"Dani Republike Srpske u Zrenjaninu" – gradonačelnik organizovao prijem za delegaciju Republike Srpske, u Kulturnom centru koncert etno grupe "Trag"

Grad Zrenjanin je među jedanaest gradova i opština u Srbiji u kojima se i ove godine održavaju "Dani Republike Srpske“, a u sklopu programa u našem gradu večeras će od 20 časova, u Kulturnom centru, biti održan koncert etno grupe „Trag“.
 
 
 
Povodom Dana Republike Srpske, gradonačelnik Simo Salapura, večeras je u svom kabinetu, zajedno sa svojim saradnicima, upriličio prijem za delegaciju Republike Srpske koju čine Goran Vučić, šef kabineta ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske, Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Jelena Kusmuk, savetnik u Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji i Tatjana Duvnjak, savetnik u Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji.
 
 
Mlađen Cicović ukazao je da je manifestacija kojom predstavljaju privredu, nauku, kulturu, prosvetu, odnosno ljude i Republiku Srpsku, ušla u drugu deceniju budući da se organizuje jedanaesti put.
- Manifestacija je i postavljena tako da da puni značaj i doprinos podsticanju saradnje naše Republike Srpske iz naše Srbije i mišljenja smo da je već zauzela svoje mesto u prostoru koje podstiče i jača saradnju Srpske i Srbije. Ove godine u jedanaest gradova realizovaćemo šest programa u kojima učestvuje više od 160 izvođača program, a bićemo od Subotice do Niša. Manifestaciju smo otvorili 20. septembra u Narodnom pozorištu u Beogradu u prisustvu najviših zvaničnika Srpske i Srbije, odakle su poslate potpuno jasne poruke, poruke koje su i moto naše manifestacije, da je najvažniji posao za naš narod, posao koji je vezan za očuvanje našeg identiteta, naše kulture, tradicije, običaja, naše vere, našeg srpskog jezika,  naše ćirilice i da ćemo samo jedinstveni i sabrani sa potpuno jasno očuvanim nacionalnim identitetom obezbediti sebi budućnost i kao takvi ćemo znati sigurno da definišemo i sve ono što je ekonomija, što je razvoj našeg naroda, jer, naš narod je i u prethodnom periodu pokazao da boreći se za svoju slobodu uvek je potpuno jasno slao poruku da koliko mu je važna njegova sloboda, toliko je i važna sloboda svih naroda koji žive sa nama na ovim prostorima- rekao je Cicović. 
 
On je izrazio uverenje da će i ove godine manifestacijom biti postignut cilj i naveo da su već sada započeti zajednički programi u Beogradu sa studentima Fakulteta umetnosti iz Banjaluke i Univerziteta umetnosti iz Beograda za sledeću manifestaciju.
- Želimo da uključimo naše mlade stvaraoce u realizaciju manifestacije čiji će ovogodišnji program biti svečano zatvoren u Nišu 26. septembra. U Zrenjaninu smo svake godine i posebna zahvalnost gradonačelniku, a Zrenjanin je grad koji mi iz Republike Srpske volimo - kazao je još Cicović. 
 
 
Goran Vučić  je, podsetio da je grad Zrenjanin svake godine učestvovao u manifestaciji i da je ovo osma godina zaredom kako se programi odvijaju u našem gradu. 
- Dani srpske postaju tradicionalan događaj u ovom gradu, a ono što mene posebna raduje jeste to što vidim da grad Zrenjanin ima dobru saradnju opštinama i gradovima Republike Srpske, a sa nekoliko gradova ima i potpisan sporazum o saradnji ili bratimljenju i sigurno je da je to ono na čemu ćemo raditi u budućnosti i pokušati unaprediti tu saradnju. Danas anas smo takođe razgovarali o nečemu što je i sam predsednik Vlade pre nekoliko godina razgovarao sa tadašnjim gradonačelnikom Zrenjanina, a to je uspostavljanje privredne saradnje grada Zrenjanina i Srpske budući da smo došli do zaključaka da sigurno ima prostora da promovišemo proizvode iz Republike Srpske i radićemo na tome da organizacije koje se bave tim poslom ovde u gradu Zrenjaninu i Republici Srpskoj uspostave saradnju i naprave modalitet kako bismo jedni drugima približili proizvode – rekao je Vučić.
 
 
 
Gradonačelnik Simo Salapura izrazio je zadovoljstvo što je Zrenjanin izabran da bude u agendi bogatog programa koji profiliše naš identitet. 
- Bez identiteta nema naroda, a naši narodi su tradicionalno vezani, suštinski vezani poreklom, a posebno nekoliko naseljenih mesta i delova grada Zrenjanina sa delovima Republike Srpske. Istakao bih odlične i bratske veze sa gradovima Bijeljina, Laktaši i Trebinje sa kojima imamo dugogodišnju saradnju, a sada na ovaj način pokušavamo tu saradnju da unapredimo i vidimo kako i na koji način Drina može biti linija spajanja, a  ne odvajanja i već sada čuli smo neke lepe ideje koje možemo realizovati u narednom periodu – rekao je gradonačelnik Salapura.
 
 

Koncert etno grupe „Trag“ iz Banje Luke: 
Vokali: Valentina Milekić Kovačić, Vesna Drašković, Tanja Vrančić i Hilda Hrekes.
Instrumentalisti: Jelena Škrbić - violina, Bojan Stijak - bas gitara, Filip Vukelić - klavijature, Boban Adžić - gitara, vokal, Milan Kosić – perkusije i Goran Pivašević - frule, gajde, kaval, vokal.
 
 
 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7185/dani_srpske_00.jpg