Под слоганом “Дај крв. Нека сва срца куцају” обележен Светски дан добровољних давалаца крви - признања за вишеструке даваоце

Под слоганом “Дај крв. Нека сва срца куцају” и с фокусом на улогу младих у обезбеђивању сигурних резерви крви, данас се обележава Светски дан добровољних давалаца крви. Традиционално, поводом овог датума, организација Црвеног крста у Зрењанину организује свечано уручење признања вишеструким добровољним даваоцима, ком претходи и акција добровољног давања крви. 
 
 
 
Свечаност је одржана у Барокној сали Градске куће, а у име Града Зрењанина присутнима се обратио заменик градоначелника Саша Сантовац, истакавши значај добровољног давања крви и упутивши захвалност свим суграђанима који то чине и осећају потребу да буду хумани.
- На сваки позив, било Града Зрењанина, Црвеног крста или Опште болнице “Др Ђорђе Јоановић”, грађани се одазивају и то показују и данашње бројке, давалаца који су крв дали 100, 75, 50 или 35 пута. Од 2004. године, када се наш Црвени крст прикључио Светском дану добровољних давалаца крви, сваке године на данашњи дан одајемо признање нашим хуманим суграђанима, који крв дају не због себе, већ због других. Тешко је за такве људе и пронаћи одговарајуће речи захвалности, а Град Зрењанин ће увек бити ту да пружи подршку и њима, и свим акцијама које организује Црвени крст - рекао је заменик градоначелника. 
 
 
 
Сантовац је потом уручио признања добровољним даваоцима крви који су до сада крв дали 100 и 75 пута. Стотину пута крв је дао наш суграђанин Зоран Костадиновић, који је позвао и друге Зрењанинце да крену његовим путем. Рекао је да је постао давалац крви са жељом да буде хуман и помогне неком, да је учинио то већ сто пута и да ће наставити док буде могао. Осим хуманог аспекта, добровољно давање крви види и као начин за контролу сопственог здравља. По 75 пута крв су дали Драган Димић, Милан Милин, Драган Врућинић и Зоран Поповић. Признања су добили и даваоци који су крв дали 50 и 35 пута, a уручила их је председница Црвеног крста Зрењанин, др Соња Капелер Пушкарић
 
 
 
 
Награђени су и најуспешнији ученици основних и средњих школа са територије града, који су учествовали на ликовно-литерарном конкурсу “Крв живот значи”, а додељено је и признање “Широко срце”, за допринос у организовању акција добровољног давања крви, Спортском савезу града Зрењанина, месној заједници “Вељко Влаховић”, ЕТШ “Јован Трајковић” и компанији “ДАД Дрекслмајер Аутомотив”. Признања су уручена и школама чији су се ученици у највећем проценту одазвали на конкурс - Зрењанинској гимназији, ЕТШ “Јован Трајковић”, ОШ “Др Бошко Вребалов” Меленци и ОШ “Јован Јовановић Змај” Зрењанин.  
 
 
 
Секретарка Црвеног крста Зрењанин Александра Танасијевић истакла је да овогодишњи слоган позива све оне који су у могућности да дају крв, “да би сва срца око нас могла да куцају”. 
- Ви сте ти који заиста то и чините - поручила је она вишеструким даваоцима крви и онима који на различите начине доприносе акцијама добровољног давања. Истакла је и да ове године Црвени крст обележава Светски дан добровољних давалаца крви кроз две активности - акцију добровољног давања крви у просторијама Црвеног крста, којој се одазвало педесет наших суграђана, и одржавањем свечаности у Градској кући.
- Данас одајемо признање онима који су остварили јубиларна давања крви у току прошле године, која је била специфична и донела много проблема проузрокованих епидемијом. Отежано је било и организовање акција добровољног давања, често су даваоци морали да стоје под ведрим небом, у свим временским условима, да буду изузетно стрпљиви јер су акције трајале дуже него што је уобичајено, и стога су ови резултати посебни, другачији и још већи - рекла је Танасијевићева.
 
Поменула је и да је учесница конкурса “Крв живот значи” из Зрењанина Наталија Кочоба освојила награду на републичком нивоу и да је данас тим поводом у Београду, што такође представља велики успех и потврду креативности наших ученика, када су у питању теме у вези са Црвеним крстом и његовим активностима.  
 
 

Уметнички део данашње свечаности употпунио је музичким наступом Популарни оркестар „Френк Синатра”, под диригентском палицом младог ученика Музичке школе “Јосиф Маринковић” Ђорђа Дамјана. 
 
Светски дан давалаца крви установљен је Резолуцијом Светске здравствене организације из 2005. године и посвећен је добровољном давању крви, његовом значају и популаризацији. Обележава се у знак сећања на датум рођења аустријског биолога и лекара Карла Ландштајнера (1868-1943), заслужног за откриће крвних група код човека, за шта је 1930. године добио Нобелову награду.
 
Светски дан давалаца крви је почео да се обележава 2004. године у Јоханезбургу, Јужноафричкој Републици, а наредне године скуштина Светске здравствене организације препоручила је земљама чланицама да он постане саставни део националних програма за повећање броја добровољних давалаца. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6074/CK_dobrovoljci_0.jpg