Gradonačelnik Salapura: dobre vesti za sugrađane, počela grejna sezona, cena grejanja za domaćinstva ostaje ista

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i direktor JKP “Gradska toplana” Žarko Đurišić održali su radni sastanak u kabinetu gradonačelnika. Na dnevnom redu bio je početak nove grejne sezone, ali se razgovaralo i o cenama energenata. Nakon sastanka, gradonačelnik je rekao da je grejna sezona u Zrenjaninu počela u skladu sa zakonskim odredbama i vremenskim uslovima, kao i da se cena grejanja za domaćinstva neće menjati. Iako je u ovom trenutku tarifa za toplotnu energiju u Zrenjaninu među najnižim u Vojvodini, gradonačelnik ističe da je grejanje razmatrano sa više aspekata.  
 

- Cena grejanja za korisnike usluga JKP “Gradska toplana” iznosi 6,85 dinara po kilovatčasu, instalisane snage, odnosno 38,6 dinara po kvadratnom metru površine. U Vojvodini je taj odnos od 6,02 dinara po kilovatčasu u Bačkoj Palanci, sve do 8,85 din/kwh u Sremskoj Mitrovici i 9,49 din/kwh u Bečeju. U pojedinim toplanama u drugim gradovima Srbije ti iznosi su i veći, u Smederevu do čak 13,06 din/kwh, a sličan je odnos i kada je u pitanju cena po jedinici površine. Direktor je predočio cene svih inputa koji utiču na krajnju cenu koju plaćaju potrošači i ukazao na njihovo povećanje, ali smo ostali pri stavu da nova grejna sezona počne u istim uslovima kao što je završena prethodna - rekao je Salapura. 
 
Predočeni podaci o cenama grejanja, po rečima gradonačelnika, potiču od Poslovnog udruženja “Toplane Srbije”, koje okuplja 58 sistema daljinskog grejanja u našoj zemlji, uključujući i dva najveća, JKP “Beogradske elektrane” i JKP “Novosadska toplana”. 
 
Gradonačelnik je dodao i da je ovakvom odlukom jasno izražena i briga o budžetima građana, kao i da zadržavanje iste cene ni malo neće uticati na kvalitet grejanja.     
- Očekujem da grejanje u Zrenjaninu bude još kvalitetnije nego u prethodnim sezonama, s obzirom da je “Gradska toplana” izvršila radove na rekonstrukciji dela vrelovodne mreže i da ulaganja u zamenu toplovoda u poslednje dve godine iznose približno 40 miliona dinara. Na mrežu je u ovom periodu priključeno i preko sto pedeset novih stanova, što su takođe veoma dobri pokazatelji - zaključio je gradonačelnik.    
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7228/SASTANAK_GREJANJE_0.jpg