Међуопштинска организација слепих и слабовидих Зрењанин обележила Међународни дан белог штапа - јавност позвана да схвати важност подршке слепим и слабовидим особама

Поводом Међународног дана белог штапа, који се сваке године обележава 15. октобра, заменик градоначелника Саша Сантовац посетио је данас Међуопштинску организацију слепих и слабовидих Зрењанин где је поводом тог дана организована свечаност.

 

 

И ове године, на самом почетку, секретар организације Радмила Маринковић прочитала је овогодишњи проглас поводом Дана белог штапа у коме се, између осталог, јавност позива да схвати важност подршке слепим и слабовидим особама, да инвалидност није ствар избора и да је свака подршка за слепе неизмерно значајна и потребна. 


Атила Крижик, председник Међуопштинске организације слепих и слабовидих Зрењанин подсетио је да поводом Светског дана белог штапа организују скупове на којима подсећају грађане,  државу, локалне самоуправе на њихово постојање како би били видљиви и покажу да су део нашег друштва, али и на то да је њихов бели штап симбол независности и слободе слепих особа који им омогућава независно кретање и функционисање.
- Желимо да укажемо и на неке проблеме и недостатке који би могли да се унапреде наш положај, као што је на пример постављање звучних семафора. Разговарали смо о томе и са градоначелником и замеником градоначелника, да би то било добро урадити, а свесни смо да постављање тих звучних семафора није тако једноставно јер су прилично бучни, и уколико се постављају у близину неких стамбених објеката разумно је да сметају станарима. Ипак, сада постоје и много тиши семафори и о томе бисмо могли да разговарамо, а добро је што смо укључени када је реч о реконструкцијама у граду, јер на тај начин можемо да укажемо на неправилности и тактилне стазе који би се могле изградити – казао је он.

 

 

Крижик је указао да је један од највећих проблема на који данас указују не само у Зрењанину, него и целом свету запошљавање слепих особа. 
- То је у данашње време веома тешко, некада су слепи и слабовиди били запослени у фирмама које су имале телефонске централе, а већ дуго тих централа нема, све је дигитализовано и онда смо принуђени да тражимо неке друге видове запошљавања, што није увек лако за слепе особе јер је број занимања којима можемо да се бавимо ограничен – додао је и подсетио да се у њиховој организацији организују бројне обуке обуке у раду на рачунару, паметним телефонима, обуке у самосталном кретању белим штапом, као и други видови и вештине које могу слепи и слабовиди да развију.

 

 

Заменик Сантовац је рекао да Град Зрењанин посебну пажњу посвећује овој међуопштинској организацији, будући да је највећи број чланова са територије нашег града. 
- Покушавамо да будемо присутни на свим дешавањима које Међуопштинска организација слепих и слабовидих Зрењанин организује а са јасним циљем да их саслушамо и помогнемо у решавању њихових проблема, од кретања до њиховог што бољег функционисања у друштву. Више пута смо учествовали у њиховим шетњама по граду како бисмо на најбољи начин могли да увидимо проблеме са којима се слепа и слабовида лица сусрећу.   
Након обраћања и разговора са члановима Међуопштинске организација слепих и слабовидих Зрењанин, заменик Сантовац је позван на партију пикада који су по речима Крижика добили од удружења слепих и слабовидих из Пуле, а који је прилагођен њиховим потребама и који има улепшава дружења.  
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7218/DAN_BELOG_STAPA_2023_00.jpg