Државни секретар Министарства заштите животне средине Дујановић у Зрењанину: пример локалне самоуправе која успешно реализује заједничке пројекте

Државни секретар у Министарству за заштиту животне средине Александар Дујановић и градоначелник Зрењанина Симо Салапура присуствовали су данас завршетку садње дрвећа у склопу уређења парка “Путниково” у истоименом зрењанинском насељу. Уређење овог, трећег по површини градског парка, као и други пројекти озелењавања градских површина и простора током јесени, реализују се у сарадњи Града Зрењанина и Министарства за заштиту животне средине, а како је навео градоначелник Зрењанина, никада у једној години није издвојено толико средстава за ту намену, и у том смеру ће се и наставити, с обзиром да је регион средњег Баната међу најмање пошумљеним областима у нашој земљи. 
 
 
 
 
- Двадесет милиона динара заједничких средстава Града Зрењанина и Министарства за заштиту животне средине уложено је у неколико пројеката, а један од њих је и уређење парка “Путниково”, које улази у завршну фазу. Град добија нов, уређен парк, трећу по површини зелену оазу од укупно једанаест, и ја се овом приликом захваљујем Министарству за заштиту животне средине и нашем ЈКП “Чистоћа и зеленило”, што су, уз Град, заједничким снагама допринели да овај део град буде племенитији, зеленији и на тај начин смо утицали и на заштиту животне средине и на побољшање еколошких услова - рекао је градоначелник и најавио реализацију наредних пројеката.
 
- Следи пејсажно уређење обала Бегеја између два моста - великог пешачког и “Жутог” моста, у Змај-Јовиној улици, желимо да оживимо нашу реку, оплеменимо њене обале, али и наш најпрометнији булевар, Вељка Влаховића, где такође треба да почну радови на пејсажном уређењу и замени остарелих и оболелих садница, а за наредну годину планирамо и нове акције, попут оних које смо имали у сарадњи са друштвено-одговорним компанијама и Покрајинском владом - истакао је Салапура. 
 
 
 
 
Парк “Путниково” добија и садржаје намењене спорту и рекреацији и у току је градња трим-стазе око целог парка, коју релизује зрењанинско предузеће “Еко Градња”. Градоначелник издваја и тај сегмент будућег парка, у складу с циљевима и активностима Зрењанина као Европског града спорта 2021. године. 
- Поред нових садница и уређених зелених површина, радићемо и на обнови мобилијара у парку и додатних садржаја и управо сада се гради трим-стаза, чиме ћемо добити један заокружен комплекс, и парка и спортско-рекреативних садржаја на територији ове месне заједнице - закључио је градоначелник. 
 
Завршетку озелењавања парка и садњи младица лешника присуствовали су данас и заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац, као и технички директор ЈКП “Чистоћа и зеленило” Владимир Вујин.
 
 
 
 
Државни секретар Александар Дујановић похвалио је Град Зрењанин на одличној сарадњи и  успешној реализацији пројеката за које је Министарство за заштиту животне средине издвојило средства.
- За Град Зрењанин Министарство је издвојило више од 15 милиона динара, а укупна средства за пошумљавање на нивоу Србије су 100 милиона динара, где смо успели да ове године посадимо око 150 хиљада стабала. Задовољан сам кад видим на терену да се поштују задати рокови и пројекти реализују на време и у том смислу ћемо разговарати с градоначелником да поново конкуришу за средства код нас. Ове године смо значајна средства издвојили за област екологије, оформили смо и ново одељење, управо за сарадњу с јединицама локалне самоуправе, и за вишенаменске пројекте одвојили преко 600 милиона динара. Драго ми је када сам у прилици да се уверим да је нека јединица локалне самоуправе способна да неки пројекат изнесе до краја и захваљујем се на томе градоначелнику и његовим сарадницима - казао је државни секретар Дујановић. 
 
 
 
 
Представник ЈКП “Чистоћа и зеленило” и покрајински посланик, члан “Зелене парламентарне групе”, Дарко Бађок, истакао је да је реконструкција парка “Путниково” значајна активност за Град Зрењанин и његове грађане и изразио задовољство што је Јавном комуналном предузећу “Чистоћа и зеленило” поверено да реализује тај пројекат.
- Доказали смо да имамо капацитете у људству и опреми да овако захтеван посао урадимо на време и квалитетно и надам се у будућности новим пројектима, на радост грађана нашег града - рекао је Бађок. 
 
Парк “Путниково” налази се на територији месне заједнице “Берберско-Болница”, омеђен је улицама Војводе Путника, Прилепски ред, Клисурском и Багљашким каналом и заузима површину од око 3,3 хектара. Најмлађи је плански подигнут градски парк, настао упоредо с формирањем и ширењем истоименог насеља. 
 
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6286/sadnice_pok_sekretar_0.jpg