Градоначелник Салапура: добре вести за суграђане, почела грејна сезона, цена грејања за домаћинства остаје иста

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура и директор ЈКП “Градска топлана” Жарко Ђуришић одржали су радни састанак у кабинету градоначелника. На дневном реду био је почетак нове грејне сезоне, али се разговарало и о ценама енергената. Након састанка, градоначелник је рекао да је грејна сезона у Зрењанину почела у складу са законским одредбама и временским условима, као и да се цена грејања за домаћинства неће мењати. Иако је у овом тренутку тарифа за топлотну енергију у Зрењанину међу најнижим у Војводини, градоначелник истиче да је грејање разматрано са више аспеката.  
 

- Цена грејања за кориснике услуга ЈКП “Градска топлана” износи 6,85 динара по киловатчасу, инсталисане снаге, односно 38,6 динара по квадратном метру површине. У Војводини је тај однос од 6,02 динара по киловатчасу у Бачкој Паланци, све до 8,85 дин/kwh у Сремској Митровици и 9,49 дин/kwh у Бечеју. У појединим топланама у другим градовима Србије ти износи су и већи, у Смедереву до чак 13,06 дин/kwh, а сличан је однос и када је у питању цена по јединици површине. Директор је предочио цене свих инпута који утичу на крајњу цену коју плаћају потрошачи и указао на њихово повећање, али смо остали при ставу да нова грејна сезона почне у истим условима као што је завршена претходна - рекао је Салапура. 
 
Предочени подаци о ценама грејања, по речима градоначелника, потичу од Пословног удружења “Топлане Србије”, које окупља 58 система даљинског грејања у нашој земљи, укључујући и два највећа, ЈКП “Београдске електране” и ЈКП “Новосадска топлана”. 
 
Градоначелник је додао и да је оваквом одлуком јасно изражена и брига о буџетима грађана, као и да задржавање исте цене ни мало неће утицати на квалитет грејања.     
- Очекујем да грејање у Зрењанину буде још квалитетније него у претходним сезонама, с обзиром да је “Градска топлана” извршила радове на реконструкцији дела вреловодне мреже и да улагања у замену топловода у последње две године износе приближно 40 милиона динара. На мрежу је у овом периоду прикључено и преко сто педесет нових станова, што су такође веома добри показатељи - закључио је градоначелник.    
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7228/SASTANAK_GREJANJE_0.jpg