Градоначелник: Град је опредељен да унапреди квалитет комуналних услуга, али и да додатно унапреди комунални ред на територији града

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура са сарадницима разговарао је данас са представницима ЈКП „Пијаце и паркинзи“ и том приликом упознао се са досадашњим радом два нова модерна возила - специјално возило "паук" и возило контроле паркирања "SCAN CAR" ("Око соколово").

 

 

Градоначелник је истакао да је Град Зрењанин опредељен да унапреди квалитет комуналних услуга, али и да додатно унапреди комунални ред на територији града.
- Када је у питању ЈКП „Пијаце и паркинзи“ можемо рећи да смо само у протекле две године уложили више од два милиона евра за унапређење квалитета услуга. Данас смо овде на паркингу „Превлака“ где је пре нешто више од годину дана уведен систем аутоматске наплате паркирања, а иза нас су два нова возила која контролишу квалитет паркирања. Захваљујући томе унапредићемо систем саобраћаја и поштовање комуналног реда, када је у реч о паркирању на територији нашег града. Што се тиче саме путне инфраструктуре која је блиско повезана са овом темом радимо на томе да у одређеним деловима града урадимо још бољи систем паркирања, што наравно чинимо са стручном службом „Пијаца и паркинга“ и нашим суграђанима, како бисмо и то унапредити у наредном периоду – рекао је новинарима градоначелник Салапура.

Напоменуо је да је за набавку возила „паук“ издвојено 18  милиона динара, док је за „SCAN CAR“ опредељено 2,5 милиона динара.

 

 

Директор „Пијаца и паркинга“ Александар Мартинов казао је да су суграђани већ били у прилици да се на улицама града сретну са новим возилом контроле паркирања, познатим као „Око соколово“ које ће бити кориштено искључиво за контролу паркирања.

- Реч је о „SCAN CAR“ возилу, које помоћу софтвера фотографише регистарске таблице моторних возила, као и само возило, те електронским путем обрађује податке о поменутом возилу. Овим поступком се на брз и једноставан начин долази до информације да ли је возач моторног возила претплатник, закупац или корисник паркинг простора који је извршио уплату за паркирање путем смс поруке, или је пак неко, ко за коришћење јавне површине, није измирио цену заузећа паркинг простора – рекао је он.

Посебно је указао да возачима који нису измирили уплату за паркинг неће, као што је то до сада био случај, бити остављане уплатнице на предњем стаклу аутомобила, већ да су све информације везане за постојање дуговања по основу заузећа паркинга на територији Града Зрењанина доступне на сајту тог предузећа.

 

 

Мартинов је рекао и да се радило и на осавремењавању специјалног возила „Паук“, тако да поред досадашњег возила, предузеће поседује и ново специјално возило „паук“, чије су могућности за уклањање возила веће, у смислу подизања већег терета, што је у досадашњем периоду био велики проблем.
Наиме, до сада је „паук“ могао да уклони возила тежине до 1,5 тоне, а од сада до шест тона.
- Набавком још једног специјалног возила, „Пијаце и паркинзи“ Зрењанин, својом опремљеношћу омогућава несметан рад како саобраћајној полицији, тако и органима Града Зрењанина, односно Комуналној инспекцији и милицији. Идеја је да се једно возило користи искључиво за потребе одржавања комуналног реда и уклањање возила са зелених површина, као и возила која су напуштена и остављена на јавним површинама појаснио је Мартинов.

 

 

Како је навео, све радње које је предузеће спровело имају за циљ успостављање реда у стационарном, односно мирујућем саобраћају, што би за последицу имало више слободних и уредних паркинга на територији Града Зрењанина, а обезбедило би се и да паркови и зелене површине више не буду места за паркирање и одлагање возила.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7067/NOVO_VOZILO_PAUK_I_SKENKAR_00.jpg