Organizacija “Svetosavlje” dvanaesti put dodelila Svetosavske stipendije -  uz Grad Zrenjanin, značajna podrška znanju, solidarnosti i društvenoj odgovornosti

U Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu danas je održana svečanost na kojoj su, po dvanaesti put, uručene Svetosavske stipendije, koje tradicionalno dodeljuje Organizacija “Svetosavlje”. Za školsku 2022/23 godinu ove stipendije zaslužilo je petoro studenata i 16 učenika srednjih škola sa teritorije Grada Zrenjanina i opštine Žitište. Stipendije je uručio predsednik Organizacije “Svetosavlje” Dragan Vidaković, a svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, pomoćnica gradonačelnika Marija Damjanović i članovi Upravnog odbora “Svetosavlja”. 
 
 
 
 
Svrha Svetosavskih stipendija je da ohrabre i pomognu školovanje dece koja žele da uče i postižu odlične rezultate, a potiču iz porodica sa više dece slabijih materijalnih mogućnosti. Ovogodišnji fond za stipendiranje iznosi ukupno 1.300.000 dinara, a iznos pojedinačnih godišnjih stipendija je 100.000 dinara za studente i 50.000 dinara za đake, koje će biti isplaćene u deset jednakih mesečnih rata.
 
Pozdravljajući prisutne u ime Grada Zrenjanina i u svoje lično ime, gradonačelnik Salapura je istakao da grad svake godine dodeljuje stipendije učenicima i studentima, ali da, kada su mladi u pitanju, za tu namenu sredstava nikada nije dovoljno. 
- Ove godine imali smo prijatan “problem” da organizujemo uručenje stipendija, jer smo ih dodelili ukupno 283, sa približnim iznosom od oko 20 miliona dinara i to je rekordan, istorijski iznos, nikada ranije grad nije imao toliko stipendista. Međutim, kada su u pitanju mladi, talenti, deca koja su se iskazala tokom školovanja i studiranja, jako je bitna i ova pomoć Organizacije “Svetosavlje”, koja je specifična i doprinosi ne samo promociji obrazovanja, već i promociji porodičnih vrednosti. U nekoj našoj agendi jeste i podrška višečlanim porodicama, kroz različite organizacije i manifestacije koje organizujemo na teritoriji našeg grada - kazao je gradonačelnik. 
 
 
 
 
Dodao je i da je uslov za više sredstava u budžetu, iz kog se isplaćuju i stipendije, stvaranje dobrog privrednog ambijenta u gradu. 
- U tom smislu iskazujem delimično zadovoljstvo - jer nisam nikada u potpunosti zadovoljan razvojnim tempom grada - koliko se naš grad razvija i koliko se ulaže u infrastrukturu, koliko se gradi novih proizvodnih pogona, novih stanova, koliko smo blizu rešavanja višedecenijskog problema pijaće vode, uz očekivan početak izgradnje autoputa. To će umnogome promeniti privrednu sliku grada i verujem da će mladi ljudi, koji su danas ovde, u narednom periodu kreirati i privredni i društveni ambijent u našem gradu i u tom smislu želim da ime se zahvalim na onome što su postigli do sada. Svaki vaš rezultat, svaka borba za veću ocenu i uspeh na takmičenjima takođe su i promocija našeg grada, što mi je, kao gradonačelniku posebno drago, jer ste ovde kao najbolji među najboljima - čestitao je gradonačelnik stipendistima i pozvao i druge organizacije i udruženja da slede primer “Svetosavlja” i njegovih humanitarnih aktivnosti. 
 
 
 
 
Predsednik “Svetosavlja” Dragan Vidaković rekao je da je ova stipendija značajna i drugačija u odnosu na stipendije koje dodeljuju grad ili država.
- Osnovni uslov za njeno dobijanje jeste da kandidati dolaze iz porodica sa troje i više dece i to je eliminacioni kriterijum jer smo, kao “Svetosavlje”, želeli da ukažemo na značaj porodičnih vrednosti i položaj dece u višedetnim porodicama. Sigurni smo da je njima znatno teže da krče put ka uspehu i da su to porodice kojima treba i materijalno pomoći, ali i za koje treba ukazati društvu da više obrati pažnju, kako bi ta deca imala jednake mogućnosti za školovanje i usavršavanje. Važno je i da se Svetosavske stipendije obezbeđuju isključivo iz sopstvenih sredstava članova “Svetosavlja”, da se daruju od srca i da se članovi “Svetosavlja” rukovode poukama Svetog Save koji nas poziva na solidarnost - poručio je Vidaković i izneo podatak da je od dodele prvih Svetosavskih stipendija, 2011. godine, stipendirano 173 studenata i 164 učenika, i da je za te svrhe “Svetosavlje” do sada obezbedilo ukupno 14.480.000 dinara. 
 
 
 
 
U ime stipendista, zahvalila se Milena Ćorović, učenica Medicinske škole u Zrenjaninu. 
  
“Svetosavlje” je i ovom prilikom dodelilo posebnu zahvalnicu prijateljima organizacije, za podršku u ostvarivanju njegove misije i ciljeva, ovoga puta Kulturnom centru Zrenjanina. Priznanje su primili direktor Goran Marinković, pomoćnik direktora i rukovodilac programske službe Vladimir Đurić i Sandra Banjanin, urednica programa vizuelnih umetnosti.
 
Svečanost dodele Svetosavskih stipendija uveličao je Gradski dečji hor Kulturnog centra, pod upravom Senke Milisavljević

Studenti koji su dobili Svetosavske stipendije: 
1. Anita Mikleuš, Medicinski fakultet Novi Sad 
2. Milica Vukov, Medicinski fakultet Beograd  
3. Sara Agić, Tehnološki fakultet Novi Sad 
4. Ljubica Živković, Ekonomski fakultet Novi Sad  
5. Katarina Ćorović, Biološki fakultet Beograd 
 
Učenici koji su dobili Svetosavske stipendije: 
1. Luka Vukov, Zrenjaninska gimnazija  
2. Tatjana Mikleuš, ETŠ „Jovan Trajković“  
3. Emina Mikleuš, ETŠ „Jovan Trajković“  
4. Milica Borić, ETŠ „Jovan Trajković“  
5. Aleksandar Radanov, Zrenjaninska gimnazija  
6. Aleks Senji, Zrenjaninska gimnazija  
7. Marija Živković, Zrenjaninska gimnazija  
8. Anđela Mikavica, Zrenjaninska gimnazija  
9. Milica Mikavica, Zrenjaninska gimnazija  
10. Nikolaj Radovanović, Srednja poljoprivredna škola Zrenjanin  
11. Filip Poučki, Zrenjaninska gimnazija  
12. Milena Ćorović, Srednja medicinska škola Zrenjanin  
13. Tijana Šakić, Zrenjaninska gimnazija  
14. Nina Antić, Zrenjaninska gimnazija  
15. Andrija Janković, Zrenjaninska gimnazija  
16. Mihaila Vujin, Zrenjaninska gimnazija 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6839/SVETOSAVLJE_2022_0.jpg