Министар Вања Удовичић у Зрењанину: поклони за рукометаше “Пролетера” и фудбалере “Борца”, захвалност “Европском граду спорта”

Министар омладине и спорта у Влади Републике Србије Вања Удовичић посетио је данас град Зрењанин и том приликом уручио поклоне представницима два спортска клуба, посетио изложбену поставку и одељење историје спорта у Народном музеју и изразио захвалност “Европском граду спорта” на промоцији спортских вредности и популаризацији спорта у ширим оквирима. Заједно с министром, у посети је био и покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста, а домаћини посете, уз градоначелника Зрењанина Сима Салапуру, били су и његов заменик Саша Сантовац и генерална секретарка Спортског савеза града Вукосава Ђапић Атанацковић.  
 
Посету је министар Удовичић почео у основној школи “Жарко Зрењанин”, у чијој спортској сали тренирају селекције рукометног клуба “Пролетер”. Ово је једина школска сала у граду с димензијама рукометног терена и наменски је грађена 1981. године управо за потребе рукометаша, који тих година почињу успон ка југословенским и европским висинама. Рукометаши су добили нове комплете опреме, а заједно с ученицима школе приредили су министру срдачан дочек. 
 
 
 
 
Министар је посетио и фудбалски клуб “Борац”, који је ове године обележио вредан јубилеј, стоту годишњицу од оснивања. Основан је 1921. године у Великом Бечкереку (Зрењанину), као “Ратарски спортски клуб” и био је једини у тадашњој држави, Краљевини Југославији, којег су формирали омладинци паори, земљорадници, из градских четврти насељених претежно становништвом које се бавило пољопривредом - Борђоша, Чонтике, Вашаришта и Оповачке стране. То су данас претежно делови територије месних заједница “Доља - Црни Шор” и “Шумица”. 
 
Фудбалери “Борца” такмиче се у рангу Фудбалског савеза града Зрењанина, а у години јубилеја бележе добре резултате и покренули су и школу фудбала, у коју је упис стално отворен. То је посебно значајно, с обзиром да се у близини клуба налази и основна школа “Жарко Зрењанин”, друга највећа школа на територији града, која окупља велики број деце, укључујући и ромску популацију из највећег ромског насеља у граду, смештеног одмах поред игралишта. ФК “Борац” је такође добио нову опрему, а министра су дочекали представници најмлађе генерације клуба. 
 
 
 
 
Посету Зрењанину Вања Удовичић завршио је обиласком Народног музеја, изложбене поставке посвећене зрењанинским параолимпијцима и одељења спортске историје града, где су га поздравили в.д. директора те установе Синиша Оњин, ауторке изложбе “Победници - Зрењанински параолимпијци” Александра Ђукић и Ивана Арађан, као и истакнути параолимпијац из нашег града, стонотенисер Горан Перлић. У том амбијенту, градоначелник Зрењанина Симо Салапура је министру уручио симболичан пасош “Европског града спорта”, као и монографију “Зрењанинска олимпијска огрлица”.  
 
 
 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, захваљујући министру и покрајинском секретару на посети, истакао је да овом посетом Град Зрењанин завршава обележавање титуле “Европски град спорта 2021”.
- Садржајна посета, од школе до фудбалског клуба и нашег музеја, где смо били у прилици да упознамо министра с богатом спортском историјом града и да прикажемо нашу традицију и спортске резултате који су прославили наш град, али и нашу државу. То су резултати којима се легитимишемо с поносом свуда у свету и слободно можемо да кажемо, како је Србија земља спорта, тако је и Зрењанин град спорта и у том контексту, у смеру развоја спорта у нашем граду, разговарали смо и с министром и с покрајинским секретаром - рекао је градоначелник и додао да је за нама успешна спортска година.
 
- Можда смо могли да урадимо и нешто више, али је година свакако била специфична, остају у нашој агенди за следећу годину спортски пројекти и унапређење спортске инфраструктуре и најављујемо врло скори почетак радова у оквиру друге фазе реконструкције и адаптације нашег стадиона, врло значајног објекта за наше спортисте, за зрењанински спорт, а верујем и за спорт у региону - казао је Салапура. 
 
 
 
 
Покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста изразио је задовољство данашњом посетом и рекао да су с градоначелником разговарали о даљим корацима сарадње између Града Зрењанина, Покрајинског секретаријата и кровног министарства, улагањима у областима спорта, спортске инфраструктуре, школског спорта.
- Очекују нас боља времена, што се спорта тиче, надамо се да смо сви оставили иза себе коронавирус и да очекујемо у наредном периоду много боље резултате у области спорта, на чему ћемо сви заједно радити - казао је Баста. 
 
Министар Вања Удовичић рекао је да је 2021. година протекла у обележавању многих историјских тренутака, када је реч о спорту, а да је за град Зрењанин ово свакако била година преокрета и показивања Европи колико је Зрењанин град спорта и колико води рачуна о младима и о спорту.
- Желим да честитам свим Зрењанинцима, али и свима који су, у дугој традицији, чинили богату историју зрењанинског спорта, који су, заједно са актуелном локалном управом и градоначелником, допринели да Зрењанин постане Европски град спорта и они су то својим радом и показаним успесима апсолутно и заслужили. Као земља смо поносни што је Зрењанин први српски “Европски град спорта”, баш као што се поносимо и Новим Садом, као “Европском престоницом младих” и будућом “Европском престоницом културе”. На тај начин отварамо Србију и показујемо колико смо спремни да будемо у истом рангу с европским градовима - истакао је министар Удовичић. 
 
 
 
 
Казао је још да је данас био у прилици да, у непосредним разговорима, чује с каквим се изазовима и проблемима у функционисању суочавају зрењанински спорт и клубови, те да се, на овакав начин, кроз сусрете с представницима града и спортских клубова, и ти проблеми лакше решавају.
- Подсетићу да је Влада Републике Србије, уочивши у којим отежаним околностима функционишу наши клубови, и за ову и за наредну годину определила значајна средства усмерена ка помоћи. Средства ће следеће године добити 309 клубова, у износу од 1,2 милијарде динара, док је за ову годину 307 клубова добило средстава у износу од 1,1 милијарде динара, а међу њима и девет колектива из града Зрењанина. Захваљујем се и градоначелнику који је, са 4,78 одсто буџета опредељеног за омладину и спорт, показао колико му је важна та област. Када сви заједно на овакав начин помажемо спорт, онда смо сигурни да можемо да имамо и значајније резултате. Радимо и на јачању школског и рекреативног спорта, жеља нам је да свака особа, сваки грађанин наше земље има могућност да се бави спортом и физичким активностима, да кроз спорт брине о свом здрављу, али и да кроз широку базу дођемо до врхунских резултата, као што су то направили зрењанински спортисти, који су пронели славу града Зрењанина и којима честитам на освојеним медаљама - поручио је министар омладине и спорта након данашње посете Зрењанину.    

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6343/ministar_udovicic_0.jpg