"Da nam sela budu bliža" u Jankovom Mostu - uređeno priobalje Begeja, gradi se pravoslavni hram i rešavaju komunalni problemi  

Posetom mesnoj zajednici Jankov Most, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa saradnicima, zamenikom Sašom Santovcem i predstavnicima javnih komunalnih preduzeća i Odeljenja za privredu Gradske uprave, nastavio je danas drugi ciklus radne aktivnosti “Da nam sela budu bliža”. Nakon sastanka i razgovora u prostorijama mesne zajednice, gradonačelnik je obišao radove na izgradnji srpskog pravoslavnog hrama Svetog Vasilija Ostroškog, kao i uređeno priobalje u okviru popularnog “triangla” - račvanja Starog Begeja i kanala Hidrosistema DTD. 
 
 
 
 
“Osma stanica u okviru drugog ciklusa kampanje “Da nam sela budu bliža”, mesna zajednica Jankov Most, sadržajan razgovor sa predstavnicima mesne zajednice tokom kog smo se, pre svega, dotakli komunalnih tema. U planu je tokom ove godine, najkasnije početkom sledeće godine, asfaltiranje Jankove ulice, što je bitno žiteljima ovog mesta, a zajednički projekat JKP “Vodovod i kanalizacija” i Grada jeste da se sistem vodosnabdevanja poboljša, tako što će se izbušiti bunar za potrebe i mesne zajednice Jankov Most, kao i mesne zajednice Mihajlovo”, rekao je gradonačelnik Salapura.
 
Na gradilištu hrama Svetog Vasilija Ostroškog gradonačelnika je dočekao sveštenik Ninoslav Kačarić i informisao ga o do sada izvedenim i planiranim radovima, kao i o značaju jednog ovakvog objekta za meštane Jankovog Mosta, i srpske i rumunske narodnosti. 
 
 
 
 
Gradonačelnik je tom prilikom saopštio da bi hram trebalo do kraja godine da bude pod krovom, a da su sredstva obezbeđena od strane Grada Zrenjanina - blizu milion dinara, kao i od određenih donatora, privrednih subjekata, ličnih donacija parohijana.
 
Na Starom Begeju, JVP “Vode Vojvodine” uredilo je 640 metara obale, izvršeno je izmuljavanje korita, uklanjanje vegetacije, uređenje obalskih kosina i radno-inspekcione staze. Nakon uređenja obale, postavljeno je 30 novih ribolovnih mesta, sa drvenim konstrukcijama. Na ovom mestu gradonačelnika su dočekali predstavnici VPD “Srednji Banat”, na čelu sa direktorom Milošem Radosavljevićem.
 
 
 
 
“Posetili smo i ovo predivno okruženje sela, gde je nedavno prošla i velika regata “Voda Vojvodine”. Uređen je prostor uz korito starog Begeja, izmuljan deo korita starog Begeja, napravljena ribolovačka mesta i pričamo upravo o tome da ovaj deo sela treba da živi za meštane Jankovog Mosta, za sve one koji vole prirodu, i da se dalje unapređuje kroz određene sadržaje”, istakao je gradonačelnik. 
 
Marinel Puzdrea, predsednik Saveta MZ Jankov Most, ističe da je ovo druga poseta gradonačelnika sa saradnicima, u okviru aktivnosti „Da nam sela budu bliža".
“Ono što mogu da istaknem je da smo održali važan sastanak, na kojem smo se dogovorili da realizujemo nekoliko stvari, koje su od značaja za naše mesto. U proteklom periodu, posebno nam znači uređenje obale Begeja i same reke, naročito za meštane koji u okolini imaju njive i vinograde. U Jankovom Mostu trenutno živi oko 400 meštana, s tedencijom da nas bude više, jer su se doselile tri porodice prošle godine”, rekao je Puzdrea. 
 
 
 
 
Ono što privlači pažnju u ovom naselju jesu, svakako, i gnezda roda, kojima prija prirodno okruženje. Među dvadesetak parova širom sela, na gnezdu u samom centru udobno se smestila i jedna petočlana porodica, uživajući u blagodetima pitomog, mirnog i zelenog okruženja... 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7076/DA_NAM_SELA_BUDU_BLIZA_2023_JANKOV_MOST_0.jpg