Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih Zrenjanin obeležila Međunarodni dan belog štapa - javnost pozvana da shvati važnost podrške slepim i slabovidim osobama

Povodom Međunarodnog dana belog štapa, koji se svake godine obeležava 15. oktobra, zamenik gradonačelnika Saša Santovac posetio je danas Međuopštinsku organizaciju slepih i slabovidih Zrenjanin gde je povodom tog dana organizovana svečanost.

 

 

I ove godine, na samom početku, sekretar organizacije Radmila Marinković pročitala je ovogodišnji proglas povodom Dana belog štapa u kome se, između ostalog, javnost poziva da shvati važnost podrške slepim i slabovidim osobama, da invalidnost nije stvar izbora i da je svaka podrška za slepe neizmerno značajna i potrebna. 


Atila Križik, predsednik Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Zrenjanin podsetio je da povodom Svetskog dana belog štapa organizuju skupove na kojima podsećaju građane,  državu, lokalne samouprave na njihovo postojanje kako bi bili vidljivi i pokažu da su deo našeg društva, ali i na to da je njihov beli štap simbol nezavisnosti i slobode slepih osoba koji im omogućava nezavisno kretanje i funkcionisanje.
- Želimo da ukažemo i na neke probleme i nedostatke koji bi mogli da se unaprede naš položaj, kao što je na primer postavljanje zvučnih semafora. Razgovarali smo o tome i sa gradonačelnikom i zamenikom gradonačelnika, da bi to bilo dobro uraditi, a svesni smo da postavljanje tih zvučnih semafora nije tako jednostavno jer su prilično bučni, i ukoliko se postavljaju u blizinu nekih stambenih objekata razumno je da smetaju stanarima. Ipak, sada postoje i mnogo tiši semafori i o tome bismo mogli da razgovaramo, a dobro je što smo uključeni kada je reč o rekonstrukcijama u gradu, jer na taj način možemo da ukažemo na nepravilnosti i taktilne staze koji bi se mogle izgraditi – kazao je on.

 

 

Križik je ukazao da je jedan od najvećih problema na koji danas ukazuju ne samo u Zrenjaninu, nego i celom svetu zapošljavanje slepih osoba. 
- To je u današnje vreme veoma teško, nekada su slepi i slabovidi bili zaposleni u firmama koje su imale telefonske centrale, a već dugo tih centrala nema, sve je digitalizovano i onda smo prinuđeni da tražimo neke druge vidove zapošljavanja, što nije uvek lako za slepe osobe jer je broj zanimanja kojima možemo da se bavimo ograničen – dodao je i podsetio da se u njihovoj organizaciji organizuju brojne obuke obuke u radu na računaru, pametnim telefonima, obuke u samostalnom kretanju belim štapom, kao i drugi vidovi i veštine koje mogu slepi i slabovidi da razviju.

 

 

Zamenik Santovac je rekao da Grad Zrenjanin posebnu pažnju posvećuje ovoj međuopštinskoj organizaciji, budući da je najveći broj članova sa teritorije našeg grada. 
- Pokušavamo da budemo prisutni na svim dešavanjima koje Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih Zrenjanin organizuje a sa jasnim ciljem da ih saslušamo i pomognemo u rešavanju njihovih problema, od kretanja do njihovog što boljeg funkcionisanja u društvu. Više puta smo učestvovali u njihovim šetnjama po gradu kako bismo na najbolji način mogli da uvidimo probleme sa kojima se slepa i slabovida lica susreću.   
Nakon obraćanja i razgovora sa članovima Međuopštinske organizacija slepih i slabovidih Zrenjanin, zamenik Santovac je pozvan na partiju pikada koji su po rečima Križika dobili od udruženja slepih i slabovidih iz Pule, a koji je prilagođen njihovim potrebama i koji ima ulepšava druženja.  
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7218/DAN_BELOG_STAPA_2023_00.jpg