Dobrovoljnim vatrogasnim društvima uručeni računari i oprema - projekat vredan 5,2 miliona dinara

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura uručio je danas Dobrovoljnim vatrogasnim društvima 22 računara i 22 ručne radio - stanice koje je Grad Zrenjanin obezbedio iz projekta "Zajedničko reagovanje u vanrednim situacijama".
 U okviru projekta predviđena je i obuka za korišženje opreme pripadnika DVD.

 


Gradonačelnik je rekao da je naš grad  jedan od prvih gradova koji je iskoristio zakonske  mogućnosti da dobrovoljna vatrogasa društava uvrsti u sistem zaštite i spasavanja. 
- Dobrovoljna vatrogasna društva na teritoriji našeg grada, kojih je dvadeset tri, uprkos ograničenim kapacitetima bila su veoma aktivna. To pokazuje i činjenica da su samo u 2020. godini imali 211 intervencija, ali ne zaboravte da smo nedavno imali njihovu asistenciju kada je izbio požar na zadružnom domu  u Banatskom Despotovcu, kao i kada smo imali gašenje požara na gradskoj deponiji.  Ono što smo videli iz iskustva jeste to da oprema mora da se unapredi, a najbitnije jeste rešiti problem koji smo imali,  manjkavost u komunikaciji, što je jedan od glavnih uzroka kada imamo problem sa pravovremenim delovanjem i komunikacijom na terenu i dejstvovanjem jedinica Civilne zaštite. Danas smo podelili računare i opremu za komunikacju, a to je prva faza ovog projekta kojeg finansira Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u iznosu od 4,1 milion i uz učešće Grada u iznosu od 1,1 milion dinara - rekao je on  i dodao da će u drugoj fazi biti nabavljeno vozilo koje će služiti za pravovremeno dejstvovanje, odnosno za unapređenje sistema zađtite kada je u pitanju naš grad.

 

 

Predsednik Vatrogasnog saveza Srbije Dragan Ćapin najpre se zahvalio Gradu i gradonačelniku što su prepoznali potrebu da se pomogne Dobrovoljnim vatrogasnim društvimai da se podigne nivo bezbednosti kroz ovu opremu.
- Kod nas u Vatrogasnom savezu Zrenjanina deluje dvadeset tri društva, koja imaju 352 pripadnika i to nas  čini jednim od najvećih DVD. U Srbiji imamo dve stotine društava, a u Vojvodini oko 250 u sistemu, odnosno 4.000 dobrovoljnih vatrogasaca. Mi smo i ove godine, kao i ranije kada su veliki požari, priskakali u pomoć našim profesionalcima. Učestvovali smo u gašenju požara na Mokroj Gori, kada je iz našeg okruga otišlo dvadeset pet vatrogasaca koji su se javili odmah po intervenciji Sektora za vanredne situacije.  Oni su to uradili dobro i vratili su se posle 48 sati. Veliku zahvalnost imamo od Sektora za vanredne situacije i ministra Vulina na toj pomoći - rekao je Ćapin.

 


Kada je u pitanju bezbednost u našem gradu, Ćapin je rekao da su jedinice DVD operativne i da svako selo ima svoju jedinicu, svoj dom i vatrogasnu opremu. Ove godine Ministarstvo unutrašnjih poslova uložilo je preko sto miliona dinara za sva DVD na teritoriji Srbije, što znači od 500.000 do 700.000 po društvu što je velika pomoć budući da u prethodnih 30 godina nisu dobijali opremu.
U odnosu na prethodne godine, nažalost, rekao je on, sve više ima požara na otvorenom  i uputio apel da se ne pale vatre jer dolazi i do velikih materijalnih šteta. 
Oni su nakon toga obišli prostorije u kojima se odvijaju radovi na adaptaciji i u kojima će ubuduće biti organizovana obuka ne samo za pripadnike DVD već i za decu i mlade.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6146/dvd_00.jpg