Градоначелник у посети Белом Блату: уз ангажовање на решавању комуналних проблема и подршка за две значајне манифестације које предстоје

Друга посета Белом Блату, у оквиру активности “Да нам села буду ближа”, градоначелника Зрењанина Сима Салапуре и његових сарадника, почела је редовним састанком с представницима Савета месне заједнице, који је организован у простору Истраживачког центра у том селу. Након састанка, градоначелник је посетио и новоизграђени објекат Словачког дома, где су у току завршни занатски радови, а обишао је и радове на чишћењу канала за одводњавање на ободу Белог Блата, које изводи Водопривредно друштво “Средњи Банат” Зрењанин.
 
 
 
 
Током састанка указано је на одређене проблеме у селу које, како истичу челници месне заједнице, у овом тренутку броји око 800 сталних становника. Неке проблеме могуће је заједнички решити, док је за неке друге неопходно време и планирање. Градоначелник је указао да је Бело Блатo јединствена месна заједница, како по свом географском положају, тако и по етничком саставу мештана, будући да је реч о вишенационалној, мултиетничкој и вишекултуралној средини окруженој прелепом природом.
- Све је овде специфично, што се огледа и у томе да је Бело Блато привлачно и за бројне филмске екипе које су у претходном периоду овде боравиле. Данас смо разговарали са представницима месне заједнице о активностима које смо реализовали и о томе шта треба да урадимо у наредном периоду. Конкретно, базирали смо се на инфраструктуру, путну инфраструктуру, у плану је да се у првој половини наредне године асфалтира Масарикова улица. До краја године надамо се да ћемо успети да се бавимо екологијом, односно уклањањем дивље депоније на излазу из села, а укупна процењена вредност ових радова износи близу 40 милиона динара – рекао је градоначелник Салапура.
 
 
 
 
Градоначелник је приликом обиласка радова на чишћењу каналске мреже рекао да Град суфинансира те радове, а да укупна дужина каналске мреже на којима стручне службе тог предузећа изводе радове износи око девет километара. 
- Разговарали смо данас и о другим проблемима који се тичу инфраструктуре у овом насељеном насељеном месту, али оно што морам да истакнем јесте лепа гастрономско - туристичка манифестација која је до сада организована девет пута, а то је „Белоблатска кобасица“ и да нас следеће године очекује јубиларна, десета манифестација. Лепа вест је и да нас до краја године овде у Белом Блату очекује отварање Словачког дома. Град Зрењанин ће се потрудити да кроз разне видове финансирања подржи отварање Дома који ће, наравно, служити свим мештанима Белог Блата – рекао је још градоначелник. 
 
 
 
 
Отварање Словачког дома биће уприличено у оквиру обележавања 140. годишњице досељавања Словака на ове просторе и његова изградња финансирана је од стране Владе Словачке и Националног савета словачке националне мањине у Србији. Председник Савета МЗ Бело Блато Мирослав Маркуш истиче значај овог догађаја и најављује га за новембар месец. 
- Прикупљање средстава и изградња Дома трајали су пет година и сматрамо да Бело Блато, као вишенационална средина, и на овакав начин треба да остави траг бројних миграција које су овде дешавале. Ову годишњицу ће прослављати сва места у којима живе Словаци, а ми смо се одлучили да то буде кроз обележавање црквене славе, током наредног месеца - казао је Маркуш и додао да се већ размишља и о јубиларној “Белоблатској кобасици”, манифестацији која ће се, почетком наредне године, одржати десети пут. 
 
- Сваке године манифестација је све боља, посетиоци редовно долазе и надамо се да ћемо, уз помоћ града, јубилеј обележити кроз још бољи догађај и привући још више гостију. Жеља нам је да сви виде да смо унапредили манифестацију и да се осећају још боље у Белом Блату - истакао је председник Савета МЗ “Бело Блато”. 
 
Говорећи о активности “Да нам села буду ближа”, он је рекао да овакви састанци треба да буду још чешћи, јер проблема има и треба их константно решавати. 
- Обавили смо разговор с градоначелником и његовим тимом, предочили им неке проблеме који нас тиште и надамо се да ће сарадња с локалном самоуправом, која је иначе добра, бити у наредном периоду још боља и ефикаснија. Проблеми које имамо слични су онима у другим насељима, тичу се аутобуског превоза, комуналних, инфраструктурних - објашњава Маркуш. 
 
 
 
 
Вршилац дужности директора Водопривредног друштва “Средњи Банат” Зрењанин Милош Радосављевић рекао је да се радови изводе на простору катастарске општине Бело Блато и да обухватају чишћење система за одводњавање.
- Тај систем покрива површину од неких 2800 хектара и у свом саставу има 92 километра каналске мреже, моћну црпну станицу на електро погон капацитета 4,6 м3 у секунди и бројне водне објекте на самој каналској мрежи. Надлежно водопривредно предузеће за извођење оваквих радова на овој територији “Средњи Банат” тренутно изводи радове који су предмет уговора вредног нешто мање од 9 милиона динара, без ПДВ, и обухватају чишћење 9 километара мреже, уз учешће тешке грађевинске механизације и транспортних средстава за одношење измуљеног материјала из канала. Уговор суфинансирају Град Зрењанин и ЈВП “Воде Војводине”, по принципу “динар на динар”, и очекујемо да радови буду завршени у наредних неколико дана - каже Радосављевић.   
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7217/DA_NAM_SELA_BUDU_BLIZA_2023_BELO_BLATO_0.jpg