Vidovdanska akademija i priznanja učenicima generacije u školskoj 2021/22. godini

Tradicionalna Vidovdanska akademija, koju priređuju Organizacija “Svetosavlje” i Grad Zrenjanin, održana je u sali Kulturnog centra Zrenjanina. Uz prigodna obraćanja, uručena su priznanja učenicima generacije u svim zrenjaninskim osnovnim i srednjim školama u protekloj školskoj godini, kao i priznanje za postignute rezultate prosvetnom radniku. 
 
 
Ove godine za učenike generacije proglašeno je 43 osnovaca i srednjoškolaca - 31 u osnovnim i 12 u srednjim školama. Najbolji među najboljima istakli su se, ne samo ostvarenim rezultatima u školi, već i vanškolskim aktivnostima, uspesima na takmičenjima, u oblasti sporta, nauke, društvenog angažovanja. Na tome su im čestitali i uručili nagrade gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i predsednik organizacije “Svetosavlje” Dragan Vidaković, a prigodnu vidovdansku besedu izrekao je sveštenik SPC, protođakon Predrag Nenin.
 
 
 
 
Gradonačelnik Simo Salapura poručio je da je Vidovdan naše juče, danas i sutra, naša  prošlost, sadašnjost i budućnost. 
“Ono juče, naša slavna i slobodarska prošlost, oličeno je u dva Vidovdana zabeležena u svim istorijskim spisima - dan Kosovskog boja 1389. godine i dan Sarajevskog atentata, u osvit Prvog svetskog rata, 1914. godine. Svaki od ova dva Vidovdana odredio je sudbinu naše otadžbine i našeg naroda za duži vremenski period. Vidovdan danas, naša sadašnjost, jesu sećanja i počasti našim stradalnicima i slavnim precima. Odali smo i danas poštu našim sugrađanima poginulim u poslednjim ratnim sukobima, ali i ukazali na svo zlo i tragediju ratnih stradanja, kako se više nikada ne bi ponovila. Vidovdan sutrašnjice, Vidovdan budućnosti ste vi, dragi učenici generacije, vaše znanje, trud, posvećenost učenju i radu”, obratio se gradonačelnik učenicima generacije, uz uverenje da će neki od njih u narednim godinama i voditi ovaj grad. 
 
 
 
 
“Jedan segment u vašem školovanju završavate u trenutku kada je naš grad ponovo u značajnom investicionom zamahu. Mnogo je u ovom trenutku gradilišta širom Zrenjanina, pripremamo se i za otvaranje novih, koja će menjati i privrednu i saobraćajnu i svaku drugu sliku grada. U lokalnoj samoupravi stvaramo ambijent koji će svima moći da obezbedi siguran posao i egzistenciju, da naš grad bude dobro mesto za život i rad, za sve one koji žele da u njemu ostanu ili dođu iz nekih drugih sredina. Želim vam da završite škole i fakultete koje planirate, da se školujete u bilo kom gradu, ali da se vratite u Zrenjanin, i ovde se ostvarite kao profesionalci u svom poslu, zasnujete porodice i doprinosite razvoju i grada i države Srbije”, poručio je gradonačelnik, uz zahvalnost Organizaciji “Svetosavlje” na svemu što čini na afirmaciji i negovanju znanja, ličnih i porodičnih vrednosti, promociji najboljih među najboljima i to čini već dugi niz godina.
 
U ime svih učenika generacije zahvalila se Sara Todorović, učenica OŠ “Žarko Zrenjanin” u Zrenjaninu, dobitnica više nagrada na takmičenjima i uspešna sportistkinja, članica kadetske reprezentacije Srbije u odbojci. 
 
 
 
Dodeljeno je ovom prilikom i posebno priznanje prosvetnom radniku za postignute rezultate u obrazovanju i vaspitanju učenika i primeru koji daje svojim odnosom prema deci, kolektivu i društvenoj zajednici, a ove godine zaslužila ga je Sofija Grujić, nastavnica fizike i hemije u osnovnim školama “Jovan Dučić” u Kleku i “Dositej Obradović” u Farkaždinu. Nagrađena je poveljom i novčanom nagradom, a po prvi put ovom prilikom, iz ruku predsednika Organizacije “Svetosavlje” Dragana Vidakovića uručena joj je i osveštana ikona Svetog Save, što će biti praksa i ubuduće. 
 
 
 
 
U umetničkom delu Vidovdanske akademije nastupile su Blanka Hajnal, učenica III razreda srednje muzičke škole u klasi profesorke Ane Aleksić Šajrer, uz klavirsku saradnju profesorke Tine Nikolovski, kao i članica Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Milica Dosković, sa horom Svetog Arhangela Mihaila. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6626/VIDOVDANSKA_AKADEMIJA_2022_0.jpg