Državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Dujanović u Zrenjaninu: primer lokalne samouprave koja uspešno realizuje zajedničke projekte

Državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine Aleksandar Dujanović i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura prisustvovali su danas završetku sadnje drveća u sklopu uređenja parka “Putnikovo” u istoimenom zrenjaninskom naselju. Uređenje ovog, trećeg po površini gradskog parka, kao i drugi projekti ozelenjavanja gradskih površina i prostora tokom jeseni, realizuju se u saradnji Grada Zrenjanina i Ministarstva za zaštitu životne sredine, a kako je naveo gradonačelnik Zrenjanina, nikada u jednoj godini nije izdvojeno toliko sredstava za tu namenu, i u tom smeru će se i nastaviti, s obzirom da je region srednjeg Banata među najmanje pošumljenim oblastima u našoj zemlji. 
 
 
 
 
- Dvadeset miliona dinara zajedničkih sredstava Grada Zrenjanina i Ministarstva za zaštitu životne sredine uloženo je u nekoliko projekata, a jedan od njih je i uređenje parka “Putnikovo”, koje ulazi u završnu fazu. Grad dobija nov, uređen park, treću po površini zelenu oazu od ukupno jedanaest, i ja se ovom prilikom zahvaljujem Ministarstvu za zaštitu životne sredine i našem JKP “Čistoća i zelenilo”, što su, uz Grad, zajedničkim snagama doprineli da ovaj deo grad bude plemenitiji, zeleniji i na taj način smo uticali i na zaštitu životne sredine i na poboljšanje ekoloških uslova - rekao je gradonačelnik i najavio realizaciju narednih projekata.
 
- Sledi pejsažno uređenje obala Begeja između dva mosta - velikog pešačkog i “Žutog” mosta, u Zmaj-Jovinoj ulici, želimo da oživimo našu reku, oplemenimo njene obale, ali i naš najprometniji bulevar, Veljka Vlahovića, gde takođe treba da počnu radovi na pejsažnom uređenju i zameni ostarelih i obolelih sadnica, a za narednu godinu planiramo i nove akcije, poput onih koje smo imali u saradnji sa društveno-odgovornim kompanijama i Pokrajinskom vladom - istakao je Salapura. 
 
 
 
 
Park “Putnikovo” dobija i sadržaje namenjene sportu i rekreaciji i u toku je gradnja trim-staze oko celog parka, koju relizuje zrenjaninsko preduzeće “Eko Gradnja”. Gradonačelnik izdvaja i taj segment budućeg parka, u skladu s ciljevima i aktivnostima Zrenjanina kao Evropskog grada sporta 2021. godine. 
- Pored novih sadnica i uređenih zelenih površina, radićemo i na obnovi mobilijara u parku i dodatnih sadržaja i upravo sada se gradi trim-staza, čime ćemo dobiti jedan zaokružen kompleks, i parka i sportsko-rekreativnih sadržaja na teritoriji ove mesne zajednice - zaključio je gradonačelnik. 
 
Završetku ozelenjavanja parka i sadnji mladica lešnika prisustvovali su danas i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, kao i tehnički direktor JKP “Čistoća i zelenilo” Vladimir Vujin.
 
 
 
 
Državni sekretar Aleksandar Dujanović pohvalio je Grad Zrenjanin na odličnoj saradnji i  uspešnoj realizaciji projekata za koje je Ministarstvo za zaštitu životne sredine izdvojilo sredstva.
- Za Grad Zrenjanin Ministarstvo je izdvojilo više od 15 miliona dinara, a ukupna sredstva za pošumljavanje na nivou Srbije su 100 miliona dinara, gde smo uspeli da ove godine posadimo oko 150 hiljada stabala. Zadovoljan sam kad vidim na terenu da se poštuju zadati rokovi i projekti realizuju na vreme i u tom smislu ćemo razgovarati s gradonačelnikom da ponovo konkurišu za sredstva kod nas. Ove godine smo značajna sredstva izdvojili za oblast ekologije, oformili smo i novo odeljenje, upravo za saradnju s jedinicama lokalne samouprave, i za višenamenske projekte odvojili preko 600 miliona dinara. Drago mi je kada sam u prilici da se uverim da je neka jedinica lokalne samouprave sposobna da neki projekat iznese do kraja i zahvaljujem se na tome gradonačelniku i njegovim saradnicima - kazao je državni sekretar Dujanović. 
 
 
 
 
Predstavnik JKP “Čistoća i zelenilo” i pokrajinski poslanik, član “Zelene parlamentarne grupe”, Darko Bađok, istakao je da je rekonstrukcija parka “Putnikovo” značajna aktivnost za Grad Zrenjanin i njegove građane i izrazio zadovoljstvo što je Javnom komunalnom preduzeću “Čistoća i zelenilo” povereno da realizuje taj projekat.
- Dokazali smo da imamo kapacitete u ljudstvu i opremi da ovako zahtevan posao uradimo na vreme i kvalitetno i nadam se u budućnosti novim projektima, na radost građana našeg grada - rekao je Bađok. 
 
Park “Putnikovo” nalazi se na teritoriji mesne zajednice “Berbersko-Bolnica”, omeđen je ulicama Vojvode Putnika, Prilepski red, Klisurskom i Bagljaškim kanalom i zauzima površinu od oko 3,3 hektara. Najmlađi je planski podignut gradski park, nastao uporedo s formiranjem i širenjem istoimenog naselja. 
 
 
 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6286/sadnice_pok_sekretar_0.jpg