Gradonačelnik prisustvovao otvaranju 90. Poljoprivrednog sajma i razgovarao sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

Gradonačelnik Zrnjanina Simo Salapura, zajedno sa pomoćnicom gradonačelnika Cicom Vučković, prisustvovao je danas, u Novom Sadu, svečanom otvaranju 90. Međunarodnog poljoprivrednog sajma koji odnedavno nosi znak "Najbolje iz Vojvodine".
 
 
90. Sajam, najznačajniju smotru agrara u ovom delu Evrope koja okuplja sve značajne aktere agrobiznisa i predstavnike privrednih grana koje se naslanjaju na poljoprivredu, iz Srbije i sveta, otvorili su  ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković i italijanski ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida.
 
 
„Poljoprivreda, poljoprivrednici, poljoprivredni proizvodi prioritet naše države, da je agrarna politika na izuzetno visokom nivou i nešto čime se intenzivno bavimo svaki dan i gledamo kako da povećamo stočni fond, kako da unapredimo naše proizvode, kako kvalitetom da dostignemo evropske standarde i na sve načine otvorimo nova tržišta koja će dati mogućnost našim proizvodima da ugledaju svet - rekla je ministarka Tanasković i ukazala da Ministarstvo poljoprivrede dijalogom pokušava da reši probleme koji trenutno postoje iz te oblasti.
 
 
 
Frančesko Lolobriđida je, obraćajući se tom prilikom, rekao da je Italija, ovogodišnji partner manifestacije, sa kojom je Srbija tokom prošle godine imala robnu razmenu od 583 miliona evra.
 
Izrazio je nadu da će Sajam poljoprivrede dati mnogo pozitivnih poruka i da u ovom izuzetno teškom momentu za svetsku istoriju države koje su bliske i koje vežu bliske istorijske veze mogu zajedno da iznađu rešenja.
 
Na svečanom otvaranju obratio se i direktor Sajma Slobodan Cvetković koji je kazao da ove godine posetioce očekuje 14 kolektivnih izložbi.
 
 
Prezentuju se najnovija tehnička i tehnološka dostignuća u agraru, primena nauke u poljoprivredi, izložbe organske hrane, kao i one sa oznakama geografskog porekla, bogatstvo domaćeg genofonda, najsavremenija poljoprivredna mehanizacija, proizvodi i usluge iz najudaljenijih krajeva sveta.
 
 
Gradonačelnik je tokom obilaska Sajma posetio i štand Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, gde je razgovarao sa sekretarom Vladimirom Galićem i njegovom pomoćnicom Dragicom Ilić
 
Tom prilikom upoznao ih je sa aktivnostima i brojnim merama koje Grad sprovodi kako bi pomogao poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije grada, a posebno mladim poljoprivrednicima.   
 
 
 
Poljoprivredni sajam podstiče međudržavnu i privrednu saradnju, integriše unapređenje znanja, proizvodnje i razvoj nauke. Uz to promoviše značaj inovacija i predstavlja sintezu iskustva i dostignuća u srpskoj poljoprivredi, snažna je podrška privredi Srbije, a njegov doprinos i značaj meri se uspesima izlagača koje ostvaruju pod krovom Novosadskog sajma. 
 
Ovogodišnji Sajam će trajati od 20. do 26. maja. 
 
 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7017/Poljop_sajam_00.jpg