Gradu Zrenjaninu dva nova priznanja od strane Centra za ocenjivanje stranih direktnih investicija u svetu

Centar za ocenjivanje stranih direktnih investicija u svetu FDI Intelligence stavio je Grad Zrenjanin na treće mesto po isplativosti ulaganja u kategoriji mikro evropskih gradova budućnosti za period 2022/23. Takođe, Zrenjanin se našao i među deset mikro evropskih gradova budućnosti u kategoriji primene FDI strategije. 
 
Rezultati ocenjivanja predloga agencija evropskih zemalja za promociju investicija objavljeni su u posebnom izdanju magazina FDI, koji izdaje poznati engleski “Fajnenšal Tajms”. 
 
 
“Vidljivost” Zrenjanina u prestižnom Centru za ocenjivanje stranih direktnih investicija pojavila se izgradnjom novih industrijskih zona, konstantnim ulaganjima u njihovu infrastrukturu, širenjem i dolaskom brojnih investitora. Počev od 2012. godine i prvog priznanja - kada se industrijska zona “Jugoistok” našla na 48. mestu na listi od 600 najboljih zona sveta za investiranje iz preko 120 zemalja - Zrenjanin je još nekoliko puta uvršten među 10 evropskih gradova slične veličine, u različitim kategorijama ocenjivanja. 
 
Slobodna zona Zrenjanin je 2014. godine proglašena za najbolju u Evropi po podsticajima za investitore, a naredne godine svrstana je na 8. mesto u kategoriji za start-up. Godine 2018. Zrenjanin je uvršten u TOP 10 evropskih mikro gradova budućnosti, a sada je FDI Intelligence dodelio našem gradu i dva nova priznanja. 
 
Industrijska zona “Jugoistok” formirana je na 72 hektara površine i 2018. godine proširena na čak 550 hektara, što je najveća zona za direktna privredna ulaganja na teritoriji Srbije. U ovom trenutku u zoni posluje, gradi proizvodne pogone ili je kupilo zemljište 30 kompanija, među kojima je i najveći investitor ikada u Zrenjaninu i najveći direktni strani ulagač u Srbiji, kompanija “Linglong”, sa proizvodnim kompleksom vrednim skoro milijardu dolara.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6441/FDI_naslovna_0.jpg