Prvi Festival mentalnog zdravlja otvoren je danas u Gradskoj kući i kroz brojne programe trajaće do 19. oktobra – Empatija ovogodišnji slogan festivala

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac prisustvovao je danas, u Gradskoj kući, svečanom otvaranju prvog Festivala mentalnog zdravlja u našem gradu koji je organizovan povodom 10. oktobra, Svetskog dana mentalnog zdravlja.

 


- Svedoci smo, nažalost, u poslednje vreme događaja u zemlji i u društvu koji se povezuju sa mentalnim zdravljem, psihološkim i socijalnim funkcionisanjem pojedinaca i društva u celini. Upravo iz tih razloga, iniciran je i jedan ovakav festival i ja se zahvaljujem na tome našim zdravstvenim ustanovama koje učestvuju u programima Festivala. Ova konferencija u Gradskoj kući i praktično, otvaranje Festivala, predstavljaju uvod u neka kasnija dešavanja, o čemu će nešto više reći prisutne doktorke, a ja samo mogu da pozovem naše sugrađane i sve zainteresovane da se informišu o programima ovog Festivala, o dešavanjima i da uzmu učešće u njima. Siguran sam da će Festival ispuniti i opravdati očekivanja, a Grad Zrenjanin ga u potpunosti podržava i očekujemo da će postati tradicionalan i održavati se i narednih godina – rekao je Santovac.

Festival osmi put organizuje Institut za javno zdravlje Vojvodine, u saradnji sa brojnim ustanovama i organizacijama, a koordinator Festivala u Zrenjaninu je Zavod za javno zdravlje Zrenjanin.

Slogan ovogodišnjeg osmog po redu Festivala mentalnog zdravlja koji se održava u periodu od 10. do 19. oktobra 2023. godine na nekoliko lokacija u Novom Sadu i okolini, Subotici, Somboru, Zrenjaninu, Pančevu, Kragujevcu i nekoliko gradova Crne Gore je “Empatija.”

 

 

O istoriji, programu i značaju održavanja festivala, kao i o važnosti umrežavanja različitih ustanova, organizacija i udruženja koja se bave mentalnim zdravljem govoria je danas dr Jelena Medić Simovljević, spec. socijalne medicine, koordinatorka Festivala za mentalno zdravlje u Zrenjaninu; Zavod za javno zdravlje Zrenjanin.
„Empatija, kao tema i slogan Festivala, kao fenomen jeste opšte poznat ali možemo reći i to da je  u društvu sve manje i da trebamo da pričamo i da radimo na tome. Festival mentalnog zdravlja uključuje i druge teme koje se tiču mentalnog zdravlja, poremećajem mentalnog zdravlja i kako da ga poboljšamo. U okviru ovog programa imaćemo veliku tribinu, 18. oktobra u sali Crvenog krsta na kojoj ćemo govoriti o raznim temama i baviti se ne samo empatijom nego i mentalnom zdravlju mladih, o značaju ranih intervencija, o brnaut sindromu i ljudima koji se previše daju i imaju previše empatije“ kazala je doktorka Medić Simovljević.

 


Istakla je i da je cilj ovog festivala da se što više priča o mentalnom zdravlju jer je poznato da znamo da ne samo u našem društvu postoji stigma kada je o tome reč.
- Važno je napomenuti da nije sramota potražiti pomoć, da je normalno otići kod psihologa, psihijatra, kao kada vas ruka boli pa odete kod lekara opšte prakse ili ortopeda, a ponekad je i razgovor lek za dušu i mnogi problemi mogu da se predupredi na taj način. Procenjuje se da u svetu čak jedna od osam osoba ima neki mentalni problem i to je veliki broj, zato treba da se radi na unapređenju mentalnog zdravlja – pojasnila je ona.
Doktorka je navela i podatak  da su najčešći problemi kod odrasle populacije anksioznost, zatim depresija i demencija kod starih osoba, dok je kod mlađih ljudi, kod adolescenata na prvom mestu depresija, anksioznost i sve češće poremećaji ponašanja, te je to vrlo često agresivno ponašanje.

 


- Na sve ove pojave možemo da utičemo, da smanjimo mentalne poremećaje, a mnoge mentalne bolesti su i izlečive i to posebno treba naglasiti, da ako se krene sa nekom terapijom na vreme mnoge bolesti su izlečive – dodala je dr Jelena Medić Simovljević,
Kako je rečeno, tokom festivala posetioci će biti u mogućnosti da besplatno iskuse prakse koje pomažu u unapređenju mentalnog zdravlja, kako pojedinca, tako i zajednice, a organizatori poručuju da je Festival prilika za zajedničko razmišljanje, razgovor i podizanje svesti o temi koja nikada ne prestaje da bude aktuelna i važna – mentalnom zdravlju.
Na današnjem otvaranju Festivala obratila se i sekretarka Crvenog krsta Zrenjanin Aleksandra Tanasijević koja je izrazila zadovoljstvo što je Grad Zrenjanin ove godine uzeo učešće i što će volonteri Crvenog krsta biti u prilici da govore o empatiji i volonterizmu.  
„Mentalna bolest nije zarazna, ali ravnodušnost jeste“ reči su kojima je dr Jelena Medić Simovljević završila svečano otvaranje Festivala.

 

PRORAM FESTIVALA:

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7212/mentalno_zdravlje__00.jpg