Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležen u Zrenjaninu: gradonačelnik sa predstavnicima udruženja invalida

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura upriličio je danas prijem za predstavnike udruženja invalida sa teritorije grada Zrenjanina. Prijemu su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Saša Santovac,  načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave Jelena Dragić i direktorka Centra za socijalni rad Zrenjanin Olivera Lisica.
 
 
 
Gradonačelnik Salapura ukazao je da se na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, koji se obeležava svake godine na današnji dan, čitavom društvu posebno skreće pažnju na probleme i potrebe osoba sa invaliditetom.
- Kao i svake godine trudimo se da imamo dijalog i otvoren razgovor sa našim predsednicima udruženja osoba sa invaliditetom. Obeležavanje je zvanično jedan dan u godini, ali moramo imati na umu da su takve osobe pored nas svakoga dana, tokom cele godine, i u tom smislu o njihovom položaju moramo neprestano razmišljati. Oni su naše komšije, oni žive sa nama, pored nas su i jako nam je bitno da čujemo njihove potrebe i sugestije, kao i neka pitanja koja se tiču njihove oblasti, rekao je gradonačelnik i dodao da ono što je interesantno, jeste da se kroz godišnje konkurse, sufinansiraju programi organizacije osoba sa invaliditetom.
 
 
 
Kako je još rekao prvi čovek grada Zrenjanina, do kraja ove godine u planu je da se formira Savet za osobe sa invaliditetom, koji će se aktivnije baviti ovom problematikom koja je prisutna u našem gradu, uveren da će se formiranjem istog u narednom periodu pokazati još bolji rezultati, kao i saradnja kada su u pitanju osobe sa invaliditetom.
- Ono što je, takođe, posebno važno, s obzirom da je Zrenjanin ove godine “Evropski grad sporta”, želim da posebno ukažem i na naše sportiste, paraolimpijce, koji na najbolji mogući način dokazuju da invaliditet nije prepreka za postizanje vrhunskih rezultata. Oni treba da budu uzor ne samo drugim osobama iz svoje populacije, već i svima nama, u svakodnevnom životu i rešavanju problema na koje nailazimo. Grad Zrenjanin nastaviće da organizuje ovakve susrete na današnji dan, ali ćemo i tokom godine, u svakoj prilici razgovarati s predstavnicima udruženja invalida, rešavati njihove probleme i uvek imati za njih otvorena vrata u našoj Gradskoj upravi, rekao je on.
 
 
 
Ružica Tomić, predsednica Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama “Suncokret” grada Zrenjanina, istakla je ovom prilikom da sa lokalnom samoupravom imaju dobru saradnju i da ih Grad podržava kroz razne projekte.
- Ovo je jedan dan da pokažemo koliko su osobe sa invalididetom značajne u našoj zajednici, koliko toga mogu i znaju. Veoma smo zainteresovani za rad naše lokalne samouprave, s kojom imamo odličnu saradnju i ovo je prilika da skrenemo pažnju na naše potrebe i mogućnosti. Okupljanja su veoma značajna i ovo je ujedno prilika da razmenimo iskustva, nova saznanja i da zajedno funkcionišemo, jer zajedno možemo mnogo, a sami ne možemo ništa, zaključila je predsednica Tomić.
 
 
 
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu. Taj dan je povod da se skrene pažnja na probleme s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju a to su pre svega siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti i iključenost iz društva.
 
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ove se godine obeležava pod sloganom „Vođstvo i učešće osoba sa invaliditetom prema inkluzivnom, pristupačnom i održivom post Kovid-19 svetu“, sa ciljem da se promoviše puno i ravnopravno učešće osoba sa invaliditetom.
 
 
 
Preko milijardu ljudi, ili približno 15 odsto svetske populacije, živi sa nekim oblikom invaliditeta. Širom sveta, osobe sa invaliditetom se suočavaju sa brojnim  barijerama koje ih isključuju iz punog i efikasnog učestvovanja u društvenim tokovima - u pogledu obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6312/dan_invalida_2021_0.jpg