U toku su radovi na rekonstrukciji kompletne vodovodne mreže u naselju “Ruže Šulman” - Grad i Pokrajina obezbedili 60,7 miiliona dinara

U okviru prve faze rekonstrukcije gradske vodovodne mreže, u toku su radovi na rekonstrukciji kompletne vodovodne mreže u naselju “Ruža Šulman”, u ukupnoj dužini od 2,5 kilometra. Ukupna vrednost radova je 60,7 miliona dinara, a sredstva su obezbedili Grad Zrenjanin i Pokrajina. Ugovor o sufinansiranju tog projekta potpisali su u Novom Sadu predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura
 
 
 
 
Gradonačelnik je tom prilikom predočio da je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo obezbedio 40 miliona, a Grad Zrenjanin preostalih 20,7 miliona dinara. Kako je naveo, u pitanju je formalni početak prve faze rekonstrukcije dotrajale vodovodne mreže u gradu.
“Imamo spremne projekte za još pet mesnih zajednica u gradu, i ukupna dužina cevovoda koji treba da se zameni iznosi skoro 20 kilometara. Prve korake ka tome pravimo u naselju “Ruža Šulman” i ovde ćemo, uz zamenu azbestnih i drugih cevovoda starih 60 godina, izvršiti i rekonstrukciju postojećih šahtova, kao i izmeštanje vodomera van objekata kolektivnog stanovanja i izradu vodovodnih priključaka”, istakao je gradonačelnik Salapura.  
 
Glavni problem starosti mreže su kvarovi na istoj, koji prouzrokuju prekide vodosnabdevanja i uvećavaju troškove održavanja. Stručne službe JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin pripremile su tehničku dokumentaciju za Prvu fazu rekonstrukcije gradske vodovodne mreže koja uključuje pet lokacija gde je vodovodna mreža najstarija, odnosno starija od 50 godina - naselje “Ruža Šulman”, Mala Amerika, Centar, Karađorđev park i deo MZ “Šumica”. 
 
 
 
 
Ono što je ključno jeste da će se, izgradnjom nove vodovodne mreže u naselju “Ruža Šulman”, obezbediti veći kvalitet vodosnabdevanja, koji se ogleda u eliminisanju kvarova na mreži, kojih je, samo primera radi, u proteklih dve nedelje bilo sedam u tom naselju, obezbediće se nesmetano vodosnabdevanje dovoljnim količinama vode i stabilnog pritiska, a biće eliminisana u potpunosti i mogućnost degradacije vode u mreži. Izmeštanje vodomera izvan objekata omogućiće lakše očitavanje istih, kao i lakši pristup ekipama preduzeća u slučaju otklanjanja eventualnih kvarova.
 
Nakon sprovedenog postupka javne nabavke, posao rekonstrukcije mreže je dobila firma “Enerdži LTD” iz Novog Sada. Radovi su počeli 3. decembra i planirano je da traju narednih 100 dana, naravno ukoliko to vremenski uslovi budu omogućili. 
 
Izvođač radova će obaveštavati JKP “Vodovod i kanalizacija“ o svim prekidima vodosnabdevanja zbog potreba izvođenja radova, kako bi građani blagovremeno bili obavešteni posredstvom sajta preduzeća i medija o istim.
 
 
 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6331/vodovod_radovi_rsulman_0.jpg