"Дани Републике Српске у Зрењанину" – градоначелник организовао пријем за делегацију Републике Српске, у Културном центру концерт етно групе "Траг"

Град Зрењанин је међу једанаест градова и општина у Србији у којима се и ове године одржавају "Дани Републике Српске“, а у склопу програма у нашем граду вечерас ће од 20 часова, у Културном центру, бити одржан концерт етно групе „Траг“.
 
 
 
Поводом Дана Републике Српске, градоначелник Симо Салапура, вечерас је у свом кабинету, заједно са својим сарадницима, уприличио пријем за делегацију Републике Српске коју чине Горан Вучић, шеф кабинета министра за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске, Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији, Јелена Кусмук, саветник у Представништву Републике Српске у Србији и Татјана Дувњак, саветник у Представништву Републике Српске у Србији.
 
 
Млађен Цицовић указао је да је манифестација којом представљају привреду, науку, културу, просвету, односно људе и Републику Српску, ушла у другу деценију будући да се организује једанаести пут.
- Манифестација је и постављена тако да да пуни значај и допринос подстицању сарадње наше Републике Српске из наше Србије и мишљења смо да је већ заузела своје место у простору које подстиче и јача сарадњу Српске и Србије. Ове године у једанаест градова реализоваћемо шест програма у којима учествује више од 160 извођача програм, а бићемо од Суботице до Ниша. Манифестацију смо отворили 20. септембра у Народном позоришту у Београду у присуству највиших званичника Српске и Србије, одакле су послате потпуно јасне поруке, поруке које су и мото наше манифестације, да је најважнији посао за наш народ, посао који је везан за очување нашег идентитета, наше културе, традиције, обичаја, наше вере, нашег српског језика,  наше ћирилице и да ћемо само јединствени и сабрани са потпуно јасно очуваним националним идентитетом обезбедити себи будућност и као такви ћемо знати сигурно да дефинишемо и све оно што је економија, што је развој нашег народа, јер, наш народ је и у претходном периоду показао да борећи се за своју слободу увек је потпуно јасно слао поруку да колико му је важна његова слобода, толико је и важна слобода свих народа који живе са нама на овим просторима- рекао је Цицовић. 
 
Он је изразио уверење да ће и ове године манифестацијом бити постигнут циљ и навео да су већ сада започети заједнички програми у Београду са студентима Факултета уметности из Бањалуке и Универзитета уметности из Београда за следећу манифестацију.
- Желимо да укључимо наше младе ствараоце у реализацију манифестације чији ће овогодишњи програм бити свечано затворен у Нишу 26. септембра. У Зрењанину смо сваке године и посебна захвалност градоначелнику, а Зрењанин је град који ми из Републике Српске волимо - казао је још Цицовић. 
 
 
Горан Вучић  је, подсетио да је град Зрењанин сваке године учествовао у манифестацији и да је ово осма година заредом како се програми одвијају у нашем граду. 
- Дани српске постају традиционалан догађај у овом граду, а оно што мене посебна радује јесте то што видим да град Зрењанин има добру сарадњу општинама и градовима Републике Српске, а са неколико градова има и потписан споразум о сарадњи или братимљењу и сигурно је да је то оно на чему ћемо радити у будућности и покушати унапредити ту сарадњу. Данас анас смо такође разговарали о нечему што је и сам председник Владе пре неколико година разговарао са тадашњим градоначелником Зрењанина, а то је успостављање привредне сарадње града Зрењанина и Српске будући да смо дошли до закључака да сигурно има простора да промовишемо производе из Републике Српске и радићемо на томе да организације које се баве тим послом овде у граду Зрењанину и Републици Српској успоставе сарадњу и направе модалитет како бисмо једни другима приближили производе – рекао је Вучић.
 
 
 
Градоначелник Симо Салапура изразио је задовољство што је Зрењанин изабран да буде у агенди богатог програма који профилише наш идентитет. 
- Без идентитета нема народа, а наши народи су традиционално везани, суштински везани пореклом, а посебно неколико насељених места и делова града Зрењанина са деловима Републике Српске. Истакао бих одличне и братске везе са градовима Бијељина, Лакташи и Требиње са којима имамо дугогодишњу сарадњу, а сада на овај начин покушавамо ту сарадњу да унапредимо и видимо како и на који начин Дрина може бити линија спајања, а  не одвајања и већ сада чули смо неке лепе идеје које можемо реализовати у наредном периоду – рекао је градоначелник Салапура.
 
 

Концерт етно групе „Траг“ из Бање Луке: 
Вокали: Валентина Милекић Ковачић, Весна Драшковић, Тања Вранчић и Хилда Хрекес.
Инструменталисти: Јелена Шкрбић - виолина, Бојан Стијак - бас гитара, Филип Вукелић - клавијатуре, Бобан Аџић - гитара, вокал, Милан Косић – перкусије и Горан Пивашевић - фруле, гајде, кавал, вокал.
 
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7185/dani_srpske_00.jpg