Из Јавног предузећа „Путеви Србије“ најављено : Нови друмски мост преко реке Тамиш код Орловата градиће се наредне године

Из Јавног предузећа „Путеви Србије“ саопштено је да ће, према налогу министра Весића, изградња новог друмског моста преко реке Тамиш код Орловата почети почетком следеће године, ако временски и други услови то дозволе.
Како су навели, у априлу 2021. године ЈП „Путеви Србије“ закључило је Уговор о изради планске и техничке документације за изградњу обилазнице државног пута IIА реда број 130 око Орловата са новим друмским мостом преко реке Тамиш.
 


„Пројекат је завршен и предат је на стручну контролу Ревизионој комисији Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај 19. септембра ове године и очекујемо да буде потврђен у наредних неколико недеља. Када пројекат потврди Ревизиона комисија расписаћемо тендер и следеће године почиње изградња моста. На садашњем мосту преко Тамиша код Орловата од 20. марта 2020. године на снази је тотална обустава саобраћаја за сва друмска возила. Услед непоштовања забране појединих учесника у саобраћају, и како не би дошло до угрожавања безбедности свих учесника у саобраћају, ЈП „Путеви Србије“ је 07. јула 2023. године поставило бетонске баријере на прилазима мосту у складу са решењем надлежног министарства.“ наводи се у том саопштењу.
 
Поручено је и да ће становници овог дела Баната уз изградњу новог железничког моста већ наредних година уместо једног нефункционалног моста на коме је аутомобилима забрањен саобраћај имати два нова моста, један за друмски, а други за железнички саобраћај.
 


Добра вест, посебно за становнике Томашевца, који због затварања моста морају да путују до Орловата обилазним путем дужим више од 40 километара, јесте да ускоро почиње асфалтирање садашњег атарског пута који води од Орловата ка Ботошу и Томашевцу, дужине 5.5 километара.

Градоначелник Зрењанинина Симо Салапура у неколико наврата је разговарао са мештанима тих села и истакао да ће локална самоуправа, заједно са  Министарством грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре, „Железницама Србије“ и ЈП „Путеви Србије“ пронаћи решење тог вишедеценијског проблема са којим су суочени.

Подсећања ради, одборници Скупштине града Зрењанина на седници одржаној децембра прошле године, усвојили су, по хитном поступку, Предлог Одлуке о доношењу Плана детаљне регулације дела обилазнице око Орловата, деоница од раскрснице улица Ботошки друм и Иве Лоле Рибара, до раскрснице државног пута IIА реда бр. 130 за Томашевац, са друмским мостом преко реке Тамиш, у дужини од 1,6 километара, што је био најзначајнији корак у фази доношења планске регулације, којом су, практично, омогућени пројектовање и изградња новог моста преко Тамиша.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7219/JP_Putevi_logo.png