“Дани Српске у Србији” данас у Зрењанину - традиција пријатељства са Републиком Српском и братским градовима


У склопу петог дана програма манифестације “Дани Српске у Србији” данас је у Градској кући организован пријем код градоначелника Зрењанина Симе Салапуре за делегацију Требиња у којој су, поред градоначелника Мирка Ћурића, били и Дражен Бошковић, заменик градоначелника и Бојан Вучуревић - начелник одељења за туризам, пољопривреду и предузетништво. 
У име Представништва Републике Српске у Србији пријему је присуствовао Млађен Цицовић, шеф Представништва, који је све присутне упознао са манифестацијом.

 

 


Поздрављајући госте, градоначелник Салапура је указао на повезаност људи из Србије и Републике Српске.
- Знамо колико је дубоко укорењена традиција нашег пријатељства са Републиком Српском и са нашим братским градовима: Требињем, Бијељином, Лакташима. Драго ми је да и данас, у склопу ове манифестације, можемо да разменимо мишљења, сагледамо планове за наредни период с једне и друге стране. Посебно задовољство ће бити да данас погледам представу требињског позоришта - рекао је између осталог градоначелник Симо Салапура.

 

 

Млађен Цицовић захвалио је градоначелнику и његовим сарадницима на чињеници да је Зрењанин свих девет година, колико се манифестација организује, дао несебичну подршку.
- Оно што је посебно нама задовољство што ћемо идуће године, славећи тридесет година Републике Српске, славити и десет година ове манифестације, што је за нас посебно важно, а и на привредном форуму који смо имали, представници Владе Србије истакли су да је ово једна од значајнијих манифестација која је, пре свега, у функцији онога због чега ми и постојимо у Београду, а то је јачање сарадње нас с оне стране Дрние, с вама са ове - казао је Цицовић.

 

 

Навео је да се “Дани Српске у Србији” ове године организују у једанаест градова у Србији, а новина у односу на претходну годину и што ће постати део манифестације јесте програм сарадње градова и општина Републике Српске и Србије.

- Ове године покрећемо нове иницијативе, као што смо то имали у Сечњу, где имамо пројекат братимљена са општином Дрвар, а и да добрим примерима из досадашњег периода, као што је ова сарадња Зрењанина и Требиња, покажемо да нам је то пут којим у наредном периоду треба да идемо. Најважније је наше јединство, да будемо заједно, да будемо сабрани и да сви ми који радимо овај посао будемо потпуно свесни чињенице да Републици Српској никада није недостајало помоћи и сарадње из Србије - рекао је он и указао да је једнако важно и очување националног идентитета.

 


Када је у питању економија, истакао је да је сарадња и на том пољу значајно ојачана у последњих десет година. 
- Нема града или општине у Републици Српској у коме Србија није исфинансирала пројекте или их је помогла у сарадњи са Владом Републике Српске, али много важније од тога јесте што све стратешке пројекте заједно дефинишемо и заједно реализујемо - рекао је Млађен Цицовић још једном захваливши на свему што је Град Зрењанин за Републику Српску и Председништво Републике Српске у Србији учинио до сада.
Цицовић је указаи о да ће иницирати састанке са челницима нашег града на којима ће бити разговарано о овдашњим инвеститорима и могућностима да неки од њих улажу и у Републици Српској. 

 

 

У име града Требиња говорио је градоначелник Мирко Ћурић који је представљајући потенцијале свог града поменуо и одличну сарадњу на државном нивоу, али и сарадњу два братска града - Требиња и Зрењанина.
- Функције су пролазне, а ми смо они који треба да увезујемо народ делима - рекао је, између осталог, градоначелник Ћурић. 
   

 

 

У 20 сати у Народном позоришту „Тоша Јовановић” Градско позориште Требиња играће  представу „Сиромашни Ромео“ по тексту Тоде Николетића. Адаптација и режија: Жељко Милошевић. 
Улоге:Милица Салата, Милана Нинковић, Сара Томић, Давид Попадић, Ана Миладиновић, Тадија Каранац, Борис Глушац, Анастасија Вановић,Војислав Елез, Ивана Ћеранић и Анђела Брњош.

 

 

Традиционална манифестација Дани Српске у Србији, коју организује Представништво Републике Српске у Србији по девети пут, почела 22. Септембра у Београду, а завршетак ће бити организован 29. септембра у Новом Саду.
Организоване су и две велике промоције инвестиционих потенцијала пословних слободних зона и туристичка понуда Републике Српске.
Публици у Србији биће представљени и уметнички програми - шест позоришних представа за одрасле и једна за децу, пет концерата озбиљне, забавне и рок музике и један књижевни програм.

 

 

Заједно са градоначелником Симом Салапуром госте из Републике Српске дочекали су данас и начелница СБО Снежана Вучуревић, заменик градоначелника Саша Сантовац, помоћнице градоначелника Јелена Травар Миљевић и Цица Вучковић, као и председник Скупштине града Чедомир Јањић, његов заменик Оливер Митровић и Светлана Грујић секретар Скупштине. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6216/dani_srpske_zr.jpg