Министар Момировић на градилишту “Линглонга”: најконтролисаније градилиште у земљи и инвестиција која мења перспективу Зрењанина и Србије

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Томислав Момировић, са својим сарадницима, посетио је данас Зрењанин. 
 
Том приликом министар се најпре на градилишту будућег производног комплекса компаније “Линглонг” састао са градоначелником Симом Салапуром, представницима инвеститора „Linglong International Europe“, генералног извођача радова 1:„China road and bridge corporation и генералног извођача радова 2: „Tianjin Energy Power Construction“.
 
Састанку су присуствовали и заменик градоначелника Саша Сантовац, начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић и помоћница градоначелника Стојанка Цица Вучковић.
 
 
 
 
Министар је, након састанка и обиласка градилишта, истакао да је до сада извршено више од 50 инспекцијских надзора тог градилишта само из сектора грађевине и инфраструктуре и да је то најконтролисаније градилиште у Републици Србији, као и то да до сада нису утврђене битније неправилности у раду, а да су, тамо где их је и било, представници кинеских партнера поступали по налозима наших инспекција.
- Било је одређених искакања из урбанистичких прописа који су усклађени са законом, наравно, није било никаквог рушења, већ су радови заустављени и све је усклађено са законом. Овде ради тренутно скоро 2.000 запослених, око 400 домаћих радника, око 700-800 кинеских радника и мало мање од 400 вијетнамских радника. Када је дошло до медијске, лажне афере, ја бих заиста једино тако могао то да окарактеришем, ми смо свим вијетнамским радницима понудили помоћ и подршку да се врате у земљу из које су дошли, ако се овде не осећају сигурно и ако се осећају угрожено. Ниједан радник није изразио жељу да се врати, напротив сви су хтели да остану, да раде и зараде овде свој новац. Градоначелник је рекао колико је ово значајно за град Зрењанин, за Републику Србију, колико ће ово нових радних места да донесе, колико новца ће бити инвестирано овде и колико ова инвестиција мења перспективу Зрењанина и Србије. Ја немам шта ту да додам - рекао је министар Момировић.
 
 
 
 
Он је изразио задовољство што компанија “Линглонг” поштује законе Републике Србије.
- Ми смо ту да им помогнемо да реализују своју инвестицију и то је у нашем заједничком интересу, а ми ћемо им и у перспективи бити на располагању. Ово је импресивно градилиште, 1.200 људи ће наћи овде свој посао и мислим да је то велика ствар. А, ако мало размислите, колико је дана пропаганде утрошено да се дискредитује ова инвестиција, а оправдање је био један радник који је желео да напусти ово градилиште... То је потпуно лажна, напумпана прича, и ми као Влада Србије не можемо тако да третирамо наше инвеститоре, морамо да им дамо подршку - рекао је још министар Момировић
 
Министар се затим захвалио компанији “Линглонг” на великој инвестицији, Градској управи Зрењанин, и градоначелнику Зрењанина Симу Салапури, као и републичким, покрајинским, градским инспекцијама. 
- Уверен сам да ћемо се на крају сви радовати великом броју послова који ће се овде отворити - рекао је. 
 
 
 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура рекао је да никада у Зрењанину није било овакве инвестиције тако велике вредности, готово милијарду долара.
- Никада није у наш град долазила компанија која има реноме светске компаније и наравно да је нама веома битно да имамо добру сарадњу са њима и да се ова инвестиција у најбољем светлу рефлектује, како на град Зрењанин, тако и на наше суграђане, конкретно мислим на оне бенефите који долазе кроз запошљавање 1.200 радника, кроз порезе који на годишњем нивоу остају држави и граду у износу од преко 650 милиона динара, а да не причам о кооперантима и подизвођачима на овом градилишту. Наш интерес као Града јесте да се оваква инвестиција реализује у свакој својој фази у складу са законским прописима, а верујем да то јесте и настојање инвеститора и њихових подизвођача. Могу да кажем и да сам захвалан и Министарству и инспекцијама, данас смо имали састанак на коме смо анализирали досадашње све инспекције надзоре и мислим да једно овакво, капитално градилиште, какво, поновићу, никада није било у историји Зрењанина, задовољава све стандарде и да ће ово бити светла будућност за регион, не само овде, за окружење Зрењанина, већ и за Војводину и Србију - рекао је градоначелник Симо Салапура
 
Након што је посетио градилиште “Линглонга”, министар Момировић, заједно с представницима ЈП “Путеви Србије” и "Коридори Србије", у Градској кући је разговарао с представницима Града Зрењанина о реализацији капиталне инвестиције у области инфраструктуре, изградњи аутопута Београд - Зрењанин - Нови Сад. О томе више у посебној вести.   

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6350/ministar_momirovic_linglong_0.jpg