Ministar Krkobabić i gradonačelnik Salapura posetili mladog poljoprivrednika iz Perleza - do novog doma zahvaljujući Programu dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće

Ministar za brigu o selu Republike Srbije Milan Krkobabić, zajedno sa gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom, posetio je danas Perlez i porodicu Milana Miškovića, korisnika Programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije za 2021. godinu.
 
 
 
 
Ministar Krkobabić je kazao da je, zahvaljujući tom programu, u Zrenjaninu osam praznih kuća dobilo nove vlasnike i da je još četiri zahteva u obradi. 
- Ovde imamo mladog poljoprivrednika, a cilj je bio da mladi poljoprivrednici dođu do svog krova nad glavom. Posebno mi je interesantno što, u toku ovog konkursa, interesovanje prevazilazi naša očekivanja. Iz svih delova Srbije stižu zahtevi - rekao je on i poručio svim mladim ljudima zainteresovanim za projekat da postoje nagoveštaji da će Vlada Srbije za te namene sledeće godine izdvojiti još više sredstava. 
 
Milan Mišković poručio je mladima da se prijave na konkurs ministarstva, a posebno ukoliko vole selo i žele da žive na selu, da procedura nije komplikovana i da je u tome imao pomoć lokalne samouprave i ministarstva.
- Ovo je nešto o čemu sam mogao samo da sanjam. Sopstveno domaćinstvo omogućiće mi da sa svojom verenicom zasnujem porodicu, a nastaviću da obrađujem zemlju kao i do sada sa ocem. Volim selo i sigurno ću ovde ostati - rekao je on.
 
 
 
 
Gradonačelnik Salapura je kazao da jedinice lokalne samouprave ne mogu sve same da urade i da su, na krilima ideje i programa koje sprovodi Ministarstvo za brigu o selu i koje je pomoglo mlade da ostanu na selu, podržale taj projekat.
- Zrenjanin ima dvadeset dva naseljena mesta i bitno nam je da oživimo selo. U proteklom periodu Perlez nije bio toliko atraktivan za život, a poslednjih godinu - dve, imajući u vidu investicije koje dolaze, autoput koji će prolaziti nedaleko od Perleza, počelo je otkupljivanje kuća. Mera koje je propisalo Ministarstvo za brigu o selu takođe je bitna, posebno našim poljoprivrednicima, imajući u vidu činjenicu koliko je poljoprivreda razvijena na teritoriji Grada Zrenjanina - rekao je gradonačelnik.
 
Istakao je i da se lokalna samouprava trudi da oživi selo tako što će poboljšati infrastrukturu. 
- Gasifikacija je prošla kroz selo, očekujemo u naredna dva do tri meseca priključenje na gasovod, vodimo računa o obrazovanju, o najmlađima. Otvorene su vrtićke jaslene grupe u Perlezu, tako da roditelji mogu da ostave decu u vrtiću, a deca mogu ovde da idu u školu, da se bave sportom. Radićemo i dalje na tome da i ostala komunalna infrastruktura bude podređena potrebama stanovnika naselja Perlez - rekao je još gradonačelnik Simo Salapura.       
 
Do sada su, na ovaj način, na teritoriji Grada Zrenjanina, nove vlasnike dobile donedavno prazne kuće u Perlezu, Melencima, Belom Blatu, Elemiru i Aradcu.
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6236/ministar_krkobabic_perlez0.jpg