Добровољним ватрогасним друштвима уручени рачунари и опрема - пројекат вредан 5,2 милиона динара

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура уручио је данас Добровољним ватрогасним друштвима 22 рачунара и 22 ручне радио - станице које је Град Зрењанин обезбедио из пројекта "Заједничко реаговање у ванредним ситуацијама".
 У оквиру пројекта предвиђена је и обука за коришжење опреме припадника ДВД.

 


Градоначелник је рекао да је наш град  један од првих градова који је искористио законске  могућности да добровољна ватрогаса друштава уврсти у систем заштите и спасавања. 
- Добровољна ватрогасна друштва на територији нашег града, којих је двадесет три, упркос ограниченим капацитетима била су веома активна. То показује и чињеница да су само у 2020. години имали 211 интервенција, али не заборавте да смо недавно имали њихову асистенцију када је избио пожар на задружном дому  у Банатском Деспотовцу, као и када смо имали гашење пожара на градској депонији.  Оно што смо видели из искуства јесте то да опрема мора да се унапреди, а најбитније јесте решити проблем који смо имали,  мањкавост у комуникацији, што је један од главних узрока када имамо проблем са правовременим деловањем и комуникацијом на терену и дејствовањем јединица Цивилне заштите. Данас смо поделили рачунаре и опрему за комуникацју, а то је прва фаза овог пројекта којег финансира Министарство државне управе и локалне самоуправе у износу од 4,1 милион и уз учешће Града у износу од 1,1 милион динара - рекао је он  и додао да ће у другој фази бити набављено возило које ће служити за правовремено дејствовање, односно за унапређење система зађтите када је у питању наш град.

 

 

Председник Ватрогасног савеза Србије Драган Ћапин најпре се захвалио Граду и градоначелнику што су препознали потребу да се помогне Добровољним ватрогасним друштвимаи да се подигне ниво безбедности кроз ову опрему.
- Код нас у Ватрогасном савезу Зрењанина делује двадесет три друштва, која имају 352 припадника и то нас  чини једним од највећих ДВД. У Србији имамо две стотине друштава, а у Војводини око 250 у систему, односно 4.000 добровољних ватрогасаца. Ми смо и ове године, као и раније када су велики пожари, прискакали у помоћ нашим професионалцима. Учествовали смо у гашењу пожара на Мокрој Гори, када је из нашег округа отишло двадесет пет ватрогасаца који су се јавили одмах по интервенцији Сектора за ванредне ситуације.  Они су то урадили добро и вратили су се после 48 сати. Велику захвалност имамо од Сектора за ванредне ситуације и министра Вулина на тој помоћи - рекао је Ћапин.

 


Када је у питању безбедност у нашем граду, Ћапин је рекао да су јединице ДВД оперативне и да свако село има своју јединицу, свој дом и ватрогасну опрему. Ове године Министарство унутрашњих послова уложило је преко сто милиона динара за сва ДВД на територији Србије, што значи од 500.000 до 700.000 по друштву што је велика помоћ будући да у претходних 30 година нису добијали опрему.
У односу на претходне године, нажалост, рекао је он, све више има пожара на отвореном  и упутио апел да се не пале ватре јер долази и до великих материјалних штета. 
Они су након тога обишли просторије у којима се одвијају радови на адаптацији и у којима ће убудуће бити организована обука не само за припаднике ДВД већ и за децу и младе.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6146/dvd_00.jpg