Održana prva info-sesija na temu socijalnog preduzetništva u organizaciji PKS, Opšteg udruženja preduzetnika i Grada Zrenjanina

Prva info-sesija na temu socijalnog preduzetništva, u organizaciji Privredne komore Srbije, PK Opšteg udruženja preduzetnika i Grada Zrenjanina održana je danas u Gradskoj kući.

 

 

Učesnike je pozdravila Olivera Lisica, direktorka Centra za socijalni rad koja je kazala da Grad Zrenjanin podržava ovakve aktivnosti i da je u gradu multisektorska saradnja u svim sferama funkcioniše dobro.
Ona je izrazila očekivanje i da će zadatak vezan za socijalno preduzetništvo i Zakon o socijalnom preduzetništvu zahvaljujući toj multisektorskoj saradnji biti sproveden na najbolji način.

 


Direktor RPK Zrenjanin Predrag Stankov rekao je da je komora zajedno sa Gradom Zrenjaninom u poslednje četiri godine pokrenula niz akcija i da je i današnji sastanak jedna od tih aktivnosti.
 

 

Branislava Simanić, direktorka Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije je podsetila da je u okviru Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije (PKS) formirana Sekcija za socijalno preduzetništvo, početkom aprila dok je Zakon o socijalnom preduzetništvu usvojen februara ove godine i njegova primena očekuje se na jesen. 

 


- U cilju boljeg informisanja javnosti i svih zainteresovanih za ovaj Zakon, Sektor u saradnji sa Centrom za mala i srednja preduzeća i predstavnicima Sekcije za socijalno preduzetništvo PKS pokrenuli smo kampanju promocije ovog Zakona i svih benefita koje on nudi, kao i organizovanja info dana po lokalnim samoupravama - kazala je Simanić.

 

 


Na današnjem skupu govorili su i Milica Pavić iz PKS, i predstavnici Karitasa - Šabac i firme Bio ideja za održivi razvoja, ocenjenih kao primeri dobre prakse, kao i Miroslav Đurić preduzetnik i predsednik Opšteg udruženja preduzetnika u Zrenjaninu.

 

 

U Srbiji trenutno posluje oko 500 socijalnih preduzeća, a prioritet je da se taj broj poveća, što omogućava i novousvojeni pravni okvir. 

 


Kako je rečeno, akcenat u radu Sekcije dat je na održivosti, inovativnosti i tržišnoj orijentaciji socijalnih preduzeća.
Planirano je da nizom aktivnosti, organizovanjem edukacija, savetovanja i seminara, kao i realizacijom projekata sa fokusom na socijalno preduzetništvo, Sekcija bude snažan impuls i podrška razvoju ovoga vida poslovanja.

 

 

Predstavljanjem poslovnih modela uspešnih primera SP koja posluju na našem tržištu ideja je da se informišu lokalna zajednica, predstavnici akademske zajednice, mladi u srednjim školama i na fakultetima, tradicionalna preduzeća i drugi o samom značaju socijalnog preduzetništva i doprinosu socijalnih preduzeća unapređenju lokalne zajednice.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6584/SOC_PREDUZETNISTVO_00.jpg