Први Фестивал менталног здравља отворен је данас у Градској кући и кроз бројне програме трајаће до 19. октобра – Емпатија овогодишњи слоган фестивала

Заменик градоначелника Саша Сантовац присуствовао је данас, у Градској кући, свечаном отварању првог Фестивала менталног здравља у нашем граду који је организован поводом 10. октобра, Светског дана менталног здравља.

 


- Сведоци смо, нажалост, у последње време догађаја у земљи и у друштву који се повезују са менталним здрављем, психолошким и социјалним функционисањем појединаца и друштва у целини. Управо из тих разлога, инициран је и један овакав фестивал и ја се захваљујем на томе нашим здравственим установама које учествују у програмима Фестивала. Ова конференција у Градској кући и практично, отварање Фестивала, представљају увод у нека каснија дешавања, о чему ће нешто више рећи присутне докторке, а ја само могу да позовем наше суграђане и све заинтересоване да се информишу о програмима овог Фестивала, о дешавањима и да узму учешће у њима. Сигуран сам да ће Фестивал испунити и оправдати очекивања, а Град Зрењанин га у потпуности подржава и очекујемо да ће постати традиционалан и одржавати се и наредних година – рекао је Сантовац.

Фестивал осми пут организује Институт за јавно здравље Војводине, у сарадњи са бројним установама и организацијама, а координатор Фестивала у Зрењанину је Завод за јавно здравље Зрењанин.

Слоган овогодишњег осмог по реду Фестивала менталног здравља који се одржава у периоду од 10. до 19. октобра 2023. године на неколико локација у Новом Саду и околини, Суботици, Сомбору, Зрењанину, Панчеву, Крагујевцу и неколико градова Црне Горе је “Емпатија.”

 

 

О историји, програму и значају одржавања фестивала, као и о важности умрежавања различитих установа, организација и удружења која се баве менталним здрављем говориа је данас др Јелена Медић Симовљевић, спец. социјалне медицине, координаторка Фестивала за ментално здравље у Зрењанину; Завод за јавно здравље Зрењанин.
„Емпатија, као тема и слоган Фестивала, као феномен јесте опште познат али можемо рећи и то да је  у друштву све мање и да требамо да причамо и да радимо на томе. Фестивал менталног здравља укључује и друге теме које се тичу менталног здравља, поремећајем менталног здравља и како да га побољшамо. У оквиру овог програма имаћемо велику трибину, 18. октобра у сали Црвеног крста на којој ћемо говорити о разним темама и бавити се не само емпатијом него и менталном здрављу младих, о значају раних интервенција, о брнаут синдрому и људима који се превише дају и имају превише емпатије“ казала је докторка Медић Симовљевић.

 


Истакла је и да је циљ овог фестивала да се што више прича о менталном здрављу јер је познато да знамо да не само у нашем друштву постоји стигма када је о томе реч.
- Важно је напоменути да није срамота потражити помоћ, да је нормално отићи код психолога, психијатра, као када вас рука боли па одете код лекара опште праксе или ортопеда, а понекад је и разговор лек за душу и многи проблеми могу да се предупреди на тај начин. Процењује се да у свету чак једна од осам особа има неки ментални проблем и то је велики број, зато треба да се ради на унапређењу менталног здравља – појаснила је она.
Докторка је навела и податак  да су најчешћи проблеми код одрасле популације анксиозност, затим депресија и деменција код старих особа, док је код млађих људи, код адолесцената на првом месту депресија, анксиозност и све чешће поремећаји понашања, те је то врло често агресивно понашање.

 


- На све ове појаве можемо да утичемо, да смањимо менталне поремећаје, а многе менталне болести су и излечиве и то посебно треба нагласити, да ако се крене са неком терапијом на време многе болести су излечиве – додала је др Јелена Медић Симовљевић,
Како је речено, током фестивала посетиоци ће бити у могућности да бесплатно искусе праксе које помажу у унапређењу менталног здравља, како појединца, тако и заједнице, а организатори поручују да је Фестивал прилика за заједничко размишљање, разговор и подизање свести о теми која никада не престаје да буде актуелна и важна – менталном здрављу.
На данашњем отварању Фестивала обратила се и секретарка Црвеног крста Зрењанин Александра Танасијевић која је изразила задовољство што је Град Зрењанин ове године узео учешће и што ће волонтери Црвеног крста бити у прилици да говоре о емпатији и волонтеризму.  
„Ментална болест није заразна, али равнодушност јесте“ речи су којима је др Јелена Медић Симовљевић завршила свечано отварање Фестивала.

 

ПРОРАМ ФЕСТИВАЛА:

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7212/mentalno_zdravlje__00.jpg