Ministar Vanja Udovičić u Zrenjaninu: pokloni za rukometaše “Proletera” i fudbalere “Borca”, zahvalnost “Evropskom gradu sporta”

Ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Vanja Udovičić posetio je danas grad Zrenjanin i tom prilikom uručio poklone predstavnicima dva sportska kluba, posetio izložbenu postavku i odeljenje istorije sporta u Narodnom muzeju i izrazio zahvalnost “Evropskom gradu sporta” na promociji sportskih vrednosti i popularizaciji sporta u širim okvirima. Zajedno s ministrom, u poseti je bio i pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta, a domaćini posete, uz gradonačelnika Zrenjanina Sima Salapuru, bili su i njegov zamenik Saša Santovac i generalna sekretarka Sportskog saveza grada Vukosava Đapić Atanacković.  
 
Posetu je ministar Udovičić počeo u osnovnoj školi “Žarko Zrenjanin”, u čijoj sportskoj sali treniraju selekcije rukometnog kluba “Proleter”. Ovo je jedina školska sala u gradu s dimenzijama rukometnog terena i namenski je građena 1981. godine upravo za potrebe rukometaša, koji tih godina počinju uspon ka jugoslovenskim i evropskim visinama. Rukometaši su dobili nove komplete opreme, a zajedno s učenicima škole priredili su ministru srdačan doček. 
 
 
 
 
Ministar je posetio i fudbalski klub “Borac”, koji je ove godine obeležio vredan jubilej, stotu godišnjicu od osnivanja. Osnovan je 1921. godine u Velikom Bečkereku (Zrenjaninu), kao “Ratarski sportski klub” i bio je jedini u tadašnjoj državi, Kraljevini Jugoslaviji, kojeg su formirali omladinci paori, zemljoradnici, iz gradskih četvrti naseljenih pretežno stanovništvom koje se bavilo poljoprivredom - Borđoša, Čontike, Vašarišta i Opovačke strane. To su danas pretežno delovi teritorije mesnih zajednica “Dolja - Crni Šor” i “Šumica”. 
 
Fudbaleri “Borca” takmiče se u rangu Fudbalskog saveza grada Zrenjanina, a u godini jubileja beleže dobre rezultate i pokrenuli su i školu fudbala, u koju je upis stalno otvoren. To je posebno značajno, s obzirom da se u blizini kluba nalazi i osnovna škola “Žarko Zrenjanin”, druga najveća škola na teritoriji grada, koja okuplja veliki broj dece, uključujući i romsku populaciju iz najvećeg romskog naselja u gradu, smeštenog odmah pored igrališta. FK “Borac” je takođe dobio novu opremu, a ministra su dočekali predstavnici najmlađe generacije kluba. 
 
 
 
 
Posetu Zrenjaninu Vanja Udovičić završio je obilaskom Narodnog muzeja, izložbene postavke posvećene zrenjaninskim paraolimpijcima i odeljenja sportske istorije grada, gde su ga pozdravili v.d. direktora te ustanove Siniša Onjin, autorke izložbe “Pobednici - Zrenjaninski paraolimpijci” Aleksandra Đukić i Ivana Arađan, kao i istaknuti paraolimpijac iz našeg grada, stonoteniser Goran Perlić. U tom ambijentu, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura je ministru uručio simboličan pasoš “Evropskog grada sporta”, kao i monografiju “Zrenjaninska olimpijska ogrlica”.  
 
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, zahvaljujući ministru i pokrajinskom sekretaru na poseti, istakao je da ovom posetom Grad Zrenjanin završava obeležavanje titule “Evropski grad sporta 2021”.
- Sadržajna poseta, od škole do fudbalskog kluba i našeg muzeja, gde smo bili u prilici da upoznamo ministra s bogatom sportskom istorijom grada i da prikažemo našu tradiciju i sportske rezultate koji su proslavili naš grad, ali i našu državu. To su rezultati kojima se legitimišemo s ponosom svuda u svetu i slobodno možemo da kažemo, kako je Srbija zemlja sporta, tako je i Zrenjanin grad sporta i u tom kontekstu, u smeru razvoja sporta u našem gradu, razgovarali smo i s ministrom i s pokrajinskim sekretarom - rekao je gradonačelnik i dodao da je za nama uspešna sportska godina.
 
