"Да нам села буду ближа" у Јанковом Мосту - уређено приобаље Бегеја, гради се православни храм и решавају комунални проблеми  

Посетом месној заједници Јанков Мост, градоначелник Зрењанина Симо Салапура, са сарадницима, замеником Сашом Сантовцем и представницима јавних комуналних предузећа и Одељења за привреду Градске управе, наставио је данас други циклус радне активности “Да нам села буду ближа”. Након састанка и разговора у просторијама месне заједнице, градоначелник је обишао радове на изградњи српског православног храма Светог Василија Острошког, као и уређено приобаље у оквиру популарног “триангла” - рачвања Старог Бегеја и канала Хидросистема ДТД. 
 
 
 
 
“Осма станица у оквиру другог циклуса кампање “Да нам села буду ближа”, месна заједница Јанков Мост, садржајан разговор са представницима месне заједнице током ког смо се, пре свега, дотакли комуналних тема. У плану је током ове године, најкасније почетком следеће године, асфалтирање Јанкове улице, што је битно житељима овог места, а заједнички пројекат ЈКП “Водовод и канализација” и Града јесте да се систем водоснабдевања побољша, тако што ће се избушити бунар за потребе и месне заједнице Јанков Мост, као и месне заједнице Михајлово”, рекао је градоначелник Салапура.
 
На градилишту храма Светог Василија Острошког градоначелника је дочекао свештеник Нинослав Качарић и информисао га о до сада изведеним и планираним радовима, као и о значају једног оваквог објекта за мештане Јанковог Моста, и српске и румунске народности. 
 
 
 
 
Градоначелник је том приликом саопштио да би храм требало до краја године да буде под кровом, а да су средства обезбеђена од стране Града Зрењанина - близу милион динара, као и од одређених донатора, привредних субјеката, личних донација парохијана.
 
На Старом Бегеју, ЈВП “Воде Војводине” уредило је 640 метара обале, извршено је измуљавање корита, уклањање вегетације, уређење обалских косина и радно-инспекционе стазе. Након уређења обале, постављено је 30 нових риболовних места, са дрвеним конструкцијама. На овом месту градоначелника су дочекали представници ВПД “Средњи Банат”, на челу са директором Милошем Радосављевићем.
 
 
 
 
“Посетили смо и ово предивно окружење села, где је недавно прошла и велика регата “Вода Војводине”. Уређен је простор уз корито старог Бегеја, измуљан део корита старог Бегеја, направљена риболовачка места и причамо управо о томе да овај део села треба да живи за мештане Јанковог Моста, за све оне који воле природу, и да се даље унапређује кроз одређене садржаје”, истакао је градоначелник. 
 
Маринел Пуздреа, председник Савета МЗ Јанков Мост, истиче да је ово друга посета градоначелника са сарадницима, у оквиру активности „Да нам села буду ближа".
“Оно што могу да истакнем је да смо одржали важан састанак, на којем смо се договорили да реализујемо неколико ствари, које су од значаја за наше место. У протеклом периоду, посебно нам значи уређење обале Бегеја и саме реке, нарочито за мештане који у околини имају њиве и винограде. У Јанковом Мосту тренутно живи око 400 мештана, с теденцијом да нас буде више, јер су се доселиле три породице прошле године”, рекао је Пуздреа. 
 
 
 
 
Оно што привлачи пажњу у овом насељу јесу, свакако, и гнезда рода, којима прија природно окружење. Међу двадесетак парова широм села, на гнезду у самом центру удобно се сместила и једна петочлана породица, уживајући у благодетима питомог, мирног и зеленог окружења... 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7076/DA_NAM_SELA_BUDU_BLIZA_2023_JANKOV_MOST_0.jpg