Povodom 3. juna, Svetskog dana bicikla, gradonačelnik najavio nov ciklus programa subvencionisane nabavke tog prevoznog sredstva

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 3. jun Svetskim danom bicikla. Rezolucija, usvojena 2018. godine, prepoznaje "jedinstvenost, dugovečnost i svestranost bicikla koji se koristi već dva veka i da je to jednostavno, pristupačno, pouzdano, čisto i ekološki održivo prevozno sredstvo".
 
Ovim povodom, a s obzirom da je bicikl prevozno sredstvo s dugom tradicijom i u našoj sredini, Grad Zrenjanin ukazuje na njegov značaj i najavljuje ovogodišnji, četvrti po redu ciklus programa subvencionisane nabavke bicikla za sugrađane. 
- Akcija je naišla na dobar odjek među našim sugrađanima i nastavljamo je i ove godine. Očekujemo u narednih desetak dana raspisivanje poziva, za dobavljače i za građane, a tokom prethodne tri godine na ovaj način je 190 naših sugrađana ostvarilo subvencije i nabavilo nov bicikl - kaže gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, ističući višestruk značaj korišćenja bicikla, kao transportnog i sportskog sredstva, koje ne ugrožava  životnu sredinu, ali i u cilju održavanja zdravlja i dobre fizičke pripremljenosti.
 
 
 
Podsetio je da je 2021. godine, kada je prvi put realizovana, akciju subvencionisane nabavke u iznosu od 5.000 dinara iskoristilo 40 građana. Taj se broj naredne godine povećao na 50, uz isti iznos subvencija, da bi 2022. godine podsticajna sredstva bila udvostručena. Grad je u tu svrhu izdvojio milion dinara, a nov bicikl nabavilo je 100 naših sugrađanki i sugrađana. 
 
Gradonačelnik je ukazao i na značaj biciklističkih staza, pre svega u cilju veće bezbednosti učesnika u saobraćaju koji voze bicikle. 
- Iako Zrenjanin, u odnosu na gradove slične veličine, prednjači u dužini izgrađenih zasebnih biciklističkih staza - trenutno ih je oko 35 kilometara, u samom gradu i prema naseljenim mestima u okolini - svesni smo da postoji potreba za novim stazama, kao i za povezivanjem postojećih u funkcionalne celine. Taj nam zadatak svakako predstoji u narednom periodu - poručio je gradonačelnik, povodom 3. juna, Svetskog dana bicikla. 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7033/DODELA_UGOVORA_ZA_BICIKLE_00.jpg