Gradonačelnik i učesnici manifestacije najavili 38. “Dane piva”: opravdati tradiciju, brend i sertifikat “Najbolje iz Vojvodine”

Zrenjaninski “Dani piva” uvršteni su prošle godine među manifestacije, proizvode i usluge koji su poneli sertifikat “Najbolje iz Vojvodine”, a na predstojećem, 38-om izdanju te manifestacije je da opravda brend, priznanje i tradiciju jednog od najposećenijih turističkih i zabavno-muzičkih festivala u Srbiji. “Dani piva” traju ove godine od 8. do 13. avgusta, svečano otvaranje je 8. avgusta u 21 čas, na Žitnom trgu.  
 
 
 
 
To su danas najavili gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i eminentni učesnici “Dana piva”, na konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj bašti. Predstavnicima medija obratila su se poznata lica s domaće muzičke scene Žika Jelić (“YU grupa”), Ana Stanić i dr Nele Karajlić, kao i Aleksandar Sofronijević, harmonikaš i vođa orkestra, direktor Zrenjaninske filharmonije Roman Bugar i Srđan Lakičin, iz zrenjaninskog benda “Direct Drive”, pobednika prošlogodišnje Zaječarske gitarijade. Konferenciju je vodila Ivana Arađan, PR manifestacije.
 
 
 
 
Gradonačelnik je učesnike konferencije za novinare ugostio i u svom kabinetu, u neformalnom razgovoru, uz podsećanje da su “Dani piva” najstarija manifestacija ove vrste u Srbiji, koja se, u kontinuitetu, održava još od 1986. godine. 
- Prošle godine promenili smo termin održavanja “Dana piva”, što se pokazalo kao dobar potez, i za izvođače i za publiku. Drago nam je što možemo u ovako jakom i ozbiljnom sastavu izvođača da najavimo 38. “Dane piva”, s programima za svaki uzrast, za svaki muzički ukus, koji će se održati na 15 lokacija. Očekujem da budemo dobri domaćini i da pošaljemo lepu sliku sa ove naše manifestacije, koju posećuje više stotina hiljada ljudi i na koju pozivam sve naše sugrađane, ali i brojne goste iz drugih sredina - istakao je gradonačelnik. 
 
Ivana Arađan istakla je da je broj izvođača ove godine znatno veći, na obe bine, a program na Trgu slobode je složeniji i trajaće dan duže. Novina je ove godine i prigodan katalog o Danima piva, koji sažima priču o istorijatu, počecima, razvoju manifestacije, izvođačima i predstavlja svojevrsnu “ličnu kartu” manifestacije, ali i grada Zrenjanina, koji je i grad kulture, grad sporta, festivala, turizma, rokenrola i grad piva. 
 
Muzički deo “Dana piva”, koji privlači najbrojniju publiku, ispuniće osam koncerata na Trgu slobode i 15 na Žitnom trgu, uz nastupe zvezda domaće zabavne, rok i narodne muzike, kao i gostiju iz regiona. Već tradicionalno, na veliku festivalsku pozornicu na Trgu slobode prva stupa Zrenjaninska filharmonija, 9. avgusta, koja će pred publiku izaći i poslednje večeri, 13. avgusta.
 
 
 
Roman Bugar rekao je da prve večeri Zrenjaninska filharmonija nastupa sa tri tenora, a završnog dana uz program “Simply the best simphony”.
- Kao i svake godine očekujemo spektakl, izvešćemo popularne operske arije, uz učešće oko 60 muzičara i pod upravom našeg maestra Mikice Jevtića. Ko će biti tenori, neka ostane malo iznenađenje. Što se drugog koncerta tiče, biće to svojevrsna rok antologija, nastavak naših projekata “ABBA symphonic real tribute show” i “Metallica symphonyc show”, s kojima ćemo nastupati na više od stotinu koncerata. Pored repertoara Tine Tarner, pripremamo i poznate numere pisane za simfonijski orkestar i rok ansambl. Sve će pratiti i posebni scenski efekti, na osnovu našeg iskustva proteklih meseci u saradnji s evropskim produkcijskim kućama - kazao je Bugar.  
 
Legende domaće muzičke scene, “YU grupa”, nastupaju na Žitnom trgu 10. avgusta. Frontmen Žika Jelić najavljuje kvalitetan program za sve koji vole i slušaju njihovu muziku. 
- Publika će imati priliku da sluša sve ono što smo mi stvarali, evo sada već pune 53 godine, i u zavisnosti od raspoloživog vremena izvešćemo minimum dvadesetak kompozicija. Vidimo se vrlo brzo na koncertu - poručio je Jelić.  
 
 
 
Ana Stanić dugo nije nastupala u Zrenjaninu i prvi put održaće koncert na “Danima piva”, uz novi album i dobro poznate autorske pesme iz karijere duge gotovo 25 godina. 
- Drago mi je što sam ovde, predivan grad, Gradska kuća i predivna manifestacija pre nama, kojoj se zaista radujem. Do tada će mi izaći i novi album koji ću moći da premijerno izvedem, naravno, uz svoje najveće hitove. Želim da se svi dobro provedemo, da s momcima iz benda pružimo građanima Zrenjanina vrhunsku svirku i doživljaj - rekla je ona.  
 
Nastup zrenjaninskog benda “Direct Drive” najavio je Srđan Lakičin, istakavši da će 10. avgusta izvesti sve kompozicije s autorskog konceptualnog debitantskog albuma, objavljenog pred dve godine. 
 
 
 
Orkestar Aleksandra Sofronijevića, proslavljenog srpskog majstora harmonike, priprema za publiku repertoar sastavljen od hitova narodne muzike, popularne muzike, sve do dobrog rokenrola.
- Trudićemo se da opravdamo poverenje nastupom na manifestaciji za koju znamo kakvog je obima i koja sve imena na njoj nastupaju. Orkestar broji 13 članova, sa četiri muška i dva ženska vokala, uz ozbiljan i profesionalan “premijum” način izvođenja. Obećavam ozbiljnu žurku, prepoznatljivu na našim nastupima, koju brendiramo kao “Veče lepe muzike”. Radujemo se ovom nastupu u Zrenjaninu - poručio je popularni “Aca Sofra”.
 
 
Dr Nele Karajlić, u svom stilu, predložio je gradonačelniku da “malo proširi trg”, kako bi svi ljubitelji muzike “Zabranjenog pušenja” mogli da nađu mesto na koncertu. Njihov nastup predviđen je za petak, 11. avgust, u 23 časa.
- Lep je osećaj kada se neko seti nas koji smo pisali te pesme pre četrdeset i više godina i pozove nas na nastup. Očekujem dobru zabavu, što je najvažnije u svemu - rekao je popularni muzičar.    
 
Komletan muzički program 38. “Dana piva”:
 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7053/Dani_piva_2023_press_0.jpg