У реновираним просторијама едукативног центра Градског ватрогасног савеза Зрењанин одржана прва радионица за децу - добровољне ватрогасце


“Радионица за децу и омладину у добровољном ватрогаству” у којој је учествовало 24 деце из нашег округа узраста од 6 - 16 година, одржана је данас у едукативном центру Градског ватрогасног савеза Зрењанин. 

 


 
У име Градске управе обратила се наченица Одељења за друштвене делатности Јелена Драгић која је свим ватрогасцима захвалила што обављајући свој посао и максимално дајући себе чине да грађани буду безбедни, а деци поручила да се угледају на те велике и храбре људе.

 


- Ово је само могућност да добијете избор , а на вама је одлука чиме ћете се бавити и куда ћете кренути. Образовање је од великог значаја и веома сам, као представник Града, поносна што можемо да вам дамо опције. Надам се да ћете се у овим просторијама осећати прелепо и да ће са вама доћи и ваши другари,  да ће ово бити место где ћете учити и играти се и проводити много времена на вашу радост - казала је она.    
  

 


Председник ватрогасног савеза Србије Драган Ћапин указао је на велики значај едукативног центра, пре свега за добровољне ватрогасце будући да предстоји обука свих добровољних ватрогасаца у наредном периоду, а њих је 352. 
- Ми желимо да овај центар у Зренајнину буде центар за целу Војводину и Србију где би млади људи у одличним условима могли да уче. Едукација је од великог значаја, јер без тога добровољна ватрогасна друштва не могу напредовати - рекао је он и навео да је едукативни центар јединствен у Србији а да су његово опремање поред Градског ватрогасног савеза помогле све општине округа, град Зрењанин, као и Мисија ОЕБС у Србији који су били и покретачи целе приче.

 

 

Звонко Ракић командант штаба Ватрогасног савеза Србије и секретар Градског ватрогасног савеза Зрењанин рекао је да едукативни центар има капацитет од 50 места, а да су радионице рађене са 25 деце због лакше комуникације. 

Деци је приказано гашење пожара на отвореном простору, коришћење противпожарних апарата, комуникација са ватрогасно спасилачким батаљоном и употреба брентача.

 

 

Ракић је казао да Ватрогасни савез Србије припрема програм за едукацију деце, јер, није исто радити са децом од 6, или 16 година, а у плану је да сваког викенда група од 25 деце учествује у радионици. 

Отварању едукативног центра присуствовали су и начелник Одсека за ванредне ситуације Горан Марјановић, председник Ватрогасног савеза Војводине Синиша Шавија, представници општина нашег округа и месних заједница. 

 


Дводневну радионицу су организовали Мисија ОЕБС у Србији, Ватрогасни савез Србије и Градски ватрогасни савез Зрењанина, а учествовало је 24 деце из града Зрењанина и општина средњобанатског округа.


У склопу ове, дводневне радионице за децу је организована посета Аеродрому “Ечка” и Специјалном резервату природе “Царска бара”. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6151/deca_vatrogasci_00.jpg