Gradonačelnik u poseti Belom Blatu: uz angažovanje na rešavanju komunalnih problema i podrška za dve značajne manifestacije koje predstoje

Druga poseta Belom Blatu, u okviru aktivnosti “Da nam sela budu bliža”, gradonačelnika Zrenjanina Sima Salapure i njegovih saradnika, počela je redovnim sastankom s predstavnicima Saveta mesne zajednice, koji je organizovan u prostoru Istraživačkog centra u tom selu. Nakon sastanka, gradonačelnik je posetio i novoizgrađeni objekat Slovačkog doma, gde su u toku završni zanatski radovi, a obišao je i radove na čišćenju kanala za odvodnjavanje na obodu Belog Blata, koje izvodi Vodoprivredno društvo “Srednji Banat” Zrenjanin.
 
 
 
 
Tokom sastanka ukazano je na određene probleme u selu koje, kako ističu čelnici mesne zajednice, u ovom trenutku broji oko 800 stalnih stanovnika. Neke probleme moguće je zajednički rešiti, dok je za neke druge neophodno vreme i planiranje. Gradonačelnik je ukazao da je Belo Blato jedinstvena mesna zajednica, kako po svom geografskom položaju, tako i po etničkom sastavu meštana, budući da je reč o višenacionalnoj, multietničkoj i višekulturalnoj sredini okruženoj prelepom prirodom.
- Sve je ovde specifično, što se ogleda i u tome da je Belo Blato privlačno i za brojne filmske ekipe koje su u prethodnom periodu ovde boravile. Danas smo razgovarali sa predstavnicima mesne zajednice o aktivnostima koje smo realizovali i o tome šta treba da uradimo u narednom periodu. Konkretno, bazirali smo se na infrastrukturu, putnu infrastrukturu, u planu je da se u prvoj polovini naredne godine asfaltira Masarikova ulica. Do kraja godine nadamo se da ćemo uspeti da se bavimo ekologijom, odnosno uklanjanjem divlje deponije na izlazu iz sela, a ukupna procenjena vrednost ovih radova iznosi blizu 40 miliona dinara – rekao je gradonačelnik Salapura.
 
 
 
 
Gradonačelnik je prilikom obilaska radova na čišćenju kanalske mreže rekao da Grad sufinansira te radove, a da ukupna dužina kanalske mreže na kojima stručne službe tog preduzeća izvode radove iznosi oko devet kilometara. 
- Razgovarali smo danas i o drugim problemima koji se tiču infrastrukture u ovom naseljenom naseljenom mestu, ali ono što moram da istaknem jeste lepa gastronomsko - turistička manifestacija koja je do sada organizovana devet puta, a to je „Beloblatska kobasica“ i da nas sledeće godine očekuje jubilarna, deseta manifestacija. Lepa vest je i da nas do kraja godine ovde u Belom Blatu očekuje otvaranje Slovačkog doma. Grad Zrenjanin će se potruditi da kroz razne vidove finansiranja podrži otvaranje Doma koji će, naravno, služiti svim meštanima Belog Blata – rekao je još gradonačelnik. 
 
 
 
 
Otvaranje Slovačkog doma biće upriličeno u okviru obeležavanja 140. godišnjice doseljavanja Slovaka na ove prostore i njegova izgradnja finansirana je od strane Vlade Slovačke i Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji. Predsednik Saveta MZ Belo Blato Miroslav Markuš ističe značaj ovog događaja i najavljuje ga za novembar mesec. 
- Prikupljanje sredstava i izgradnja Doma trajali su pet godina i smatramo da Belo Blato, kao višenacionalna sredina, i na ovakav način treba da ostavi trag brojnih migracija koje su ovde dešavale. Ovu godišnjicu će proslavljati sva mesta u kojima žive Slovaci, a mi smo se odlučili da to bude kroz obeležavanje crkvene slave, tokom narednog meseca - kazao je Markuš i dodao da se već razmišlja i o jubilarnoj “Beloblatskoj kobasici”, manifestaciji koja će se, početkom naredne godine, održati deseti put. 
 
- Svake godine manifestacija je sve bolja, posetioci redovno dolaze i nadamo se da ćemo, uz pomoć grada, jubilej obeležiti kroz još bolji događaj i privući još više gostiju. Želja nam je da svi vide da smo unapredili manifestaciju i da se osećaju još bolje u Belom Blatu - istakao je predsednik Saveta MZ “Belo Blato”. 
 
Govoreći o aktivnosti “Da nam sela budu bliža”, on je rekao da ovakvi sastanci treba da budu još češći, jer problema ima i treba ih konstantno rešavati. 
- Obavili smo razgovor s gradonačelnikom i njegovim timom, predočili im neke probleme koji nas tište i nadamo se da će saradnja s lokalnom samoupravom, koja je inače dobra, biti u narednom periodu još bolja i efikasnija. Problemi koje imamo slični su onima u drugim naseljima, tiču se autobuskog prevoza, komunalnih, infrastrukturnih - objašnjava Markuš. 
 
 
 
 
Vršilac dužnosti direktora Vodoprivrednog društva “Srednji Banat” Zrenjanin Miloš Radosavljević rekao je da se radovi izvode na prostoru katastarske opštine Belo Blato i da obuhvataju čišćenje sistema za odvodnjavanje.
- Taj sistem pokriva površinu od nekih 2800 hektara i u svom sastavu ima 92 kilometra kanalske mreže, moćnu crpnu stanicu na elektro pogon kapaciteta 4,6 m3 u sekundi i brojne vodne objekte na samoj kanalskoj mreži. Nadležno vodoprivredno preduzeće za izvođenje ovakvih radova na ovoj teritoriji “Srednji Banat” trenutno izvodi radove koji su predmet ugovora vrednog nešto manje od 9 miliona dinara, bez PDV, i obuhvataju čišćenje 9 kilometara mreže, uz učešće teške građevinske mehanizacije i transportnih sredstava za odnošenje izmuljenog materijala iz kanala. Ugovor sufinansiraju Grad Zrenjanin i JVP “Vode Vojvodine”, po principu “dinar na dinar”, i očekujemo da radovi budu završeni u narednih nekoliko dana - kaže Radosavljević.   
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7217/DA_NAM_SELA_BUDU_BLIZA_2023_BELO_BLATO_0.jpg