Na svečanosti u Kulturnom centru Zrenjanina dodeljene diplome “Vuk Karadžić” najuspešnijim učenicima osnovnih i srednjih škola

Tradicionalni prijem i dodela diplome “Vuk Karadžić” najuspešnijim učenicima osnovnih i srednjih škola sa teritorije Grada Zrenjanina u školskoj 2022-23. godini upriličeni su danas u Kulturnom centru Zrenjanina. Svečanost je otvorena izvođenjem studentske himne, “Gaudeamus igitur”, koju je otpevala solistkinja Ana Aleksić Šajrer.
 
U protekloj školskoj godini, diplome “Vuk Karadžić” zaslužilo je 165 učenica i učenika u osnovnim i 116 u srednjim školama, ukupno 281. Učenici su nagrađeni diplomama i prigodnim knjigama velikana naše književnosti, a Grad Zrenjanin, u saradnji s Javnom ustanovom “Sportski objekti” omogućio im je, kao i prethodnih godina, da besplatno posećuju gradske bazene do kraja ove godine.  
 
 
 
 
Učenike, njihove nastavnike, profesore i roditelje koji su prisustvovali svečanosti, pozdravili su gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i načelnica Školske uprave za Banat Snežana Oluški Vlačić. Svečanosti su prisustvovale i pomoćnice gradonačelnika Snežana Vučurević i Marija Damjanović, kao i predsednici Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola. 
 
Gradonačelnik je istakao da mu je čast što je danas s najboljim učenicima i zahvalio im na trudu i postignutim rezultatima i što na ovakav način reprezentuju svoj grad.
“Danas vas ispraćamo, iz osnovnih škola u srednje, iz srednjih škola na fakultete, i drago mi je što to činimo ovako, svi zajedno, što možemo da vam poželimo sreću, da vam damo znake podrške za novo poglavlje u životu koje vas čeka. Studenti, koji odlaze, uvek mogu da se vrate u svoj grad, da očekuju našu podršku i da znaju odakle su. Srednjoškolcima želim da nastave da budu vredni i uporni, u svojim ambicijama i ciljevima. Iza svih vas je period koji nije bio nimalo lak, ali uz vas, za period koji predstoji, sada stoji i Vukova diploma, svedočanstvo vašeg odricanja, truda, rada, upornosti, ali i podrške vaših porodica, profesora, nastavnika, vaših škola i Grada Zrenjanina”, poručio je gradonačelnik i podsetio na neke od tih mera podrške koje lokalna samouprava realizuje svake godine, posebno učeničke i studentske subvencije.
 
 
 
 
“Trudićemo se da svima koji se, nakon studija u drugim sredinama, vrate u svoj grad, obezbedimo što bolje uslove za život, profesionalno usavršavanje, zasnivanje porodice. Investicije nam donose izvesniju i lepšu budućnost i pozivam vas da takvu budućnost gradimo zajedno, da dodatno unapredimo život u našem gradu”, rekao je gradonačelnik i poželeo učenicima da se dobro odmore i uživaju tokom leta, da posećuju gradska kupališta i manifestacije, i da od jeseni krenu u susret novim izazovima. 
 
 
 
 
Načelnica Školske uprave za Banat Snežana Oluški Vlačić čestitala je učenicima u ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Školske uprave i u svoje lično ime, izrazivši zadovoljstvo i čast što se nalazi u društvu najboljih. Poručila im je da su oni najvredniji resurs našeg grada.
“Čestitam vama, pre svega, na kontinuiranom, posvećenom i doslednom radu, samim tim i na odličnim rezultatima. Čestitam i vašim roditeljima, učiteljima, nastavnicima koji su svih ovih godina bili sa vama i uz vas, podržavali vas, bodrili, hrabrili da ne posustanete, nikada ne zaboravljajući šta je najvažnije, a to je da izrastete i da se formirate u dobre i odgovorne ljude”, kazala je Oluški Vlačić, uz zapažanje kakve su bile prethodne četiri godine i uslovi za školovanje, učenje i druženje tokom njih 
 
“Zato je taj ponos mnogo veći nego što je bio u nekim drugim godinama, u drugim generacijama, ovo su bili veliki životni i ljudski izazovi koji su postavljeni pred vas, tako mlade, na koje niste bili spremni, ali ste se opet izborili sa njima tokom školovanja”, kazala je nosiocima Vukove diplome Snežana Oluški Vlačić
 
 
 
 
U ime osnovaca i srednjoškolaca, nosilaca diplome “Vuk Karadžić” obratili su se i zahvalili Tamara Ćurčić, učenica OŠ “Dr Jovan Cvijić” i Nikša Čvorović, učenik generacije Zrenjaninske gimnazije. 
 
Gradska uprava ujedno obaveštava sve učenike koji nisu danas, iz bilo kog razloga, bili u mogućnosti da prisustvuju svečanosti da mogu diplome i knjige preuzeti u svojim dosadašnjim školama, od ponedeljka, 10. jula. 
 
U Kabinetu gradonačelnika, kancelarija Gradske uprave br. 107, radnim danima od 08-14 časova, može se prijaviti ukoliko se na nekoj od odštampanih diploma potkrala neka slovna greška u imenu učenika ili škole, kako bi u što kraćem roku bila ispravljena. 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7075/VUKOVE_DIPLOME_2023_0.jpg