Ministar Momirović na gradilištu “Linglonga”: najkontrolisanije gradilište u zemlji i investicija koja menja perspektivu Zrenjanina i Srbije

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović, sa svojim saradnicima, posetio je danas Zrenjanin. 
 
Tom prilikom ministar se najpre na gradilištu budućeg proizvodnog kompleksa kompanije “Linglong” sastao sa gradonačelnikom Simom Salapurom, predstavnicima investitora „Linglong International Europe“, generalnog izvođača radova 1:„China road and bridge corporation i generalnog izvođača radova 2: „Tianjin Energy Power Construction“.
 
Sastanku su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević i pomoćnica gradonačelnika Stojanka Cica Vučković.
 
 
 
 
Ministar je, nakon sastanka i obilaska gradilišta, istakao da je do sada izvršeno više od 50 inspekcijskih nadzora tog gradilišta samo iz sektora građevine i infrastrukture i da je to najkontrolisanije gradilište u Republici Srbiji, kao i to da do sada nisu utvrđene bitnije nepravilnosti u radu, a da su, tamo gde ih je i bilo, predstavnici kineskih partnera postupali po nalozima naših inspekcija.
- Bilo je određenih iskakanja iz urbanističkih propisa koji su usklađeni sa zakonom, naravno, nije bilo nikakvog rušenja, već su radovi zaustavljeni i sve je usklađeno sa zakonom. Ovde radi trenutno skoro 2.000 zaposlenih, oko 400 domaćih radnika, oko 700-800 kineskih radnika i malo manje od 400 vijetnamskih radnika. Kada je došlo do medijske, lažne afere, ja bih zaista jedino tako mogao to da okarakterišem, mi smo svim vijetnamskim radnicima ponudili pomoć i podršku da se vrate u zemlju iz koje su došli, ako se ovde ne osećaju sigurno i ako se osećaju ugroženo. Nijedan radnik nije izrazio želju da se vrati, naprotiv svi su hteli da ostanu, da rade i zarade ovde svoj novac. Gradonačelnik je rekao koliko je ovo značajno za grad Zrenjanin, za Republiku Srbiju, koliko će ovo novih radnih mesta da donese, koliko novca će biti investirano ovde i koliko ova investicija menja perspektivu Zrenjanina i Srbije. Ja nemam šta tu da dodam - rekao je ministar Momirović.
 
 
 
 
On je izrazio zadovoljstvo što kompanija “Linglong” poštuje zakone Republike Srbije.
- Mi smo tu da im pomognemo da realizuju svoju investiciju i to je u našem zajedničkom interesu, a mi ćemo im i u perspektivi biti na raspolaganju. Ovo je impresivno gradilište, 1.200 ljudi će naći ovde svoj posao i mislim da je to velika stvar. A, ako malo razmislite, koliko je dana propagande utrošeno da se diskredituje ova investicija, a opravdanje je bio jedan radnik koji je želeo da napusti ovo gradilište... To je potpuno lažna, napumpana priča, i mi kao Vlada Srbije ne možemo tako da tretiramo naše investitore, moramo da im damo podršku - rekao je još ministar Momirović
 
Ministar se zatim zahvalio kompaniji “Linglong” na velikoj investiciji, Gradskoj upravi Zrenjanin, i gradonačelniku Zrenjanina Simu Salapuri, kao i republičkim, pokrajinskim, gradskim inspekcijama. 
- Uveren sam da ćemo se na kraju svi radovati velikom broju poslova koji će se ovde otvoriti - rekao je. 
 
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da nikada u Zrenjaninu nije bilo ovakve investicije tako velike vrednosti, gotovo milijardu dolara.
- Nikada nije u naš grad dolazila kompanija koja ima renome svetske kompanije i naravno da je nama veoma bitno da imamo dobru saradnju sa njima i da se ova investicija u najboljem svetlu reflektuje, kako na grad Zrenjanin, tako i na naše sugrađane, konkretno mislim na one benefite koji dolaze kroz zapošljavanje 1.200 radnika, kroz poreze koji na godišnjem nivou ostaju državi i gradu u iznosu od preko 650 miliona dinara, a da ne pričam o kooperantima i podizvođačima na ovom gradilištu. Naš interes kao Grada jeste da se ovakva investicija realizuje u svakoj svojoj fazi u skladu sa zakonskim propisima, a verujem da to jeste i nastojanje investitora i njihovih podizvođača. Mogu da kažem i da sam zahvalan i Ministarstvu i inspekcijama, danas smo imali sastanak na kome smo analizirali dosadašnje sve inspekcije nadzore i mislim da jedno ovakvo, kapitalno gradilište, kakvo, ponoviću, nikada nije bilo u istoriji Zrenjanina, zadovoljava sve standarde i da će ovo biti svetla budućnost za region, ne samo ovde, za okruženje Zrenjanina, već i za Vojvodinu i Srbiju - rekao je gradonačelnik Simo Salapura
 
Nakon što je posetio gradilište “Linglonga”, ministar Momirović, zajedno s predstavnicima JP “Putevi Srbije” i "Koridori Srbije", u Gradskoj kući je razgovarao s predstavnicima Grada Zrenjanina o realizaciji kapitalne investicije u oblasti infrastrukture, izgradnji autoputa Beograd - Zrenjanin - Novi Sad. O tome više u posebnoj vesti.   

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6350/ministar_momirovic_linglong_0.jpg