce”, za doprinos u organizovanju akcija dobrovoljnog davanja krvi, Sportskom savezu grada Zrenjanina, mesnoj zajednici “Veljko Vlahović”, ETŠ “Jovan Trajković” i kompaniji “DAD Drekslmajer Automotiv”. Priznanja su uručena i školama čiji su se učenici u najvećem procentu odazvali na konkurs - Zrenjaninskoj gimnaziji, ETŠ “Jovan Trajković”, OŠ “Dr Boško Vrebalov” Melenci i OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” Zrenjanin.  
 
 
 
Sekretarka Crvenog krsta Zrenjanin Aleksandra Tanasijević istakla je da ovogodišnji slogan poziva sve one koji su u mogućnosti da daju krv, “da bi sva srca oko nas mogla da kucaju”. 
- Vi ste ti koji zaista to i činite - poručila je ona višestrukim davaocima krvi i onima koji na različite načine doprinose akcijama dobrovoljnog davanja. Istakla je i da ove godine Crveni krst obeležava Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi kroz dve aktivnosti - akciju dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama Crvenog krsta, kojoj se odazvalo pedeset naših sugrađana, i održavanjem svečanosti u Gradskoj kući.
- Danas odajemo priznanje onima koji su ostvarili jubilarna davanja krvi u toku prošle godine, koja je bila specifična i donela mnogo problema prouzrokovanih epidemijom. Otežano je bilo i organizovanje akcija dobrovoljnog davanja, često su davaoci morali da stoje pod vedrim nebom, u svim vremenskim uslovima, da budu izuzetno strpljivi jer su akcije trajale duže nego što je uobičajeno, i stoga su ovi rezultati posebni, drugačiji i još veći - rekla je Tanasijevićeva.
 
Pomenula je i da je učesnica konkursa “Krv život znači” iz Zrenjanina Natalija Kočoba osvojila nagradu na republičkom nivou i da je danas tim povodom u Beogradu, što takođe predstavlja veliki uspeh i potvrdu kreativnosti naših učenika, kada su u pitanju teme u vezi sa Crvenim krstom i njegovim aktivnostima.  
 
 

Umetnički deo današnje svečanosti upotpunio je muzičkim nastupom Popularni orkestar „Frenk Sinatra”, pod dirigentskom palicom mladog učenika Muzičke škole “Josif Marinković” Đorđa Damjana. 
 
Svetski dan davalaca krvi ustanovljen je Rezolucijom Svetske zdravstvene organizacije iz 2005. godine i posvećen je dobrovoljnom davanju krvi, njegovom značaju i popularizaciji. Obeležava se u znak sećanja na datum rođenja austrijskog biologa i lekara Karla Landštajnera (1868-1943), zaslužnog za otkriće krvnih grupa kod čoveka, za šta je 1930. godine dobio Nobelovu nagradu.
 
Svetski dan davalaca krvi je počeo da se obeležava 2004. godine u Johanezburgu, Južnoafričkoj Republici, a naredne godine skuština Svetske zdravstvene organizacije preporučila je zemljama članicama da on postane sastavni deo nacionalnih programa za povećanje broja dobrovoljnih davalaca. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6074/CK_dobrovoljci_0.jpg