Видовданска академија и признања ученицима генерације у школској 2021/22. години

Традиционална Видовданска академија, коју приређују Организација “Светосавље” и Град Зрењанин, одржана је у сали Културног центра Зрењанина. Уз пригоднa обраћања, уручена су признања ученицима генерације у свим зрењанинским основним и средњим школама у протеклој школској години, као и признање за постигнуте резултате просветном раднику. 
 
 
Ове године за ученике генерације проглашено је 43 основаца и средњошколаца - 31 у основним и 12 у средњим школама. Најбољи међу најбољима истакли су се, не само оствареним резултатима у школи, већ и ваншколским активностима, успесима на такмичењима, у области спорта, науке, друштвеног ангажовања. На томе су им честитали и уручили награде градоначелник Зрењанина Симо Салапура и председник организације “Светосавље” Драган Видаковић, а пригодну видовданску беседу изрекао је свештеник СПЦ, протођакон Предраг Ненин.
 
 
 
 
Градоначелник Симо Салапура поручио је да је Видовдан наше јуче, данас и сутра, наша  прошлост, садашњост и будућност. 
“Оно јуче, наша славна и слободарска прошлост, оличено је у два Видовдана забележена у свим историјским списима - дан Косовског боја 1389. године и дан Сарајевског атентата, у освит Првог светског рата, 1914. године. Сваки од ова два Видовдана одредио је судбину наше отаџбине и нашег народа за дужи временски период. Видовдан данас, наша садашњост, јесу сећања и почасти нашим страдалницима и славним прецима. Одали смо и данас пошту нашим суграђанима погинулим у последњим ратним сукобима, али и указали на сво зло и трагедију ратних страдања, како се више никада не би поновила. Видовдан сутрашњице, Видовдан будућности сте ви, драги ученици генерације, ваше знање, труд, посвећеност учењу и раду”, обратио се градоначелник ученицима генерације, уз уверење да ће неки од њих у наредним годинама и водити овај град. 
 
 
 
 
“Један сегмент у вашем школовању завршавате у тренутку када је наш град поново у значајном инвестиционом замаху. Много је у овом тренутку градилишта широм Зрењанина, припремамо се и за отварање нових, која ће мењати и привредну и саобраћајну и сваку другу слику града. У локалној самоуправи стварамо амбијент који ће свима моћи да обезбеди сигуран посао и егзистенцију, да наш град буде добро место за живот и рад, за све оне који желе да у њему остану или дођу из неких других средина. Желим вам да завршите школе и факултете које планирате, да се школујете у било ком граду, али да се вратите у Зрењанин, и овде се остварите као професионалци у свом послу, заснујете породице и доприносите развоју и града и државе Србије”, поручио је градоначелник, уз захвалност Организацији “Светосавље” на свему што чини на афирмацији и неговању знања, личних и породичних вредности, промоцији најбољих међу најбољима и то чини већ дуги низ година.
 
У име свих ученика генерације захвалила се Сара Тодоровић, ученица ОШ “Жарко Зрењанин” у Зрењанину, добитница више награда на такмичењима и успешна спортисткиња, чланица кадетске репрезентације Србије у одбојци. 
 
 
 
Додељено је овом приликом и посебно признање просветном раднику за постигнуте резултате у образовању и васпитању ученика и примеру који даје својим односом према деци, колективу и друштвеној заједници, а ове године заслужила га је Софија Грујић, наставница физике и хемије у основним школама “Јован Дучић” у Клеку и “Доситеј Обрадовић” у Фаркаждину. Награђена је повељом и новчаном наградом, а по први пут овом приликом, из руку председника Организације “Светосавље” Драгана Видаковића уручена јој је и освештана икона Светог Саве, што ће бити пракса и убудуће. 
 
 
 
 
У уметничком делу Видовданске академије наступиле су Бланка Хајнал, ученица III разреда средње музичке школе у класи професорке Ане Алексић Шајрер, уз клавирску сарадњу професорке Тине Николовски, као и чланица Опере Српског народног позоришта у Новом Саду Милица Досковић, са хором Светог Архангела Михаила. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6626/VIDOVDANSKA_AKADEMIJA_2022_0.jpg