- Možda smo mogli da uradimo i nešto više, ali je godina svakako bila specifična, ostaju u našoj agendi za sledeću godinu sportski projekti i unapređenje sportske infrastrukture i najavljujemo vrlo skori početak radova u okviru druge faze rekonstrukcije i adaptacije našeg stadiona, vrlo značajnog objekta za naše sportiste, za zrenjaninski sport, a verujem i za sport u regionu - kazao je Salapura. 
 
 
 
 
Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta izrazio je zadovoljstvo današnjom posetom i rekao da su s gradonačelnikom razgovarali o daljim koracima saradnje između Grada Zrenjanina, Pokrajinskog sekretarijata i krovnog ministarstva, ulaganjima u oblastima sporta, sportske infrastrukture, školskog sporta.
- Očekuju nas bolja vremena, što se sporta tiče, nadamo se da smo svi ostavili iza sebe koronavirus i da očekujemo u narednom periodu mnogo bolje rezultate u oblasti sporta, na čemu ćemo svi zajedno raditi - kazao je Basta. 
 
Ministar Vanja Udovičić rekao je da je 2021. godina protekla u obeležavanju mnogih istorijskih trenutaka, kada je reč o sportu, a da je za grad Zrenjanin ovo svakako bila godina preokreta i pokazivanja Evropi koliko je Zrenjanin grad sporta i koliko vodi računa o mladima i o sportu.
- Želim da čestitam svim Zrenjanincima, ali i svima koji su, u dugoj tradiciji, činili bogatu istoriju zrenjaninskog sporta, koji su, zajedno sa aktuelnom lokalnom upravom i gradonačelnikom, doprineli da Zrenjanin postane Evropski grad sporta i oni su to svojim radom i pokazanim uspesima apsolutno i zaslužili. Kao zemlja smo ponosni što je Zrenjanin prvi srpski “Evropski grad sporta”, baš kao što se ponosimo i Novim Sadom, kao “Evropskom prestonicom mladih” i budućom “Evropskom prestonicom kulture”. Na taj način otvaramo Srbiju i pokazujemo koliko smo spremni da budemo u istom rangu s evropskim gradovima - istakao je ministar Udovičić. 
 
 
 
 
Kazao je još da je danas bio u prilici da, u neposrednim razgovorima, čuje s kakvim se izazovima i problemima u funkcionisanju suočavaju zrenjaninski sport i klubovi, te da se, na ovakav način, kroz susrete s predstavnicima grada i sportskih klubova, i ti problemi lakše rešavaju.
- Podsetiću da je Vlada Republike Srbije, uočivši u kojim otežanim okolnostima funkcionišu naši klubovi, i za ovu i za narednu godinu opredelila značajna sredstva usmerena ka pomoći. Sredstva će sledeće godine dobiti 309 klubova, u iznosu od 1,2 milijarde dinara, dok je za ovu godinu 307 klubova dobilo sredstava u iznosu od 1,1 milijarde dinara, a među njima i devet kolektiva iz grada Zrenjanina. Zahvaljujem se i gradonačelniku koji je, sa 4,78 odsto budžeta opredeljenog za omladinu i sport, pokazao koliko mu je važna ta oblast. Kada svi zajedno na ovakav način pomažemo sport, onda smo sigurni da možemo da imamo i značajnije rezultate. Radimo i na jačanju školskog i rekreativnog sporta, želja nam je da svaka osoba, svaki građanin naše zemlje ima mogućnost da se bavi sportom i fizičkim aktivnostima, da kroz sport brine o svom zdravlju, ali i da kroz široku bazu dođemo do vrhunskih rezultata, kao što su to napravili zrenjaninski sportisti, koji su proneli slavu grada Zrenjanina i kojima čestitam na osvojenim medaljama - poručio je ministar omladine i sporta nakon današnje posete Zrenjaninu.    

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6343/ministar_udovicic_0.jpg