Gradonačelnik: Grad je opredeljen da unapredi kvalitet komunalnih usluga, ali i da dodatno unapredi komunalni red na teritoriji grada

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura sa saradnicima razgovarao je danas sa predstavnicima JKP „Pijace i parkinzi“ i tom prilikom upoznao se sa dosadašnjim radom dva nova moderna vozila - specijalno vozilo "pauk" i vozilo kontrole parkiranja "SCAN CAR" ("Oko sokolovo").

 

 

Gradonačelnik je istakao da je Grad Zrenjanin opredeljen da unapredi kvalitet komunalnih usluga, ali i da dodatno unapredi komunalni red na teritoriji grada.
- Kada je u pitanju JKP „Pijace i parkinzi“ možemo reći da smo samo u protekle dve godine uložili više od dva miliona evra za unapređenje kvaliteta usluga. Danas smo ovde na parkingu „Prevlaka“ gde je pre nešto više od godinu dana uveden sistem automatske naplate parkiranja, a iza nas su dva nova vozila koja kontrolišu kvalitet parkiranja. Zahvaljujući tome unapredićemo sistem saobraćaja i poštovanje komunalnog reda, kada je u reč o parkiranju na teritoriji našeg grada. Što se tiče same putne infrastrukture koja je blisko povezana sa ovom temom radimo na tome da u određenim delovima grada uradimo još bolji sistem parkiranja, što naravno činimo sa stručnom službom „Pijaca i parkinga“ i našim sugrađanima, kako bismo i to unaprediti u narednom periodu – rekao je novinarima gradonačelnik Salapura.

Napomenuo je da je za nabavku vozila „pauk“ izdvojeno 18  miliona dinara, dok je za „SCAN CAR“ opredeljeno 2,5 miliona dinara.

 

 

Direktor „Pijaca i parkinga“ Aleksandar Martinov kazao je da su sugrađani već bili u prilici da se na ulicama grada sretnu sa novim vozilom kontrole parkiranja, poznatim kao „Oko sokolovo“ koje će biti korišteno isključivo za kontrolu parkiranja.

- Reč je o „SCAN CAR“ vozilu, koje pomoću softvera fotografiše registarske tablice motornih vozila, kao i samo vozilo, te elektronskim putem obrađuje podatke o pomenutom vozilu. Ovim postupkom se na brz i jednostavan način dolazi do informacije da li je vozač motornog vozila pretplatnik, zakupac ili korisnik parking prostora koji je izvršio uplatu za parkiranje putem sms poruke, ili je pak neko, ko za korišćenje javne površine, nije izmirio cenu zauzeća parking prostora – rekao je on.

Posebno je ukazao da vozačima koji nisu izmirili uplatu za parking neće, kao što je to do sada bio slučaj, biti ostavljane uplatnice na prednjem staklu automobila, već da su sve informacije vezane za postojanje dugovanja po osnovu zauzeća parkinga na teritoriji Grada Zrenjanina dostupne na sajtu tog preduzeća.

 

 

Martinov je rekao i da se radilo i na osavremenjavanju specijalnog vozila „Pauk“, tako da pored dosadašnjeg vozila, preduzeće poseduje i novo specijalno vozilo „pauk“, čije su mogućnosti za uklanjanje vozila veće, u smislu podizanja većeg tereta, što je u dosadašnjem periodu bio veliki problem.
Naime, do sada je „pauk“ mogao da ukloni vozila težine do 1,5 tone, a od sada do šest tona.
- Nabavkom još jednog specijalnog vozila, „Pijace i parkinzi“ Zrenjanin, svojom opremljenošću omogućava nesmetan rad kako saobraćajnoj policiji, tako i organima Grada Zrenjanina, odnosno Komunalnoj inspekciji i miliciji. Ideja je da se jedno vozilo koristi isključivo za potrebe održavanja komunalnog reda i uklanjanje vozila sa zelenih površina, kao i vozila koja su napuštena i ostavljena na javnim površinama pojasnio je Martinov.

 

 

Kako je naveo, sve radnje koje je preduzeće sprovelo imaju za cilj uspostavljanje reda u stacionarnom, odnosno mirujućem saobraćaju, što bi za posledicu imalo više slobodnih i urednih parkinga na teritoriji Grada Zrenjanina, a obezbedilo bi se i da parkovi i zelene površine više ne budu mesta za parkiranje i odlaganje vozila.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7067/NOVO_VOZILO_PAUK_I_SKENKAR_00.jpg