U renoviranim prostorijama edukativnog centra Gradskog vatrogasnog saveza Zrenjanin održana prva radionica za decu - dobrovoljne vatrogasce


“Radionica za decu i omladinu u dobrovoljnom vatrogastvu” u kojoj je učestvovalo 24 dece iz našeg okruga uzrasta od 6 - 16 godina, održana je danas u edukativnom centru Gradskog vatrogasnog saveza Zrenjanin. 

 


 
U ime Gradske uprave obratila se načenica Odeljenja za društvene delatnosti Jelena Dragić koja je svim vatrogascima zahvalila što obavljajući svoj posao i maksimalno dajući sebe čine da građani budu bezbedni, a deci poručila da se ugledaju na te velike i hrabre ljude.

 


- Ovo je samo mogućnost da dobijete izbor , a na vama je odluka čime ćete se baviti i kuda ćete krenuti. Obrazovanje je od velikog značaja i veoma sam, kao predstavnik Grada, ponosna što možemo da vam damo opcije. Nadam se da ćete se u ovim prostorijama osećati prelepo i da će sa vama doći i vaši drugari,  da će ovo biti mesto gde ćete učiti i igrati se i provoditi mnogo vremena na vašu radost - kazala je ona.    
  

 


Predsednik vatrogasnog saveza Srbije Dragan Ćapin ukazao je na veliki značaj edukativnog centra, pre svega za dobrovoljne vatrogasce budući da predstoji obuka svih dobrovoljnih vatrogasaca u narednom periodu, a njih je 352. 
- Mi želimo da ovaj centar u Zrenajninu bude centar za celu Vojvodinu i Srbiju gde bi mladi ljudi u odličnim uslovima mogli da uče. Edukacija je od velikog značaja, jer bez toga dobrovoljna vatrogasna društva ne mogu napredovati - rekao je on i naveo da je edukativni centar jedinstven u Srbiji a da su njegovo opremanje pored Gradskog vatrogasnog saveza pomogle sve opštine okruga, grad Zrenjanin, kao i Misija OEBS u Srbiji koji su bili i pokretači cele priče.

 

 

Zvonko Rakić komandant štaba Vatrogasnog saveza Srbije i sekretar Gradskog vatrogasnog saveza Zrenjanin rekao je da edukativni centar ima kapacitet od 50 mesta, a da su radionice rađene sa 25 dece zbog lakše komunikacije. 

Deci je prikazano gašenje požara na otvorenom prostoru, korišćenje protivpožarnih aparata, komunikacija sa vatrogasno spasilačkim bataljonom i upotreba brentača.

 

 

Rakić je kazao da Vatrogasni savez Srbije priprema program za edukaciju dece, jer, nije isto raditi sa decom od 6, ili 16 godina, a u planu je da svakog vikenda grupa od 25 dece učestvuje u radionici. 

Otvaranju edukativnog centra prisustvovali su i načelnik Odseka za vanredne situacije Goran Marjanović, predsednik Vatrogasnog saveza Vojvodine Siniša Šavija, predstavnici opština našeg okruga i mesnih zajednica. 

 


Dvodnevnu radionicu su organizovali Misija OEBS u Srbiji, Vatrogasni savez Srbije i Gradski vatrogasni savez Zrenjanina, a učestvovalo je 24 dece iz grada Zrenjanina i opština srednjobanatskog okruga.


U sklopu ove, dvodnevne radionice za decu je organizovana poseta Aerodromu “Ečka” i Specijalnom rezervatu prirode “Carska bara”. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6151/deca_vatrogasci_00.jpg