Sednica Skupštine grada - grad započinje novi investicioni ciklus,izabrana dva nova rukovodioca u JP i ustanovi i novi član Gradskog veća

Skupština
Predlog Odluke o zaduživanju grada Zrenjanina radi finansiranja kapitalnih investicija, izbor dva nova rukovodioca u javnom preduzeću i javnoj ustanovi, izbor člana Gradskog veća, obrazovanje Gradske izborne komisije, obeležili su današnje 11. zasedanje Skupštine grada Zrenjanina, održano u sali Kulturnog centra Zrenjanina, pod predsedavanjem Čedomira Janjića. 
 
Ukupan iznos planiranih kreditnih sredstava, namenjen novom obimnom investicionom ciklusu Grada Zrenjanina iznosi skoro pola milijarde dinara - 491.434.000 dinara. Za izradu tehničke dokumentacije za različite projekte, Grad Zrenjanin planira kreditna sredstva u iznosu od 62.755.000 dinara. U pitanju su infrastrukturni projekti koji se tiču sanacije, rekonstrukcije i izgradnje saobraćajnica, atmosferske kanalizacije, kanalizacione i vodovodne mreže, poboljšanja energetskih svojstava objekata i sanacije gradske deponije. 
 
 
 
 
Za izvođenje različitih građevinskih radova, grad planira kreditna sredstva u iznosu od skoro 400 miliona dinara (398.679.000) i radi se o više kapitalnih i komunalnih investicija. Najznačajnije su druga faza sanacije i adaptacije Gradskog stadiona - kapitalna sportska investicija (iznos sredstava za učešće grada 119.042.000 din) - zatim radovi na kompletnoj rekonstrukciji ulica, trotoara i biciklističkih staza na teritoriji grada (100.000.000 din), radovi na bušenju bunara i izgradnja kanalizacije u nekoliko naseljenih mesta, rekonstrukcija vodovodne mreže u gradskom naselju “Ruža Šulman”, komunalno opremanje industrijske zone “Jugoistok” i komunalno opremanje izbegličkog naselja u Kleku. 
 
Takođe, 30 miliona dinara kredita namenjeno je za pribavljanje zemljišta u javnu svojinu putem eksproprijacije, za potrebe različitih infrastrukturnih projekata. 
 
 
 
 
Zamenik gradonačelnika Saša Santovac, u izjavi datoj nakon sednice, rekao je da se budžet Grada Zrenjanina puni na zadovoljavajuć način, te da je, na osnovu saglasnosti Ministarstva finansija Vlade Srbije, Gradu Zrenjaninu omogućeno kreditno zaduženje u iznosu nešto većem od 491 milion dinara.
- To govori da prihodi u našem budžetu, sagledani i od strane Ministarstva finansija, zadovoljavaju i ostvaruju mogućnost za kreditno zaduženje. Skoro 3 milijarde dinara su prihodi u prvih 6 ipo meseci, što pokazuje da se budžet grada dobro puni. Cilj kreditnog zaduženja je da u narednom periodu doprinese da budžet grada bude još veći, jer preko 100 miliona dinara ulažemo u nove projekte i investicije, a takođe ulažemo i u ozakonjenje objekata i eksproprijaciju, što će omogućiti gradnju novih puteva, investicija, povećati i obim građevinske delatnosti, omogućiti nova zapošljavanja i doprineti stvaranju drugačije i bolje slike grada Zrenjanina - istakao je Santovac. 
 
Odlukom Skupštine, na mesto v.d. direktora JKP “Pijace i parkinzi” Zrenjanin, umesto preminulog Gorana Starčevića, imenovan je Aleksandar Martinov, master ekonomista, dok je u Javnoj ustanovi ''Sportski objekti'' Bojana Mijatova, koji je podneo ostavku iz ličnih razloga, zbog promene mesta prebivališta, nasledio v.d. direktor Danijel Šebez, dipl. ekonomista.
 
Umesto Slaviše Vlačića, koji je podneo ostavku na tu funkciju, za novog člana Gradskog veća izabran je Dragan Ćapin, koji je u prethodnom mandatu vršio funkciju pomoćnika gradonačelnika. Predlog za izbor Ćapina izneo je gradonačelnik Simo Salapura, a potom je novi gradski većnik izabran tajnim glasanjem.
 
 
 
 
Donošenju Odluke o izmeni i dopuni Odluke o poslovnom prostoru grada Zrenjanina, pristupilo se iz potrebe izmene člana kojim se reguliše pitanje obezbeđivanja sredstava obezbeđenja potraživanja zakupnine, koja su zakupci kojima je istekao ugovor, dužni da dostave pre zaključenja produženja ugovora o zakupu.
 
Usvajanjem predloga izmena i dopuna Programa otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina za 2021. godinu, opredeljene su za otuđenje građevinskog zemljišta u javnoj svojini tri parcele u naseljenim mestima Melenci, Klek i Čenta, a namenjene su individualnom i porodičnom stanovanju, kao i mešovitoj nameni.  
 
Odbornici su većinom glasova usvojili izveštaje o poslovanju JKP “Vodovod i kanalizacija” i  JKP “Čistoća i zelenilo” Zrenjanin i Izveštaj o radu Mesnih zajednica za 2020. godinu. Usvojeno je i nekoliko kadrovskih rešenja koja se tiču razrešenja i imenovanja pojedinih članova odbora u šest škola na teritoriji Grada Zrenjanina. 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6140/Skupstina_31072021_0.jpg