Izložba povodom 100 godina košarke u Srbiji postavljena na Trgu dr Zorana Đinđića u Zrenjaninu: svedočanstvo blistavih uspeha u magičnoj igri pod obručima

U prisustvu predstavnika Okružnog košarkaškog saveza Zrenjanin, Sportskog saveza grada i gradskih košarkaških klubova, na zrenjaninskom Trgu dr Zorana Đinđića postavljena je danas jedinstvena izložba pod nazivom "100 godina košarke u Srbiji", posvećena periodu od 1923. godine, kada je prva košarkaška lopta prošla kroz obruč u našoj zemlji, sve do danas. U svom karavanu kroz Srbiju, izložba je stigla i do Zrenjanina, grada koji je zlatnim slovima upisan u istoriju srpske košarke i koji je dao izuzetan doprinos razvoju košarke na ovim prostorima i njenom usponu ka najvišim dometima i svetskim visinama. 
 
 
 
 
 
Izložba obuhvata velik broj retkih i vrednih predmeta, košarkaških rekvizita, lične opreme i trofeja naših čuvenih igrača i trenera, dresova, majica, patika, trenerki, lopti, medalja, zapisnika i mnoštvo fotografija koje svedoče o najvećim uspesima srpske košarke, a predstavljene su na šest velikih panoa. 
 
Izloženi su lični predmeti i oprema Bore Stankovića, Ranka Žeravice, zapisnik sa prve utakmice naše reprezentacije na prvom Svetskom prvenstvu u Argentini, 1950. godine, pehar svetskih juniorskih šampiona iz Bormia, 1987. godine, lopta i patike u kojima se košarka igrala pre više decenija, itd.
 
 
 
 
 
U sportskom Zrenjaninu košarka zauzima posebno mesto, a pojedini igrači i rezultati koje su postigli, ostaju upamćeni ne samo u lokalnim i nacionalnim okvirima, već i u istoriji svetske košarke. Zrenjanin je do danas jedini grad u Srbiji koji je, osim Beograda, imao državnog prvaka u košarci, čuvenu ekipu "Proletera" iz 1956. godine. Prva petorka "Proletera" tada je bila i petorka reprezentacije Jugoslavije, a njen kapiten Vilmoš Loci prvi je naš sportista sa odigranih stotinu utakmica u državnom timu. Legendarni Dejan Bodiroga jedan je od naših najboljih košarkaša svih vremena, a uz njega mnogi Zrenjaninci s ponosom su nosili dres nacionalnog tima, sve do poslednjih Dejana Davidovca u seniorskoj i Marka Šarenca, u juniorskoj selekciji Srbije.
 
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7081/100_GODINA_KOSARKE_0.jpg