Gradonačelnik nakon sastanka s direktorom “Srbijagasa”: novom gasifikacijom povećava se energetska efikasnost grada

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura sastao se sa Milanom Zdravkovićem, generalnim direktorom operatora distributivnog sistema JP “Srbijagas,” s kojim je razgovarao o trenutnoj situaciji na polju gasifikacije Zrenjanina i priključenjima građanstva na mrežu.
 
Na obostrano zadovoljstvo, konstatovano je da je mreža završena u Knićaninu, Farkaždinu, Perlezu, Tomaševcu, Čenti i Tarašu, da su u toku provere sistema pre puštanja gasa, a razmenjene su i informacije o planiranoj dinamici radova u ostalim naseljenim mestima. Nije izostao ni teži deo razgovora na temu otvorenih pitanja, poput dobijanja dozvola za uvođenje instalacije u objekte koji nisu ozakonjeni u celosti, za čije rešavanje je dogovorena frekventnija saradnja u skladu sa zakonskim okvirom i nadležnostima obe strane.
 
 
- Izuzetno sam zadovoljan što se povećava energetska efikasnost Zrenjanina kroz prelazak na gas sve većeg broja građana i privrednih subjekata. Intezivnijom saradnjom sa “Srbijagasom” ubrzaćemo rešavanje eventualnih problema na terenu kako bismo u potpunosti završili projekat gasifikacije. Procenat pokrivenosti gasnom mrežom grada Zrenjanina je izuzetno visok, a radićemo na tome da takav bude i u naseljenim mestima i da naši sugrađani iskoriste mogućnost prelaska na najčistiji energent - kazao je gradonačelnik i dodao da se građani priključuju na novu mrežu.
 
- Podneto je 533 novih zahteva za priključak, od čega je doneto 440 rešenja, 330 je planirano za rad, a izvršeno 110 - istakao je gradonačelnik Salapura, naglašavajući da će lokalna samouprava narednih dana organizovati i sastanak sa predstavnicima mesnih zajednica, kako bi se još jednom informisali o uslovima za gasifikaciju objekata u vlasništvu građana i svojim radom na terenu pomogli građanima u sprovođenju neophodnih procedura.
 
 
 
On je još jednom podsetio da Zrenjanin sa okolinom predstavlja najveće gasno čvorište u Republici Srbiji, sa najvećim podzemnim skladištem Banatski Dvor i velikim gasnim razvodnim čvorom Elemir, sve to nalazi se i na trasi međunarodnog “Balkanskog toka”, što za naš grad znači dugoročno stabilno snabdevanje domaćinstava i privrede i gasifikaciju ove sredine pod povoljnijim uslovima. 
- Gasifikacija, uz ekonomski i strateški, ima i nemerljiv ekološki značaj. Svako domaćinstvo koje upotrebu čvrstog goriva zameni gasnim daje doprinos smanjenju zagađenja i zaštiti životne okoline - ističe Simo Salapura. 
 
Projekat gasifikacije vredan 14 miliona evra realizuje se na osnovu ugovora između Grada Zrenjanina i JP ”Srbijagas”, i pored gasifikacije pomenutih naseljenih mesta, obuhvata i snabdevanje tim energentom industrijske zone “Jugoistok-Ečka”. To javno preduzeće saopštilo je ranije da projekat gasifikacije obuhvata formiranje 76 kilometara gasovoda srednjeg pritiska (do 16 bara), 10 merno-regulacionih stanica i oko 230 kilometara distributivne gasne mreže.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6159/Milan_Zdravkovic_Srbijagas_0.jpg