Iz Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ najavljeno : Novi drumski most preko reke Tamiš kod Orlovata gradiće se naredne godine

Iz Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ saopšteno je da će, prema nalogu ministra Vesića, izgradnja novog drumskog mosta preko reke Tamiš kod Orlovata početi početkom sledeće godine, ako vremenski i drugi uslovi to dozvole.
Kako su naveli, u aprilu 2021. godine JP „Putevi Srbije“ zaključilo je Ugovor o izradi planske i tehničke dokumentacije za izgradnju obilaznice državnog puta IIA reda broj 130 oko Orlovata sa novim drumskim mostom preko reke Tamiš.
 


„Projekat je završen i predat je na stručnu kontrolu Revizionoj komisiji Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj 19. septembra ove godine i očekujemo da bude potvrđen u narednih nekoliko nedelja. Kada projekat potvrdi Reviziona komisija raspisaćemo tender i sledeće godine počinje izgradnja mosta. Na sadašnjem mostu preko Tamiša kod Orlovata od 20. marta 2020. godine na snazi je totalna obustava saobraćaja za sva drumska vozila. Usled nepoštovanja zabrane pojedinih učesnika u saobraćaju, i kako ne bi došlo do ugrožavanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, JP „Putevi Srbije“ je 07. jula 2023. godine postavilo betonske barijere na prilazima mostu u skladu sa rešenjem nadležnog ministarstva.“ navodi se u tom saopštenju.
 
Poručeno je i da će stanovnici ovog dela Banata uz izgradnju novog železničkog mosta već narednih godina umesto jednog nefunkcionalnog mosta na kome je automobilima zabranjen saobraćaj imati dva nova mosta, jedan za drumski, a drugi za železnički saobraćaj.
 


Dobra vest, posebno za stanovnike Tomaševca, koji zbog zatvaranja mosta moraju da putuju do Orlovata obilaznim putem dužim više od 40 kilometara, jeste da uskoro počinje asfaltiranje sadašnjeg atarskog puta koji vodi od Orlovata ka Botošu i Tomaševcu, dužine 5.5 kilometara.

Gradonačelnik Zrenjaninina Simo Salapura u nekoliko navrata je razgovarao sa meštanima tih sela i istakao da će lokalna samouprava, zajedno sa  Ministarstvom građevinarstva saobraćaja i infrastrukture, „Železnicama Srbije“ i JP „Putevi Srbije“ pronaći rešenje tog višedecenijskog problema sa kojim su suočeni.

Podsećanja radi, odbornici Skupštine grada Zrenjanina na sednici održanoj decembra prošle godine, usvojili su, po hitnom postupku, Predlog Odluke o donošenju Plana detaljne regulacije dela obilaznice oko Orlovata, deonica od raskrsnice ulica Botoški drum i Ive Lole Ribara, do raskrsnice državnog puta IIA reda br. 130 za Tomaševac, sa drumskim mostom preko reke Tamiš, u dužini od 1,6 kilometara, što je bio najznačajniji korak u fazi donošenja planske regulacije, kojom su, praktično, omogućeni projektovanje i izgradnja novog mosta preko Tamiša.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7219/JP_Putevi_logo.png