“Dani Srpske u Srbiji” danas u Zrenjaninu - tradicija prijateljstva sa Republikom Srpskom i bratskim gradovima


U sklopu petog dana programa manifestacije “Dani Srpske u Srbiji” danas je u Gradskoj kući organizovan prijem kod gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure za delegaciju Trebinja u kojoj su, pored gradonačelnika Mirka Ćurića, bili i Dražen Bošković, zamenik gradonačelnika i Bojan Vučurević - načelnik odeljenja za turizam, poljoprivredu i preduzetništvo. 
U ime Predstavništva Republike Srpske u Srbiji prijemu je prisustvovao Mlađen Cicović, šef Predstavništva, koji je sve prisutne upoznao sa manifestacijom.

 

 


Pozdravljajući goste, gradonačelnik Salapura je ukazao na povezanost ljudi iz Srbije i Republike Srpske.
- Znamo koliko je duboko ukorenjena tradicija našeg prijateljstva sa Republikom Srpskom i sa našim bratskim gradovima: Trebinjem, Bijeljinom, Laktašima. Drago mi je da i danas, u sklopu ove manifestacije, možemo da razmenimo mišljenja, sagledamo planove za naredni period s jedne i druge strane. Posebno zadovoljstvo će biti da danas pogledam predstavu trebinjskog pozorišta - rekao je između ostalog gradonačelnik Simo Salapura.

 

 

Mlađen Cicović zahvalio je gradonačelniku i njegovim saradnicima na činjenici da je Zrenjanin svih devet godina, koliko se manifestacija organizuje, dao nesebičnu podršku.
- Ono što je posebno nama zadovoljstvo što ćemo iduće godine, slaveći trideset godina Republike Srpske, slaviti i deset godina ove manifestacije, što je za nas posebno važno, a i na privrednom forumu koji smo imali, predstavnici Vlade Srbije istakli su da je ovo jedna od značajnijih manifestacija koja je, pre svega, u funkciji onoga zbog čega mi i postojimo u Beogradu, a to je jačanje saradnje nas s one strane Drnie, s vama sa ove - kazao je Cicović.

 

 

Naveo je da se “Dani Srpske u Srbiji” ove godine organizuju u jedanaest gradova u Srbiji, a novina u odnosu na prethodnu godinu i što će postati deo manifestacije jeste program saradnje gradova i opština Republike Srpske i Srbije.

- Ove godine pokrećemo nove inicijative, kao što smo to imali u Sečnju, gde imamo projekat bratimljena sa opštinom Drvar, a i da dobrim primerima iz dosadašnjeg perioda, kao što je ova saradnja Zrenjanina i Trebinja, pokažemo da nam je to put kojim u narednom periodu treba da idemo. Najvažnije je naše jedinstvo, da budemo zajedno, da budemo sabrani i da svi mi koji radimo ovaj posao budemo potpuno svesni činjenice da Republici Srpskoj nikada nije nedostajalo pomoći i saradnje iz Srbije - rekao je on i ukazao da je jednako važno i očuvanje nacionalnog identiteta.

 


Kada je u pitanju ekonomija, istakao je da je saradnja i na tom polju značajno ojačana u poslednjih deset godina. 
- Nema grada ili opštine u Republici Srpskoj u kome Srbija nije isfinansirala projekte ili ih je pomogla u saradnji sa Vladom Republike Srpske, ali mnogo važnije od toga jeste što sve strateške projekte zajedno definišemo i zajedno realizujemo - rekao je Mlađen Cicović još jednom zahvalivši na svemu što je Grad Zrenjanin za Republiku Srpsku i Predsedništvo Republike Srpske u Srbiji učinio do sada.
Cicović je ukazai o da će inicirati sastanke sa čelnicima našeg grada na kojima će biti razgovarano o ovdašnjim investitorima i mogućnostima da neki od njih ulažu i u Republici Srpskoj. 

 

 

U ime grada Trebinja govorio je gradonačelnik Mirko Ćurić koji je predstavljajući potencijale svog grada pomenuo i odličnu saradnju na državnom nivou, ali i saradnju dva bratska grada - Trebinja i Zrenjanina.
- Funkcije su prolazne, a mi smo oni koji treba da uvezujemo narod delima - rekao je, između ostalog, gradonačelnik Ćurić. 
   

 

 

U 20 sati u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović” Gradsko pozorište Trebinja igraće  predstavu „Siromašni Romeo“ po tekstu Tode Nikoletića. Adaptacija i režija: Željko Milošević. 
Uloge:Milica Salata, Milana Ninković, Sara Tomić, David Popadić, Ana Miladinović, Tadija Karanac, Boris Glušac, Anastasija Vanović,Vojislav Elez, Ivana Ćeranić i Anđela Brnjoš.

 

 

Tradicionalna manifestacija Dani Srpske u Srbiji, koju organizuje Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji po deveti put, počela 22. Septembra u Beogradu, a završetak će biti organizovan 29. septembra u Novom Sadu.
Organizovane su i dve velike promocije investicionih potencijala poslovnih slobodnih zona i turistička ponuda Republike Srpske.
Publici u Srbiji biće predstavljeni i umetnički programi - šest pozorišnih predstava za odrasle i jedna za decu, pet koncerata ozbiljne, zabavne i rok muzike i jedan književni program.

 

 

Zajedno sa gradonačelnikom Simom Salapurom goste iz Republike Srpske dočekali su danas i načelnica SBO Snežana Vučurević, zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnice gradonačelnika Jelena Travar Miljević i Cica Vučković, kao i predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić, njegov zamenik Oliver Mitrović i Svetlana Grujić sekretar Skupštine. 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6216/dani_srpske_zr.jpg