Policijska uprava Zrenjanin prezentacijom na Trgu slobode obeležila slavu Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije

Širom Srbije, u svim sedištima policijskih uprava, danas se obeležava Dan  Ministarstva unutrašnjih poslova, slava Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije. Policijska uprava Zrenjanin ovim povodom je, na Trgu slobode, organizovala prezentaciju vozila, opreme i materijalno-tehničkih sredstava koja se koriste u svakodnevnom radu i predstavljanje policije u zajednici, uz prigodan prateći program.
 
 
 
 
Brojni posetioci programa, među kojima su prednjačili oni najmlađi, mogli su se upoznati s vozilima i opremom vatrogasno-spasilačke čete, granične policije, saobraćajne policije, policije opšte nadležnosti i kriminalističke policije. Upriličen je i prikaz borilačkih sportova i veština, koje primenjuju i policijski službenici, uz učešće članova Tekvondo kluba "Zrenjanin", Omladinskog džudo kluba "Proleter" i Rvačkog kluba "Proleter", a prigodnu tačku izveli su i najmlađi članovi Plesnog kluba "Fri Dens" iz Zrenjanina. Na završetku programa, pripadnici vatrogasno-spasilačkog bataljona priredili su deci uživanje u vatrogasnoj peni. 
 
 
 
 
Obeležavanju Dana policije prisustvovao je i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, koji je istakao značaj saradnje Grada Zrenjanina i Policijske upravom i učešće u zajedničkim aktivnostima, u cilju povećanja opšte bezbednosti svih građana Zrenjanina.
"Bezbednosni izazovi svakako nas upućuju na blisku saradnju s Ministarstvom unutrašnjih poslova i pripadnicima Policijske uprave u Zrenjaninu. Kada dođe do određenih problema, prvo što pomislimo jeste da to prijavimo Policijskoj upravi, a možemo da kažemo da je trenutna bezbednosna situacija u Zrenjaninu stabilna i da nema povećanja broja krivičnih dela, što je jako bitno", istakao je gradonačelnik i dodao da pripadnici Policijske uprave prijave rešavaju u najkraćem roku.
 
 
 
 
"Kao  grad, kao lokalna samouprava, takođe smo dali doprinos stvaranju ovakve bezbednosne atmosfere, kroz dugogodišnju saradnju i pomoć Policijskoj upravi u različitim segmentima, bilo da je u pitanju vatrogasno-spasilački bataljon, ili saobraćajna policija. U svakom slučaju, saradnja je bliska, jer je to neophodan preduslov za očuvanje bezbednog okruženja za naše sugrađane", rekao je gradonačelnik, pomenuvši još neke vidove saradnje čija je realizacija u toku.
 
"Nedavno smo formirali i Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u školama, a izdvojio bih i jedan kapitalan projekat, na kom takođe radimo uz stručne timove na obe strane. Radi se o postavljanju integrisanog sistema bezbednosti na teritoriji Grada Zrenjanina, sa 160 lokacija na kojima će biti postavljen video-nadzor. Očekujemo da ovaj sistem bude u funkciji krajem leta, kada očekujem da bezbednosna situacija na teritoriji grada bude još povoljnija",  objašnjava gradonačelnik Salapura.  
 
 
 
 
Obeležavanje Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije prvi put je organizovano na nacionalnom nivou pre dve godine, tako da se danas održava treći put u svim policijskim upravama, s ciljem da podseti na dugu tradiciju i približi građanima deo aktivnosti pripadnika policije u okviru lokalne zajednice. 
 
Tradicija obeležavanja slave vuče korene iz 1862. godine, kada je Zakonom o Ustrojstvu Centralne državne uprave (22. marta) obnovljene Srbije Ministarstvo vojno razdvojeno od Ministarstva unutrašnjih poslova. Od 15. do 17. juna te godine srpska žandarmerija je odigrala presudnu ulogu u sukobima oko Čukur česme i tokom bombardovanja Beograda. Nešto više od stotinu žandarma suprotstavilo se nekoliko stotina puta jačoj turskoj sili i praktično spaslo Beograd i Srbiju. Kako se prvi sukob odigrao na Praznik Svete Trojice - Duhove, 15. juna, ovaj dan je usvojen kao slava srpske žandarmerije. 
 
 
 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7034/DAN_POLICIJE_2023_0.jpg