Obnavlja se jedan od najvrednijih primeraka graditeljske baštine u Perlezu, zgrada nekadašnjeg Sreskog načelstva

Jedan od najvrednijih primeraka graditeljske baštine u centru Perleza, zgrada nekadašnjeg Sreskog načelstva, trebalo bi da u predstojećem periodu bude obnovljena i  tim povodom Perlez su posetili predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin i Javnog preduzeća “Pošta Srbije” iz Beograda, koje želi da učestvuje u procesu obnove i doprinese rekonstrukciji prostora u kom, između ostalog, posluje i odeljenje pošte. 
 
 
 
 
Stručna služba Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin trenutno radi na utvrđivanju centra Perleza za Prostornu kulturno-istorijsku celinu. Određene su granice buduće celine, a objekti unutar nje klasifikovani po svom istorijsko-arhitektonskom značaju. U tom smislu je zgrada Sreskog načelstva u Svetosavskoj ulici br. 14 valorizovana kao jedna od najvrednijih. Sazidana je osamdesetih godina 19. veka u stilu neorenesanse. To je ugaona prizemna građevina razuđenih osnova u kojoj se danas nalaze mesna kancelarija, pošta, policijska stanica i ekspozitura Vojvođanske banke.  
 
Predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture i “Pošta Srbije” obišli su objekat, utvrdili stanje u kom se trenutno nalazi i dogovorili naredne korake koji će uslediti u postupku obnove. 
 
 
 
 
Obnova navedene zgrade od značaja je za revitalizaciju celokupnog sela, s obzirom da se Perlez izdvaja od ostalih naseljenih mesta Grada Zrenjanina jer ima karakter varoši i nekada je bio sresko sedište. Takvim je proglašen nakon ukidanja Vojne granice, 1873. godine, i sve do četrdesetih godina 20. veka oko prostranog centra sela, duž današnjih ulica Kralja Aleksandra Karađorđevića, Svetosavske, Trga kneza Mihajla i Vuka Karadžića, podižu se administrativne, stambene i privredne zgrade sa elementima klasicizma, secesije i eklektike. Tako je selo dobilo svoju poštu i telegraf, sreski sud, zatvor, katastar, sresku štedionicu, štednu zadrugu, ispostave Pančevačke narodne banke i Južno-mađarske privredne banke, parni mlin, Vodnu zadrugu i dr. Sve zgrade za navedene delatnosti postoje i danas. 
 
Kako navode u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, u Perlezu su do sada utvrđena dva spomenika kulture: Srpska pravoslavna crkva Uspenja Bogorodice (iz 1811. godine) i rodna kuća narodnog heroja Pap Pavla.
 
 
 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6479/Perlez_posta_radni_sastanak_18-03-2022_0.jpg