Gradonačelnik održao radni sastanak sa predstavnicima EPS i Gradske toplane - tema sastanka rad TE-TO u predstojećem zimskom periodu

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, održao je radni sastanak sa v.d. direktora JKP Gradska toplana Željkom Đuričićem i direktorom proizvodnje energije ogranka “Panonske TE-TO” JP EPS Zoranom Šušnjevićem , koji su sa timovima inženjera predstavili tehničke preduslove predstojeće saradnje za sigurno i kontinuirao snabdevanje građana toplotnom energijom.

 

 

Planirano je da se u rad pusti Termoelektrana - toplana (TE-TO) Zrenjanin, kako bi se u predstojećem zimskom periodu kogeneracijskim postupkom maksimalno iskoristila potrošnja gasa, odnosno došlo do ekonomičnije cene snabdevanja JKP Gradska toplana toplotnom parom.

 

 

Tokom sastanka predočene su prednosti rada TE-TO u kombinovanom režimu, odnosno proizvodnji električne energije sa isporukom toplotne energije sistemu daljinskog grejanja, u smislu povećanja energetske efikasnosti, smanjenja potrošnje gasa i poboljšanja situacije na distributivni sistem električne energije Zrenjanina i šire okoline. 

 

 

Predstavnici JP EPS informisali su gradonačelnika o uspešnom probnom radu TE -TO i o mogućem planu da ona bude u radu od decembra ove godine do februara 2023. godine, kao i o stanju dela vrelovoda koji je povezuje sa Gradskom toplanom.

 

 

Najavljen je i novi sastanak u cilju preliminarnog ekonomskog sagledavanja saradnje, što u svetlu aktuelne situacije na svetskom tržištu je ozbiljan izazov za sve strane, a posebno što je cilj očuvanje socijalnog standarda građana Zrenjanina u iščekivanju zimskog perioda koji će ove godine zahtevati maksimalnu disciplinu kako gradske toplane, tako i samih građana.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6687/TOPLANA_SASTANAK_00.jpg