Изложба поводом 100 година кошарке у Србији постављена на Тргу др Зорана Ђинђића у Зрењанину: сведочанство блиставих успеха у магичној игри под обручима

У присуству представника Окружног кошаркашког савеза Зрењанин, Спортског савеза града и градских кошаркашких клубова, на зрењанинском Тргу др Зорана Ђинђића постављена је данас јединствена изложба под називом "100 година кошарке у Србији", посвећена периоду од 1923. године, када је прва кошаркашка лопта прошла кроз обруч у нашој земљи, све до данас. У свом каравану кроз Србију, изложба је стигла и до Зрењанина, града који је златним словима уписан у историју српске кошарке и који је дао изузетан допринос развоју кошарке на овим просторима и њеном успону ка највишим дометима и светским висинама. 
 
 
 
 
 
Изложба обухвата велик број ретких и вредних предмета, кошаркашких реквизита, личне опреме и трофеја наших чувених играча и тренера, дресова, мајица, патика, тренерки, лопти, медаља, записника и мноштво фотографија које сведоче о највећим успесима српске кошарке, а представљене су на шест великих паноа. 
 
Изложени су лични предмети и опрема Боре Станковића, Ранка Жеравице, записник са прве утакмице наше репрезентације на првом Светском првенству у Аргентини, 1950. године, пехар светских јуниорских шампиона из Бормиа, 1987. године, лопта и патике у којима се кошарка играла пре више деценија, итд.
 
 
 
 
 
У спортском Зрењанину кошарка заузима посебно место, а поједини играчи и резултати које су постигли, остају упамћени не само у локалним и националним оквирима, већ и у историји светске кошарке. Зрењанин је до данас једини град у Србији који је, осим Београда, имао државног првака у кошарци, чувену екипу "Пролетера" из 1956. године. Прва петорка "Пролетера" тада је била и петорка репрезентације Југославије, а њен капитен Вилмош Лоци први је наш спортиста са одиграних стотину утакмица у државном тиму. Легендарни Дејан Бодирога један је од наших најбољих кошаркаша свих времена, а уз њега многи Зрењанинци с поносом су носили дрес националног тима, све до последњих Дејана Давидовца у сениорској и Марка Шаренца, у јуниорској селекцији Србије.
 
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7081/100_GODINA_KOSARKE_0.jpg